Vannak városi ügyek, amiket nem vernek nagy dobra, mégis nagyszerű dolgok. Nemrég lecserélték a Dózsa György út finoman szólva sem stílusos lámpaoszlopait Budapest jellegadó, pásztorbotos kandelábereire.  A Városliget szélétől egészen a vasúti felüljáróig, azaz a Podmaniczky és Dózsa kereszteződéséig lehet teljesebb a monarchikus illúziónk. És az nagyszerű, hogy korhű vaskerítést kapott a Szépművészeti Múzeum hátoldala. Így aztán, akik a Bagolyvárba vagy a Gundelbe mentek mondjuk egy esküvőre, azoknak már nem fokozza le az élményét a zöld színű pléh kerítés, amin leázott hirdetéseket pofozgat a szél.

PZL – 061.hu

Így állunk tehát most… A lábazat nincs még készen, de megszavazzuk az építménynek a bizalmat. Sokan tehetnék fel a kérdést, hogy nem luxus-e ilyen szép kerítést állítani egy épület hátsó részéhez, amely valójában egy felszíni garázst övez, de meggyőződésünk, hogy nem az. Már csak azért sem, mert sokan erről (Állatkerti körút) felől mennek be a Városligetbe, és kőhajításnyira van az ország egyik presztizs étterme, a Gundel. És ha már a Szépművészeti oldala is kapott kovácsoltvas kerítést, akkor legyen teljes az élmény.

Így aztán aki autójából kipillant e kereszteződésből, az nemcsak ezt a megújult kerítést láthatja, hanem a gyönyörű Dózsa György úti kandelábereket is, mely azt is jelzi, hogy meddig tart majd a Múzeum Negyed historikus övezete. A kandeláber ugyanis körbekeríti a történelmet, a múltat, és most úgy tűnik: ez a zóna egy utcával hátrébb tolódott, azaz: az Állatkert hátsó részével határos utcarész  is bekerült ebbe az elegáns területbe.

Erről jut eszünkbe: bizonyára sokaknak feltűnt, hogy amikor néhány éve felújították a Dózsa György út Felvonulás téri szakaszát, akkor különös, a városra nem jellemző, részben historikus, részint modern karakterű „hibrid lámpákat” kapott a környék. Nehezen volt értelmezhető a modern gömblámpa burája a historizáló oszloppal, de hogyan is reagál az ember? Jobb lett, mint volt, és ennek is örülünk. De azért maradt bennünk csöppnyi keserű íz, mert hát mégis, inkább olyan volt így az összkép, mintha Moszkvában, a Krasznaja Plóságyon lettünk volna 1971-ben. És akkor most ez a hiba is kijavítva. Mire megvénülünk, tényleg úgy fog kinézni a város, ahogy szerettük volna fiatal korunkban, hogy kinézzen. Mit mondjunk erre? Legalább folyamatában láthatjuk, ahogy megújul a világ egyik legszebb városa.

vezető kép: Divald Károly / Városliget blog
képek: PZL