November első napján, mindenszentek ünnepén azokért gyújtunk gyertyát, akik már nem lehetnek velünk. A művészeti élet nagyjai közül idén zavarbaejtően sokan távoztak, sokkal többen, mint ahány nevet itt felsorolhatnánk. Összegyűjtöttünk néhány „útravaló” gondolatot olyan íróktól, színészektől, filmesektől, akiket idén vesztettünk el.

 LEIRER TÍMEA – 061.hu

zsigmond_mti_kovacstamas

Január 1. Zsigmond Vilmos
A kortárs film- és fotóművészet egyik legjelentősebb alkotója, az Oscar-díjas operatőr életének 86. évében hunyt el. Zsigmond Vilmos 1978-ban nyerte el a filmművészet legrangosabb elismerését Steven Spielberg 1977-ben bemutatott Harmadik típusú találkozások című filmjének operatőreként, mert “sajátos technikájával a digitális effektusok korát megelőzve volt képes meghökkentő látványt nyújtani”. Egy a filmtett.hu-nak adott interjúban azt mondta: „Nekem a forgatás a pihenés. Szabadidőmben meg még fényképezni szeretek. Nem tudom elképzelni, hogy ne forgassak, ameddig még járni tudok, amíg a szemem működik még.”

bowie_mti

Január 10. David Bowie
Két évvel halála előtt a The Next Day című albummal tíz év hallgatás után hívta fel magára ismét a figyelmet.  Akkor talán még a legelszántabb rajongói sem gondolták komolyan, hogy az állandóan megújuló előadói karrierjének egyik legizgalmasabb időszaka kezdődött el. A 2016-os Blackstarnak ezt az albumot is sikerült felülmúlnia. Sajnos azonban e lemez sikerét már nem élhette meg. 69. születésnapjára szánta az albumot és ezt sikerült is teljesítenie, hiszen két nappal a születésnapját követően halt meg. Az album dalai több esetben utalnak az elmúlásra. A Lazarus videoklipjében már egy kórházi ágyon fekszik, bekötött szemekkel és arról énekel, hogy a mennyben van.

https://www.youtube.com/watch?v=y-JqH1M4Ya8

 

Generated by  IJG JPEG Library

 

Január 14. Alan Rickman
A Magyarországon is nagyon népszerű brit színész az 1970-es évek végén kezdte a pályáját. Az évtizedek során többek között olyan produkciókban játszott, mint a Drágán add az életed!, a Robin Hood, a tolvajok fejedelme, az Értelem és érzelem, az Igazából szerelem, a Galaxis útikalauz stopposoknak vagy éppen a Harry Potter-filmek, melyekben Perselus Pitont formálta meg. Számos egyéb elismerés mellett 1997-ben Emmy-díjjal és Arany Glóbusszal jutalmazták a Raszputyin című tévéfilm címszereplőjeként nyújtott alakításáért. Utolsó szerepét a tavaly forgatott Eye in the Sky című háborús drámában játszotta, amelyet majd világszerte idén mutatnak be a mozik. Alan Rickman azt vallotta: „A színház az én vallásom, ehhez fogok visszatérni.”

SPETT.UMBERTO ECO A NAPOLI (SUD FOTO SERGIO SIANO)

Február 19.  Umberto Eco 
A nyolcvannégy éves korában elhunyt olasz író-filozófust A Rózsa neve című regény szerzőjeként ismerik legtöbben.  A Corriere della Sera olasz napilap így jelentette be a hírt: “Meghalt Umberto Eco író, aki modernizálta az olasz kultúrát”. Az író több rangos irodalmi kitüntetést megkapott, többek között a Strega-díjat, a Médicis-díjat, a Cesare Pavese-díjat, 2007-ben a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként a Budapest Nagydíjat. Több egyetem díszdoktorává választotta. Umberto Eco az elmúlásról így írt: „A halál a vándor megnyugvása, minden fáradozás vége.”

f__ev196610040841-1024x575

 Február 25. Psota Irén
A különleges tehetséggel megáldott, jellegzetes hangú színésznőt nemcsak a közönség, hanem kollégái is imádták. A nemzet színésze, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő játszott tragédiákban, musicalekben, vígjátékokban. Ahogy minden mást, az elmúlást is humorral kezelte. Azt mondta egyszer: „Régen mindig kérdezték, hogy “na, most mire, milyen feladatra készül a művésznő?”. Most meg tudom mondani: a halálra! Csak még előtte szeretnék valami patáliát csapni. Ordítani, kiabálni, csapkodni, toporzékolni, mert ezt a cudar világot nem szabad békében, csendben itt hagyni.”

prince_mti_mohaibalazs

Április 21. Prince
A hazánkban is emlékezetes koncertet adó Prince 59 évesen hunyt el, halálának körülményei azóta sem tisztázottak. Az alacsony termetű, extravagáns, provokatív stílusáról ismert énekes, producer, szövegíró kora egyik leginkább újító szellemű előadója volt. Az 1970-es években többek közt olyan slágerekkel robbant be, mint a Wanne Be Your Lover, későbbi nagy sikerei közé tartozott a Purple Rain, a When Doves Cry és a Diamonds and Pearls. 2004-ben beiktatták a Rock and Roll hírességeinek csarnokába, három évvel később pedig a Superbowlon lépett fel. Prince nem készült az elmúlásra. Egyszer azt mondta: „Az idő illúzió, nem valóság. Ti öregedtek, én ugyanaz maradok.”

budspencer

Június 27. Bud Spencer
A Magyarországon rendkívül népszerű olasz színész 86 évet élt. Halála megrendítette a hazai rajongó tábort is, akik szerethetően aktív magatartást tanúsítottak a filmes legenda halála után. Határtalan szeretetük jelképeként azóta átadásra került Budán a Bud Spencer Park, amelyet a minap a színész fia is meglátogatott. Bud Spencer egyszer azt mondta:„Nagyon kíváncsi vagyok, mi jön az élet után a Földön. Biztos vagyok benne, hogy egy újabb kaland következik.”

esterhazy

Július 14. Esterházy Péter
Hazánk egyik legnépszerűbb és legtermékenyebb kortárs írója hatvanhat évesen távozott idén nyáron. Esterházy Péter hasnyálmirigyrákban szenvedett, betegségére 2015 októberében derült fény. Hasnyálmirigynapló című, a beteglétről kendőzetlenül valló kötete a 87. Ünnepi Könyvhétre jelent meg, amit az író még meg is tudott nyitni. A Vörösmarty téren tartott, Dés László által kísért ünnepi beszédében a könyvek és az olvasás fontosságáról beszélt. Fanyar humorát, kamaszos derűjét még a legnehezebb időkben is megőrizte.  Esterházy Péter azt írta: „Az idő nem folytonos. Nem folyik, nem is csordogál vagy zubog, hanem le-lecsap az emberre, mint egy vérszomjas antilop.”

somlo_mti

Július 19. Somló Tamás
Az LGT szólóban is nagyon népszerű énekese hosszan tartó, nem titkolt betegeskedés után távozott, halála mégis mindenkit megrendített. Az utolsó percig bízott a gyógyulásban, még a legutolsó hónapokban is több koncertet adott. Zenésztársai halála után végleg lezárták az LGT működését, mondván „Tomi nélkül már nem lenne az igazi”. Somló Tamás, az egykori cirkuszi artista szerint „Az egész élet egy kötéltánc. Mert mindenki zsonglőrködik.”

csoori_mti_mohaibalazs

Szeptember 12. Csoóri Sándor 
A kétszeres Kossuth-díjas költő, író, a nemzet művésze 87 éves korában hunyt el. Az alkotót hosszan tartó, súlyos betegség után érte a halál. Arra tanított, hogy az írás erkölcsi cselekedet is, nem csupán a tehetség megnyilvánulása. Csoóri Sándor szerint: „A remény legnagyobb kétségbevonója a halál. A halál mutatja meg az embernek, mennyivel lesznek mások a dolgok, az elmúlás mit ad hozzá az élethez, s mit vesz el belőle.”

WA 2 archív Varšava - Na archívnej snímke z 3. marca 2016 je svetoznámy po¾ský režisér Andrzej Wajda. Filmový režisér Andrzej Wajda zomrel v nede¾u veèer 9. októbra 2016 vo veku 90 rokov. Informovala o tom v pondelok 10. októbra agentúra AP s odvolaním sa na jeho režisérskeho kolegu Jaceka Bromského. Wajdovu najnovšiu snímku s názvom Powidoki o posledných rokoch života lídra medzivojnovej po¾skej avantgardy, maliara, teoretika umenia a pedagóga, konštruktivistu Wladyslawa Strzeminského, známu aj pod anglickým distribuèným názvom Afterimage, nedávno vybrali ako po¾ského kandidáta na Oscara v kategórii najlepší neanglicky hovoriaci film. V roku 2000 dostal Wajda èestného Oscara za celoživotné dielo.  FOTO TASR /AP FILE - In this Thursday, March 3, 2016 file photo, Academy Award winning Polish film director Andrzej Wajda speaks during the opening of a review of some of his movies held on the occasion of his birthday in Warsaw, Poland. Wajda, whose career maneuvering between a repressive communist government and an audience yearning for freedom won him international recognition and an honorary Oscar, died Sunday, Oct. 9. He was 90. (AP Photo/Alik Keplicz, File)

 Október 9. Andrzej Wajda
Az Oscar díjas lengyel filmrendező műveiben a háború Lengyelországra gyakorolt hatását vizsgálta. Felsorolni munkásságának minden állomását szinte lehetetlenség, de a Danton, a Katyn vagy a Hamu és gyémánt című művét jól ismeri az egész világ. Wajda művészetét világszerte számtalan díjjal ismerték el. Több alkotása is elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetségének díját, kitüntette az Európai Filmakadémia is. Életművéért a velencei mustrán Arany Oroszlán-díjat, a berlini filmfesztiválon tiszteletbeli Arany Medvét, a lengyel rendezők közül pedig elsőként ő kapott Oscar-életműdíjat. A lengyel filmiskola alapítójának tekintett rendező azt vallotta: “A Jóisten két szemet adott a rendezőnek – egyet, hogy a kamerába nézzen, és egy másikat, hogy mindarra riasszon, ami körülöttünk zajlik.”

Fotók: pixabay, Kovács Tamás, MTI, jpg library, Sergio Siano, Mohai Balázs, Alik Keplicz, híradó.hu