Augusztus 20-án újra kinyit a Hauer cukrászda, és mivel ezen a napon mutatják be a cukrászatok Magyarország tortáját, a Hauer is megalkotja a magáét. Ők persze már több, mint száz éve hogy elkészítették Magyarország krémesét Magyarország Rigó Jancsiját, szóval, egy évtizedes csipkerózsika álom után újra kinyílnak a legendás Rákóczi úti ajtók. Hermann Miklós üzletárssal beszélgettünk.

PZL – 061.hu

Kik alkotják a Hauer elsődleges célcsoportját?
A pesti polgárság lenne az elsődleges célcsoport, és persze azok, aki annak idején idejártak. Őket visszavárjuk, de a fiatalokat is szeretnénk megszólítani, lesz például elvihető, papírpoharas kávénk. Az árakat is úgy alakítottuk ki, hogy a fiataloknak se okozzon problémát meginni itt egy kávét, de a nyugdíjas néniknek sem. Az eszpresszó 490 Ft lesz, míg a capuccino 650 Ft-ba kerül majd. És a krémesek sem lesznek drágák, tehát ha egy apuka haza akar vinni tíz darabot, hogy a vasárnapi ebéd után legyen édesség otthon, nem fog gondot okozni… Viszont aki itt kávézik, az megkapja a klasszikus szervírozás élményét, azaz alpakka tálcán szolgáljuk fel a kávét, és egy kis vizet is kap a vendég. És persze ügyelünk arra, hogy mindenkihez szóljunk egy-egy kedves szót.

A Hauer cukrászda – még berendezési tárgyak nélkül (Fotó: Szabó Fruzsina Anna)

Amikor eldöntötték, hogy újra nyitják a Hauert, megnézték a közeli konkurenciát, tanultak abból, hogy mit kéne esetleg másképp, jobban csinálni?
Soha nem figyeltem a konkurenciát, csak az érdekelt, hogy mi legyünk a legjobbak. A New Yorkot üzemeltető Boscolo Csoport nekünk nem versenytársunk, hiszen ott sokkal drágább minden, ott állandó jelleggel élő zene szól…. A többi nagy szálló is kimondottan a gazdagabb külföldi vendégekre alapoz, és bár mi is örömmel vesszük a külföldi vendégek érkezését, alapvetően a hazai látogatókat szeretnék megszólítani. Több tucat szálloda, apartman van a környéken, szeretnénk velük majd kapcsolatot kialakítani, de jóban szeretnénk lenni a Hauernek otthont adó Rákóczi úti ház lakóval is, ők majd valamennyi kedvezményt kapnak a süteményekre, és minden lakót fel fogok személyesen keresni. Bár a Hauernek hatalmas terei vannak, de nem akarunk ún. nagy rendezvényeket sem, mi a cukrászatra helyezzük majd a hangsúlyt. 

Hatnak-e a cukrászdára a ma népszerű cukrászati trendek?
Nagyon nehéz megtalálni az arányokat a tradíció és az egészségtudatos trendek között. Mi mindenesetre két fantasztikusan tehetséges cukrászt szerződtettünk. Van módjuk arra, hogy kísérletezzenek, de fontos, hogy mindig legyen az üzletben Rigó Jancsi, Pozsonyi kifli, és még legalább harminc klasszikus sütemény. Ezekhez jönnek még a paleó – és cukormenetes édességek, de megjelenik nálunk a kortárs francia vonal is. Utóbbiakkal a fiatalabb korosztályt próbáljuk elérni, például odafigyelünk majd a kézműves limonádék nagy választékára, ugyanakkor a cukorbetegeknek is szeretnénk a kedvébe járni.

Hermann Miklós ragaszkodik a Hauer tradícióihoz (Fotó: Szabó Fruzsina Anna)

Hogyan frissítették fel a designt? Mit tettek hozzá, mit vettek el?
Belsőépítészünk úgy gondolta, hogy bár nagyon profi volt a 2002-es felújítás, drága anyagokat használtak fel, de ezekben a hatalmas terekben némiképp egysíkúnak tűnt a design. A fehér színű bútorok díszeit itt-ott árnyaltuk, és minden helyiségünk némileg eltér az utcafrontos fogadó tértől, tehát kicsit frissítettünk, módosítottunk a látványon. Kétségtelen, hogy a 2002-es újranyitáskor némileg másmilyen volt a trend, ezen igazítottunk némiképp, de nem radikálisan.

Mi lehetett az oka, hogy néhány kávéházat és cukrászdát élni hagytak a pártállami időkben, és meghagyták a Hauer polgári karakterét?
Régen a Rákóczi útnak ez a szakasza inkább még a külvároshoz tartozott, a hatvanas években lett ez a terület is divatosabb, talán az is közrejátszott, hogy egyes vezetők úgy gondolták, hogy legyen e kevésbé frekventált régiónak is cukrászata. A Hauerben nagy nevek dolgoztak, a Gerbeaud mellett ez volt a legismertebb cukrászda, talán ez is közrejátszott abban, hogy megmenekült.

A Hauer cukrászda a nyitás előtt egy héttel (Fotó: Szabó Fruzsina Anna)

 

Megmaradtak eredeti csészék, tányérok? Ha igen, ezek most utalnak-e az új designra?
Kevés eredeti Hauer-tárgy maradt, néhány csésze, néhány tányér, azok egy kis múzeumi sarokba kerülnek majd a cukrászdában, pénztárgépekkel, étlapokkal együtt, de az új design némileg egyszerűbb, modernebb lesz. Nem lesz a csészéken a Hauer-logó, de más, kávéscégek feliratai sem.

Ki tudják-e használni az 1300 nm2-es területet? Milyen egyéb programokra számíthatunk?
Ha igény van rá, ki tudjuk nyitni a szalont és az összes helyiséget, de egyelőre nem lesz minden tér nyitott a nagyközönség számára, majd a vendégek fokozatosan vehetik birtokba ezt a valóban óriási területet. Egyelőre nem tervezzük, de a fejemben már megvan egy elképzelés arról, hogy szerződtetnénk egy bárzongoristát.

Megfordultak-e híres emberek is a Hauerben?
Persze! Ferencz József többször is rendelt süteményt a Hauerből, de szeretett ide járni Karinthy Frigyes, és számos, az adott kor első vonalához tartozó politikusa is bejött ide egy-egy Rigó Jancsiért. Hauer cukrászda szocializmusban is adott arra, hogy minden termék minőségi legyen, így a mítosz tovább élt, tehát nem 1948-ban kellett felvennünk a fonalat.

Vezető kép: Szabó Fruzsina Anna