A pápa konyhaművészetének szentelt szakácskönyv jelenik meg jövőre Ferenc séf címmel. A katolikus egyház argentin születésű vezetője ugyanis szenvedélyes szakács volt Buenos Aires-i évei alatt.

MTI

Piemonti származású olasz családjának hatására pápává választása előtt Ferenc szívesen főzött magára és egyházi vezetőkre. A konyhaművészetéről szóló könyvet Roberto Alberghetti, az egyházfő életrajzírója jegyzi. A gasztronómiai biográfiaként jellemzett kötet 2018 tavaszán jelenik meg – írta pénteken az Il Giornale című olasz napilap.

A milánói Mondador, Silvio Berlusconi korábbi olasz kormányfő érdekeltsége adja ki. A könyv nem receptgyűjtemény, sokkal inkább Ferenc pápának az étkezéshez fűződő viszonyát tárja fel. A kötetben az egyházfőt főzés közben ábrázoló felvételek is lesznek.

Ferenc pápa már ifjú korában is kedvelte az egészséges fogásokat. A könyvből kiderül az is, hogy nagyszüleinek étterme volt a piemonti Asti közelében, mielőtt 1929-ben kivándoroltak Argentínába. A pápa kedvenc ételei között van egy piemonti specialitás, a Bagna Cauda, egy szardellával összefőzött fokhagymás mártogatós, amelyben zöldségeket fürösztenek. Szívesen készít töltött tintahalat, fehér rizst, hagymával és parmezánnal, valamint csirkét.

Fotó: The Onion