Már csak négy nap van karácsonyig, de még érdemes nekiállni a mézeskalács sütésnek. A karácsony elengedhetetlen édessége ez az aprósütemény, az illata nélkül elképzelhetetlen az ünnep. Mindenkinek olyan variációja lesz végül, amit aztán évtizedekig készít majd el. A 061.hu stábja az óbudai Civil Ház ingyenes mézeskalács sütésén próbálta meg kideríteni, hogyan lesz puha a mézes, valamint azt, hogyan lehet még extrábbá varázsolni a tojáshab díszítésen kívül. Ajándékul pedig elhoztuk nektek Milner Angéla mézesbábos mester jól bevált receptjét. 

SZABÓ FRUZSINA ANNA- 061.hu

[well type=””]
MÉZESKALÁCS ANGÉLÁTÓL
 Tésztához:
– 1 kg liszt
– 20 dkg porcukor
– 1 csomag szódabikarbóna
– 2 kávéskanál őrölt fahéj
– 2 csapott kávéskanál őrölt szegfűszeg
Ezeket szárazon alaposan összekeverjük egy olyan tálban, amit aztán le tudunk majd zárni (pl. dagasztótál). Fél kg vegyes virágmézbe (kb. fél befőttesüvegnyi) beleteszünk fél kocka (kb. 12 dkg) RAMA margarint és mikroba tesszük. Ha jól átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a margarin elolvad. Ezt a lisztre öntjük, beleütünk egy tojást és egy falapáttal összeállítjuk a tésztát. Nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad és a forró méz is megégetheti a kezünket. Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele. Kissé lágy tésztát kell kapnunk. Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét és legalább egy napig hagyjuk állni. Nem kell hűtőbe tenni. Ha több napig áll, csak jobb lesz. A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget és alaposan átgyúrjuk. Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk bele. Alaposan alálisztezve kinyújtjuk és szaggatjuk. Kisebb figurákhoz vékonyabbra, nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 150 fokra előmelegített sütőben sütjük addig, amíg szép színe nem lesz. A tepsin hagyjuk hűlni rövid ideig, majd egy asztalra rakjuk egymás mellé a figurákat a teljes kihűlésig. Pár napig szobalevegőn hagyjuk állni mielőtt írókázzuk. Így kisebb a veszélye, hogy később a rajz lepereg róla. Az írókához kb. 15-20 dkg kristálycukrot elektromos darálón jó alaposan, daráljunk le, majd egy tojásfehérjéhez adagoljuk kanalanként habverővel elkeverve. Akkor jó, ha a habverőről már egész lassan folyik le, és nem terül szét hamar. Egy un. önzáró tasak (az önzáró részt levágva) egyik sarkába töltjük a mázat, befőttes gumival elkötjük és a zacsi hegyére óvatosan, nagyon kis lyukat vágunk ollóval. Ez a zacskófajta azért jó, mert vastagabb az anyaga és nincs széles hegesztése. Nagyobb papírboltokban, élelmiszerboltokban kapható.
Mézeskalács puhítása: A megsült mézeskalács a szabad (szoba) levegőn állva igazodik a levegő páratartalmához. Ha száraz a levegő a mézes is keményre szárad, ha párás a levegő, jó puha lesz, ill. marad. Így tudjuk a kiszáradt mézest megpuhítani: egy jól záródó fém- vagy műanyagdobozba rakjuk a mézeseket. Egy kicsi pohárkába 2-3 összegyűrt papírtörlőt nyomunk, majd annyi vizet engedünk rá, amennyit a papír felvesz. Ezt a mézesek közé állítjuk a dobozba, majd rátesszük a tetejét. 3-4 nap alatt puha, omlós lesz a mézes. A mézeskalács puhítása A megsült mézeskalács igazodik a levegő páratartalmához. Ha száraz a levegő, a mézes is keményre szárad, ha párás, akkor jó puha lesz és az is marad. Ha mégis kiszáradna, egy jól záródó fém- vagy műanyagdobozba rakd a mézeseket, egy kicsi pohárkába pedig helyezz el 2-3 összegyűrt papírtörlőt, majd annyi vizet engedj rá, amennyit a papír felvesz. A kis poharakat állítsd a mézeskalácsok közé a dobozba, majd tedd rá a tetejét! 3-4 nap alatt puha, omlós lesz a sütemény!
[/well]

A videót készítette: Szabó Fruzsina Anna és Kerekes András