Ennek a csárdának – a négyszeres választási bajnok polgármester nappalijának – a Katona József Színház színpadán rúgják ki az oldalát: addig pedig mindenki szorgosan, folyamatosan vedeli a viszkit. Pintér Béla először rendez  kőszínházban, a társulatától függetlenül, bemutatkozása reveláció lehet a Katona közönségének. Máté Gábor Puccini, A köpeny című egyfelvonásosához hívta, bizton állítjuk, színháztörténetet írnak. 

CSETE BORBÁLA – 061.hu

Opera, egy szál zongorával kísérve, a librettót természetesen Pintér Béla jegyzi. A zene is gazdagodott, a kibővített cselekményt sokszor hangulat-aláfesti, bekúszik a Himnusz (“Verőcsény forever”) s még számos zenei utalás szinte a teljes Puccini-oeuvre-ből.

Eredetileg a rövid egyfelvonásos egy tragikus szerelmi háromszöget rajzol: a feleség félrelépését torolja meg a férje a szerető megölésével. A bajnok története szerint az önkormányzati választások estéjén vagyunk, a főhős négyszeres győztes polgármester (Nagy Ervin) igazi csúcsragadozó bajnok. Ura forgó, süllyesztős házának-várának, városának, érzelmeinek azonban kevéssé tud parancsolni; tévézgetés közben elsírja magát Kosztya, az árvává lett mackó hányattatásain. Legkevésbé a feleségével talál közös nevezőre: miközben a kanapéra invitálná légyottra, ahol ötéves kisfiuk is fogant, a feleség, Margit (Rezes Judit) egészen más terveket dédelget. Színt vallana: beleszeretett az olimpiai bajnok kick-boxoló Julcsiba (Jordán Adél),  vele tervez közös életet.

b2

Igazán üdítő a mobiltelefonos kémkedést (“Nincs meg! Vissza a főmenübe!”) vagy a spin-doktor Józsikám keresetlen tanácsait operaáriaként szemlélni. A felszippantható “kóla”-szervíz használatának, illetve a polgármester félrelépésének (“Basszál, bajnokom”) dalban elmondott momentumai egy színvonalas, keserédes kabarét skiccelnek fel. A díszlet uralkodó látványeleme a csillagos ég, ami, ha lehet, még ragyogóbb a kokócsík hatásaként. A leszámolás az elbeszélt jelenhez mérten impotens, a szerető túléli a féltékeny férj támadását. Margó végül a kampányfőnök Józsikám (Bezerédi Zoltán) ármánykodása, a kisfia elvételével zsaroló érv miatt nem távozhat szerelmével, aki viszont Budapesten kénytelen folytatni edzéseit, búcsút intve verőcsényi szponzorainak. A finálé szerint  pedig  mindez csupán mese volt, és zavarban is volnának énekeseink…

Pedig nincs miért, legalábbis a színészek énekesként is kimagaslóan teljesítenek. Ugyan a közönség soraiban néha bosszantó volt az elharapódzó nyüszítő nevetés, ami kitakarta a következő poént, ám hogy a sorjázó blődséget milyen zseniálisan uralják a színpadon, tényleg chapeau! Hosszú sikerszéria és bizonyára nemzetközi karrier is kinéz Pintér Béla legújabb alkotásának, amilyen kacagtatóra gyúrta újra a Hot! magazin botrányocskáiból a mai vidéki Magyarország fájdalmasan hímsoviniszta, kicsinyes szappanoperahőseit.

Fotók: Horváth Judit