Befejezték Tutanhamon halotti maszkjának restaurálását; a világhírű aranymaszk letört szakállának helyreállítását röviddel azelőtt fejezték be, hogy a műkincset szerdán délután visszahelyezték eredeti helyére, a kairói Tahrír téren álló Egyiptomi Múzeum vitrinébe.

MTI

Kairó, 2015. december 16. Tutanhamon fáraó halotti maszkja a kairói Egyiptomi Múzeumban 2015. december 16-án. A maszk egy nyolchetes restaurálási precedúrát követõen került újra vissza a múzeumba. (MTI/EPA/Haled el-Fiki)

Több mint kilenc héten át folytak a munkálatok, amelyekről a restaurációval megbízott egyiptomi-német szakértői csoport vezetője, Christian Eckmann beszélt az ünnepélyes alkalmat kísérő sajtótájékoztatón.  “Mindenki emlékszik arra, ami 2014. augusztus 14-én történt, amikor is a vitrin karbantartási munkálatai alatt a maszk baleset áldozatává vált” – kezdte Eckman. Felidézte, hogy egy elhamarkodott akció során “helytelenül alkalmazott” anyaggal rögzítették a szakállt, amely “tele volt a (szóban forgó epoxi) gyanta maradványaival”.

A nemzetközileg elismert fémspecialista arra emlékeztetett, hogy az aranymaszkot 1922-ben eleve meglazult szakállal fedezte fel Howard Carter brit régész, majd ő volt az, aki először levette az instabil darabot a fejrészről. Eckman szerint a szakállt több mint húsz évvel később, 1946-ban rögzítették, és most az akkor használt anyag engedett a maszkot ért behatásnak. A mostani munkálatok előkészületeként lézeres szkennelés segítségével létrehozták a maszk negatív mását, amely lehetővé tette a 3300 éves sérülékeny lelet tárolását és szállítását. “A legnagyobb kihívás először is a szakáll eltávolítása volt. Ezt kizárólag mechanikus úton, fából készült eszközökkel (…) hajtottuk végre, hiszen a fémszerszámok megkarcolták volna az aranymaszkot” – mondta Eckmann.

Mamdúh ed-Damáti műemlékvédelmi miniszter is felszólalt, aki az incidens pozitív oldalát emelte ki, mondván, hogy most először adódott alkalom maszk átfogó megvizsgálására. Ennek során kiderült például, hogy eredetileg természetes viaszt használtak a szakáll rögzítéséhez, ezért a szakértői csoport most is ezt a ragasztószert használta.
Németország szeptemberben 50 ezer eurót ajánlott fel az egyiptomi hatóságoknak a restaurálás elvégzésére.

Fotó: MTI/EPA/Haled el-Fiki