A független könyvesboltok éjszakája olyan már, mint egy mozgó ünnep, minden évben más napra esik. Idén április 24-én tartották a kora délutántól a késő éjszakába nyúló programokat. Kulturális események garmada várta a kicsiket és nagyokat, nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is. A számos koncert, felolvasás, vita, beszélgetés, tea, kávé és egyéb szomjoltó mellett még olvasni is lehetett. Kell ennél több?

BARTA ZSOLT – nullahategy

Negyedik alkalommal tartották meg idén a Kis Könyves Éj elnevezésű programot. Az ötlet még 2012 tavaszán pattant ki három, független könyvesbolt, a Gondolat Könyvesház, a Massolit Books & Café és a Két Egér Könyvesbolt munkatársainak fejéből. A cél az volt, hogy felhívják a hébe-hóba olvasók, könyvmolyok és a Gutenberg Galaxis végét várók figyelmét nemcsak az olvasás örömeire, hanem a független könyvesek adta lehetőségekre is. A szervezőket is meglepte a rendezvény hatalmas sikere, a Kis Könyves Éj azóta is a tavasz egyik legsikeresebb kulturális tűzijátéka.

atlantiszA pesti belváros független könyvesboltjai minden évben kiveszik a részüket a rendezvény sikereiből. Itt van mindjárt az Atlantisz Könyvsziget. Sokan még előző helyéről, az ELTE BTK Piarista közi hajdani épületének földszintjéről ismerik, ám jó ideje már a Deák-tér mellett, a Király utca elején található. Az Atlantisz kínálata messze földön meghaladja a hasonló könyvesboltokét. Polcain ugyanis a hazai, kortárs és klasszikus szépirodalom mellett filozófia, művészettörténet, etnográfia, történelem, vagyis a legkomolyabb humán tudományok széles tárháza üldögél, zavarbaejtően, hiszen a kínálat nagyobb része idegen nyelvű. Mesélik, hogy a bölcsész szakos egyetemisták messze elkerülik a helyet, mert pár perc alatt el lehet költeni a teljes évi diákhitelt, ám ez csak közönséges városi legenda, a valóság az, hogy a könyvesbolt mindig zsúfolt, az eladók pedig nemcsak igazi könyves szakemberek, hanem valami buddhista együttérzéssel megáldott lények is, hiszen nincs olyan, külföldön megjelent kiadvány, amit ne tudnának megszerezni. Vagy csak nem bírják elviselni a legörbült, sírós bölcsész szájat? A válasz nem annyira fontos, és talán nem is adható.

írók boltjaHa már legenda, akkor az Andrássy úton lévő Írók Boltja mindenképpen az. A hajdani Japán kéváház, amely többek között egy bizonyos Rejtő Jenő törzshelyének is számított a régi időkben, helyén nyílt könyvesbolt főleg hazai kortárs szépirodalomban erős. Ahogy mondani szokták, csak azt nem lehet az Írók Boltjában kapni, ami nem jelent meg. Első kötetes ifjú szerzők művei, melyeket „névtelenségük, eladhatatlanságuk“ miatt a hazai könyvszakma oly előszeretettel negligál, itt együtt várják leendő gazdáikat a legismertebb, legnépszerűbb szerzők köteteivel. Folyóírat állománya pedig több, mint meghökkentő.

massolit booksA Nagydiófa utcában néhány éve megnyitott Massolit Books & Café könyvesbolt zavarba hozza az először betérő, tétova könyvkeresőket. Nem lehet tudni, hogy egy diákkocsmába, kávézóba, vagy egy anoním olvasókörbe csöppent az ember. Pedig ez egy angol nyelvű könyvesbolt, ahol leemelünk egy könyvet a polcról, kérünk a bájos, több nyelven beszélő pultos hölgyektől egy kávékülönlegességet, aztán kiülünk a belső kertbe, mert olyan is van, s nem is akármilyen, s elkezdünk olvasni. Próbáljuk ezt meg valamelyik plázában megtenni.

klauzál13A Klauzál 13 természetesen a Klauzál-téren található, pár lépésre a belvárostól, s egészen közel a legendás Kádár Kifőzdéhez. A Klauzál 13 hazai és idegennyelvű művészettörténeti munkákban valamint képzőművészeti albumokban verhetetlen. Rendszeres leértékelések, raklapos kiárúsítások tarkítják a könyvesbolt amúgy sem unalmas hétköznapjait. A hátsó teremben különböző rendezvényeket, beszélgetéseket, kiállításokat tartanak, a pesti bohém, művészvilág nem kis örömére.

Hosszan lehetne még sorolni a független könyvesboltok kínálta lehetőségeket, de meghagyjuk a további felfedezés örömét. Kalandra fel!