A Husky művésznéven ismert, Oroszországban népszerűnek számító rappert 12 nap börtönbüntetésre ítélték csütörtökön, mert egy autó tetején megtartotta betiltott fellépését.

MTI

A fiatal oroszok körében felkapott énekest szerdán vették őrizetbe a hatóságok. Csütörtökön a dél-oroszországi Krasznodár városának bíróságán garázdaság vádjával ítélték  12 nap börtönbüntetésre. A 25 éves rapper Dimitrij Kuznyecov dalaiban a rendőri brutalitáson és a hatóságokon gúnyolódik, egyes videóinak többmilliós nézettsége van a YouTube videomegosztó oldalon. Husky szerdán Krasznodárban készült fellépni, ám a helyi ügyészség figyelmeztette az esemény helyszínét, hogy a fellépés egyes elemei “szélsőségesnek” minősíthetőek. Ezt követően az eseményt egy másik klubba szervezték át, itt azonban kikapcsolták az áramot. Az emberek ezért az utcára áramlottak, ahol a rapper egy autó tetején adott elő. A rendőrök megvárták, amíg befejezi a dalt, aztán őrizetbe vették. Elszállítani nem volt könnyű, mert a rajongók a rendőrautó útját állták a rapper elengedését követelve.

A helyi rendőrség közlése szerint a rapper által a fellépésre használt autó tulajdonosa panaszt nyújtott be  vagyoni kár miatt. Ez hosszabb börtönbüntetést jelenthet az énekesnek, egyelőre azonban nem világos, hogy a hatóságok vádat emelnek-e emiatt. Kuznyecov elmondta a bíróságon, hogy kénytelen volt az utcán előadni, mivel koncertjét magyarázat nélkül fújták le. Hozzátette azt is, hogy hajlandó kártérítést fizetni, ha az autóban valamilyen kár esett. Nem először történt vele ilyesmi, a korábbiakban több orosz városban tiltották be fellépését. Az elmúlt években az orosz hatóságok a szélsőségességről szóló homályosan megfogalmazott törvényt használták fel a kormánnyal szemben kritikus emberek, illetve a másként gondolkodók ellen. Az újhullámos orosz rapénekesek a politikai rendszer és a gazdasági kilátástalanság miatti frusztrációnak adnak hangot számaikban.

Kép: SME