November 1-jétől látható a mozikban a Freddie Mercury és a Queen zenekar életét bemutató Bohém rapszódia című film, amelyről itt írtunk. Most összeszedtünk 15 érdekességet a “bolygó egyik legjobban szeretett szórakoztatójáról”.

MM-061.hu

1. Nagy Jimi Hendrix rajongó volt, szinte az összes koncertjén részt vett, inspirálta őt Hendrix zenéje. Imádta Aretha Franklint és rajongott Liza Minelliért. Egyik kedvenc filmje pedig a Van, aki forrón szereti volt.

2. Kevesen tudják, hogy Freddie ősei egészen a hetedik századig vezették vissza a családfát: az első leszármazottak Perzsiában éltek, innen vándoroltak Indiába.

Fotó: biography.com

3. Bár a legtöbben talán John Reidhez fűződő heves viszonyát ismerik, valójában volt egy nagyon fontos nő is az életében. A ’70-es években hosszú időn keresztül járt egy Mary Austin nevű lánnyal, akivel élete végéig közeli barátságban maradt. Kapcsolatuk annyira szoros volt, hogy halála után szinte minden vagyonát a nőre hagyta.

4. Kurt Cobain a búcsúlevelében megemlítette Freddie Mercuryt. Azt írta, hogy csodálta és irigyelte előadói tehetségét, és a rajongói szeretetét.

Fotó: vintageeveryday.com

5. Freddie Mercury rendszeresen férfinak álcázta Diana hercegnőt, hogy együtt bulizhassanak anélkül, hogy felismernék.

6. A híres Queen-logót maga Freddie tervezte, és tartalmazza mind a négy együttes tag csillagjegyét: két oroszlán (Taylor éd Deacon), egy rák (May) végül két tündér jelképezte a szüzet (Mercury).

7. Egy időben Freddie Mercury és Michael Jackson közös dalokon dolgoztak, azonban nagyszabású terveiket hamar tönkretette Jackson háziállata, egy láma, akit mindig magával vitt a stúdióba. A rakoncátlan állat miatt aztán a kollaborációból sajnos nem lett semmi.

8. Freddie Mercury egyik védjegye a talp nélküli mikrofon volt, ami egy véletlennek köszönhető. Az egyik korai Queen koncerten az énekes mikrofonja kicsúszott a talpból, ő pedig ahelyett, hogy visszarakta volna, tovább énekelt. A későbbiekben pedig megtartotta ezt a szokását.

Fotó: purplecover.com

9. Előreálló fogairól Freddie egyszer azt nyilatkozta, azért nem csináltatta meg őket soha, mert nem volt rá ideje, de az is elterjedt, azért nem csináltatta meg, mert félt, hogy hatással lenne a hangjára. Ugyanezen oknál fogva nem vállalkozott arra sem, hogy a hangszálaira nőtt polipokat leoperáltassa – hangterjedelme négy oktáv volt. “Nem szeretem, hogy a fogaim előreállnak. Ettől eltekintve tökéletes vagyok”. Rod Stewart pedig egy interjúban azt mondta, Freddie-vel és Elton Johnnal azt tervezték, hogy együttest alapítanak Haj, Fog és Orr néven, de a terv kudarcba fulladt, mert nem tudtak megegyezni a szavak sorrendjén.

Freddie és Elton John (Fotó: factinate.com)

10. Freddie a fürdőkádban írta a Crazy Little Thing Called Love című dalt. Épp egy szállodában tartózkodott, és a kádhoz hozatta a pianínót, hogy komponálhasson.

11. Yves Saint Laurent néhai divattervező aktot rajzolt Mercuryról. A 2010-ben publikált rajzok a divatcézár Marakesh Journal című naplószerű füzetéből származnak. A Sotheby’s aukciósház megerősítette a művek eredetiségét.

Fotó: abendblatt.de

12. Brian May aggódott, hogy Freddie nem tudja felénekelni a Show Must Go On című számot, hisz már járni se bírt. Mercury bedobott egy kis vodkát, és azt mondta, “Megcsinálom drágám, b…meg”. Elsőre felénekelte az egészet.

13. May mondta a Made In Heavenről: Állandóan azt hajtogatta: “Írjatok még nekem. Írjatok anyagokat. Fel akarom énekelni, meg akarom csinálni, aztán ha elmentem, befejezhetitek.” Egyáltalán nem félt.

14. Éppen egy hotelben voltak, amikor megtudták, hogy a Bohemian Rhapsody első lett a slágerlistákon, annyira örültek, hogy elkezdtek a liftben ugrálni, mire beragadtak. Amikor egyszer megkérdezték, miről szól a Bohemian Rhapsody, azt felelte: “Nincs igazán jelentése. Rímelő hülyeség.”

15. Ez volt az utolsó mondat, amit halála előtt menedzserének mondott: “Bármit csinálhatsz a zenémmel, az imidzsemmel, az életemmel, csak sose tégy unalmassá.”

Vezető fotó: Getty Images