A késői viktoriánus kort és a gőzgépek erejét ötvöző steampunk mindig is fontos inspirációja volt a kortárs művészeteknek, eddig azonban fizikai valójában nemigen jelent meg Budapesten. Ez a VIII. kerület legújabb helyének megnyitásával megváltozott: a Krak’n Town túlmutat a minőségi gasztronómián és a kraft sörökön, ugyanis a vendéglátás mellett olyan fantáziavilágot teremtett, amely bármely hétköznap estét komolyabb szerepjátékká tud változtatni. A kapitány, Peter Hopsmalt von Corsair személyesen mesélte el nekünk a hely és a lázadók kalandos történetét.

DEZSE BALÁZS – 061.hu

A steampunk a sci-fi egyik alternatívájának is tekinthető, a késő viktoriánus stílust ötvözi a gőzgép, valamint az apokalipszis-életérzéssel, mellőzi azonban az elektromosságot, hiszen ez egy olyan alternatív dimenzió, amelyben az emberiség technológiai fejlődése más irányba indult el. A témában alapműnek tekinthető William Gibson és Bruce Sterling közös műve: A gépezet, filmek terén pedig a Will Smith nevéhez köthető Vadiúj vadnyugat című mozi lehet ismerős a legtöbbeknek. Budapesten úgy tűnik, hogy a szeptember 1-én, az egykori Suszterinas helyén nyílt Krak’n Town lesz az életérzés legnépszerűbb hirdetője, amely részben a profi vendéglátásnak, az egyedi választéknak, illetve a kézműves söröknek, másrészt pedig a nem mindennapi külsőnek köszönhető.

Megnyitott a Krak'n Town steampunk kocsma 2016.09.06. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

Ha pedig a csövek, a fogaskerekek, a réz idomok és a viktoriánus motívumok nem lennének elég meggyőzőek, akkor van egy háttérsztori is, amely nem csak a helyet, de az egész világot érinti. Tényleg. A főkapitány  Peter Hopsnalt von Corsair mesélte el nekünk a történetet, amely szerint 2182-ben egy meteoritbecsapódás (a történetben ma 2316-ot írunk) nyomán kipusztult az emberiség nagy része. A technológiai fejlődés több száz évvel ezelőtti állapotába zuhant vissza, és az olyan luxus, mint a sörfőzés, a hatalom monopóliuma lett, amely nem mellékesen – tartva egy nagy háborútól – a technofób luddizmust (gépellenesség) képviseli. A történet szerint a birodalom egy ICON nevű véreskezű ellenőrzőszerv segítségével tartja fent a “rendet”, előle a Krak’n Townban bujkálnak azok, akik nem értenek egyet a diktatúrával, és testvérekként harcolnak egy jobb világért. Például úgy, hogy gőzpolip flottával csempészik a steampunk alapállatának számító Krakenek között a komlót. Itt tartunk.

Megnyitott a Krak'n Town steampunk kocsma 2016.09.06. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

A Krak’n Town csapata mindent megtett annak érdekében, hogy ez a történet a lehető leghitelesebb legyen. A hely kialakításánál annyira ügyeltek a részletre, hogy a különböző boxoknak, berendezési tárgyaknak, sőt még a személyzet tagjainak is külön előtörténete, karaktere van. Richelle, az egyik lány például úgy került ide, hogy a Birodalom leghírhedtebb szerencsejátékosaként több alvilági klán is vérdíjat tűzött ki a fejére, de szerencsére a Krak’n Townban meghúzhatta magát, mint a személyzet tagja. A történet folyamatosan fejlődik, bővül (részben a vendégek segítségével), és érdemes rá odafigyelni, mert ha az ember ismeri, akkor sok kedvezményt, ajándéksöröket is kaphat.

Megnyitott a Krak'n Town steampunk kocsma 2016.09.06. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

Az elcsépelt hamburger helyett szendvicsekkel álltak elő, illetve a steampunkhoz talán a legközelebb álló angol-ír-skót jellegű ételekre mentek még rá. Az étlapon olyan tételek szerepelnek, mint a skót tojás burgonyapürével (790 Ft), a KRAK’N sandwich (1690 Ft), egy komolyabb piteválaszték (2290-2990 Ft), vagy például haggis (1690 Ft). Nyolcféle kraft sör van a csapon a Mecénás, a Brew Your Mind, a Mad Scientist, a Monyo, a HopTop, a Horizont és az Ok Brewery főzdék jóvoltából, ezek mellett pedig szoros kapcsolatot ápolnak az egyre népszerűbb Gyömbírrel, víz fronton pedig a drága, de mutatós Life Waterrel léptek szövetségre.

Tény, hogy ilyeneket nem minden helyen látunk. Ami a jövőbeli terveket illeti, hamarosan megnyitják a steampunk pincehelyiségüket is, ahol a fenti, kimért, leginkább éttermi hangulattal ellentétben egy igazi kézműves sörözőt alakítanak ki. Ennek különlegessége nem csak az italválasztékban és a dizájnban mutatkozik majd meg, hanem abban is, hogy kimondottan az amerikai sportokra, azon belül is az egyetemi focira mennek majd rá.

No gallery template found!

Vezető kép: Horváth Péter Gyula

Krak’n Town (Facebook)
Cím: 1085 Budapest, József krt. 31/A