Egy Los Angeles-i kórházban helyi idő szerint kedd reggel elhunyt Carrie Fisher – közölte a színésznő lánya, Billie Lourd. A Star Wars-filmek Leia hercegnőjeként ismert amerikai színésznőt a múlt héten újra kellett éleszteni, miután szívrohamot kapott egy repülőúton, ám a kórházba szállítás után stabilizálták az állapotát. Carrie Fisher hatvanéves volt.

061.hu

Carrie Fisher a kaliforniai Beverly Hillsben született 1956. október 21-én, szülei Eddie Fisher énekes és Debbie Reynolds színésznő. Nagyszülei apai ágon oroszországi zsidó bevándorlók voltak. Öccse Todd Fisher, apai ágú féltestvérei Joely Fisher és Tricia Leigh Fisher. Carrie két éves korában a szülei elváltak, és apja Elizabeth Taylort vette el feleségül, anyja egy évvel később egy cipőbolthálózat tulajdonosához ment feleségül. Carrie otthagyta a középiskolát és édesanyjával járta az országot.

Első színházi szereplése az Irene című, 1973-as Broadway-darabban volt, amelyben a főszerepet anyja játszotta. Később beiratkozott a London’s Central School nyelv- és drámaszakára, ahol 18 hónapig tanult. Első filmes szereplésére 1975-ben, a Sampon című Hal Ashby-filmben került sor, olyan sztárokkal játszott együtt, mint Warren Beatty, Goldie Hawn és Lee Grant.

Az áttörést az 1977-es Csillagok háborúja (Star Wars – A New Hope) hozta meg számára, amelyben a rendező George Lucas rá osztotta Leia Organa hercegnő szerepét, amelyet még háromszor játszott el Mark Hamill és Harrison Ford oldalán: A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér után tavaly ismét a hercegnő bőrébe bújt a saga J.J. Abrams rendezte 7. részében, Az ébredő erőben. A hírek szerint még részt vett az űreposz jövőre mozikba kerülő 8. részének forgatásán, azt azonban nem tudni, a későbbiekben mit kezdenek Leia karakterével. Carrie Fisher karrierjének csúcsán, 1977 és 1983 között Paul Simon felesége volt, de mint kiderült, viszonya volt Harrison Forddal is, válása után pedig több ismert hollywoodi sztárral.

Fisher játszott a Blues Brothers című mozifilmben is, amelyben bosszúálló exszeretőt alakított, majd nem sokkal később a Broadwayn folytatta a Censored Scenes from King Kong című előadásban. A Jedi visszatér elején viselt, jelképpé vált laza öltözetének köszönhetően Fisher néhány évre valóságos szexszimbólummá vált. 1982-ben ismét fellépett a Broadwayn.

Tom Hanks partnereként 1985-ben szerepelt a Magas barna férfi felemás cipőben című filmben, majd Woody Allen 1986-os vígjátékában, a Hannah és nővéreiben, valamint az 1989-es Harry és Sallyben is feltűnt. 1987-ben jelent meg Képeslapok a szakadék széléről című regénye, amelyben szatirikus hangvételben és kíméletlen őszinteséggel mesél Hollywoodról, alkohol- és drogfüggőségéről, bipoláris zavaráról, illetve depressziójáról. A könyv azonnal bestseller lett, majd 1990-ben azonos címmel filmre vitték Mike Nichols rendezésben, Meryl Streep és Shirley MacLaine főszereplésével. Carrie maga írta a forgatókönyvet, és más filmek forgatókönyvén is dolgozott. Wishful Drinking című monodrámáját maga adta elő a színpadon, az egyszemélyes darabból később regényt is írt.