Ma már egyre többen tudják, hogy a tiszta vizet a Föld számos pontján milliók nélkülözik, és hogy a Föld vízkészleteinek megóvása közös feladatunk. Erre emlékeztet a víz világnapja is, amelynek megtartását 1992-ben, a Rio de Janieróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése. Az idei év szlogenje világszerte a „Vizet mindenkinek!”. A víz világnapjára összegyűjtöttük a legszebb fővárosi víztornyokat.  

061.hu

1.Margitszigeti Víztorony

A sziget növekvő és zavartalan vízellátását egy víztorony létesítése oldotta meg az 1900-as évek elején. A jelentős építészeti és mérnöki feladat megoldására Dr. Zielinski Szilárd műegyetemi tanár kapott megbízást. Zielinski a vasbeton alkalmazásában európai szinten is az elsők között volt, itthon ő honosította meg az addig ismeretlen anyagot. Az 1911-ben készült városképi védettségű műemlék épület a Margitszigeti Szabadtéri Színpad udvarán áll, és az ország legnagyobb víztornyaként ma is tekintélyesen emelkedik a fák koronája fölé. A szecessziós körlépcsőn haladva a nyolcerkélyes kilátó terembe érve Buda és Pest körpanorámája valamint a Dunát átívelő hidak látványa tárul a látogatók elé.

Fotók: MTI

A Víztorony magassága – föld feletti: 57 m, föld alatti: 5 m
A vízmedence átmérője: 13 m; vízoszlopa: 52 m; űrtartalma: 600 m3

2. Az Óbudai Gázgyár víztornya

A gyárban 1984-ben állt le a termelés, a telep szinte teljesen kihalt, mintha egy nukleáris katasztrófa következtében mindenki sebtében távozott volna. Az újkor egyetlen lenyomata a felújított, mesebeli kastélyokat idéző tornyon fedezhető fel csupán, amikben a gázgyártáshoz elengedhetetlen víz, gáz és kátrány tartályokat helyezték el. A víztorony 55 méter, a három tartálytorony egyenként 36 méter.

A ma már üres épületekbe lépve a katedrálisok világa juthat a látogató eszébe, ami az óriási ablakoknak és a hatalmas belmagasságnak köszönhető. A korabeli képek tanúsága szerint betonlépcső helyén korábban csigalépcső tekergett fel egészen az óráig. Az 55 méteres magasságba feljutva a kíváncsiskodókat 360 fokos panoráma fogadja. A lábunk alatt elterülő vízpart és a Budai hegyek látványát az egykori gigantikus óra sziluettje teszi egészen szürreálissá, mintha egyszeriben a Big Benből kémlelnék a budapesti tájat.

Fotók: Horváth Péter Gyula- 061.HU

3. Budafoki Víztorony

Budafok és környéke folyamatosan növekvő vízigényének kielégítése érdekében egy 42 méter magas, 3000 m3-es víztorony épült fel a Nagytétényi-fennsíkon 2007-ben. Hasonló beruházásra több mint harminc éve nem került sor. A víztorony megépítését Budafok és környéke földrajzi adottságai tették szükségessé. Egyrészt, évek óta egyre többen költöznek a környékre, és a közeljövőben megvalósuló ingatlan-beruházások nyomán a lakosság számának további jelentős emelkedése várható, így a vízigény is folyamatosan emelkedik. Másrészt, a település olyan magaslati területen található, melynek stabil és minden körülmények között zavartalan vízellátása csak egy megfelelő ellennyomást nyújtó tároló segítségével biztosítható. A Kamaraerdő melletti fennsíkon felépült, hárommillió liter víz tárolására alkalmas víztorony 42 méter magas és 700 méteres töltő- és ürítővezetékkel rendelkezik. A víztorony világszinten is egyedülálló módon aszimmetrikus szerkezetű, elegáns és dinamikus építészeti megoldásával, környezethez alkalmazkodó megjelenésével a budapesti víztorony-építészet legjobb hagyományait folytatja. A Budafoki-víztoronynak köszönhetően a térségben hosszú távon is biztosítottá vált az egyenletes vízszolgáltatás, mely a budafoki háztartások közel harmadában jelent érezhető minőségjavulást.

4. Blaha Lujza téri víztorony

Az úgynevezett népszínházi víztorony az 1965-ig a Blaha Lujza téren álló egykori Népszínház (később Nemzeti Színház) utolsó hírmondója. Az Ybl Miklós halála után a Szent István-bazilika épületét befejező Kauser József tervei alapján megvalósult épület az egykori Nemzeti Színházat szolgálta ki, negyvenhét méter magas tornyában pedig jókora víztartályokat rejtettek el. Ezek tartalmát a díszletek süllyesztéséhez és emeléséhez, valamint a vasfüggöny és a háttérfüggönyök mozgatásához használt, a színházépületben álló süllyedőmester által vezérelt hidraulikus gépek használták fel, de jutott a vízből a tűzveszélyt pillanatok alatt elhárítani képes vízvezetékekbe is. Az alig száz méterre lévő színházhoz a Hotel Nemzeti alatt átnyúló földalatti alagút vezetett, melyben a második világháború éveiben, illetve az 1956-os forradalom napjaiban is bújtattak embereket.

5. Svábhegyi víztorony

A száztizenöt éves svábhegyi víztorony tervezője Zielinszki Szilárd műegyetemi tanár volt, ő jegyezte a margitszigeti víztornyot is. Mindkét víztorony nyolcszög alaprajzú, vasbeton pillérek alkotják a fő tartószerkezetet. A svábhegyi torony harminc méter magas és 1913-ban készült. Nyolcszög sarkain álló pilléreken fekvő gerendarácson helyezkedik el a kétszáz köbméter víz befogadására szolgáló, több mint hat méter belső átmérőjű vasbeton medence, melyet körgyűrűszerűen két egyenlő befogadóképességű részre osztott tervezője. A toronymedencét a Diana úti gépház tölti, ma már automatikus üzemben. A torony földszintjén a nyomásfokozó berendezés a János-hegyi kilátóig emeli a vizet.

Fotó: dronehungary.hu

+1 Újpesti víztorony

Budapest emblematikus víztornya Újpesten található. A XIX-XX. század fordulóján Újpest még önálló település volt, ebben az időszakban írtak ki pályázatot a település önálló vízvezeték-hálózatának kiépítésére, a torony aztán Mihailich Győző tervei alapján 1911-1912-ben készült el. A vasbeton technikával készült építmény 2003-ig látta el feladatát. A hatalmas, 1500 m³ térfogatú vasmedence 15 méter átmérőjű. A felépítmény 27 méter magasságig mintegy két méternyit szűkül, a konzolok alsó alján a külső átmérő kb. 11,6 méter. 1944-ben a nyilasok fel akarták robbantani, de az újpesti partizánok sikeres rajtaütésének köszönhetően megmenekült. A torony 2003 februárjáig a környékbeli gyárak ipari vízellátását biztosította.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Vezető kép: Árverés 90 Bt