97 éves korábban elhunyt Doris Day, legendás amerikai színész-énekesnő, aki egykoron férfiak millióinak fejét csavarta el a filmvásznon keresztül. A Grammy-díjas szőke, csinos arcú, karcsú szépségért sokan rajongtak szerte a világon.

061.HU

Doris Day német származású szülők gyermekeként, Doris Mary Ann Kappelhoff néven született Cincinnatiban. Doris Day az 1950-es évek közepén jobbnál jobb szerepek tucatjait játszotta, James Stewart oldalán főszerepet játszott Hitchcock Az ember, aki túl sokat tudott (The Man Who Knows Too Much) ímű filmjében, az általa előadott Que Sera, Sera című dal pedig a legjobb eredeti filmzene Oscar-díját kapta meg. 1960-ban őt magát is Oscar-díjra jelölték a Párnacsaták (Pillow Talk) című filmben nyújtott alakításáért, amelyben Rock Hudson volt a partnere.  A színészettől 1973-ban vonult vissza, de 1968-tól már csak a The Doris Day Show-ban játszott.

A sztár énekesnőként is jelentős sikereket ér el, 31 különböző albuma jelent meg, a legutóbbi 2011-ben. A jórészt régebbi, kiadatlan felvételeket tartalmazó My Heart albumára 87 évesen énekelt fel olyan dalokat, mint amilyen Joe Cocker híres slágere, a You Are So Beautiful. Az album kilencedik helyen nyitott a lemezeladási toplistán, így Doris Day lett a világ legidősebb előadója, aki új dalokat tartalmazó albummal került be a TOP 10-be. Az album 460 héten keresztül volt a legnépszerűbb 40 zenei album eladási listáján, ami szintén csúcsteljesítmény.

Az 1950-es és 60′-as évek szőke szépsége az elmúlt évtizedekben visszavonultan élt, évekig nem is ad interjút, és még művésznevét is visszacserélte születési nevére, hogy kevesebben ismerjék fel. Visszavonulása után ideje nagy részében viszont állatvédelemmel foglalkozott.