Whitney Houstonra 2012. február 12-én talált rá testőre Los Angeles-i hotelszobája fürdőkádjában. Az énekesnő az 54. Grammy-gálán tért volna vissza, ám erre már nem kerülhetett sor – a főpróbát követően feltehetőleg drogtúladagolás okozta halálát. Szeretett lánya, Bobbi Kristina 2015 nyarán szintén drogtúladagolás miatt halt meg.

061.HU

Whitney Houston 2012. február 11-én hunyt el tragikus hirtelenséggel – a 48 éves amerikai énekesnő halála mélyen megrázta az egész világot. A halottkém hivatalos jelentése szerint baleset történt: belefulladt a fürdőkádba a Beverly Hilton szállodában, ahol testőre talált rá, de a helyszínre érkező mentők már nem tudták megmenteni az életét. A későbbi toxikológiai vizsgálatok receptre kapható gyógyszereket, alkoholt és kábítószereket mutattak ki a szervezetében, de szívbetegsége is hozzájárult fiatalon bekövetkezett halálához. 

Az énekesnő évekig küzdött kábítószer-függőségével, a Bobby Brown rapperrel kötött viharos házassága alatt szokott rá a kokainra.

Whitney Houston 1963 augusztus 9-én született a New Jersey-beli Newarkban. Édesanyja híres soulénekesnő, keresztanyja pedig Aretha Franklin énekesnő volt. Whitney 11 évesen kezdett el énekelni a helyi gospelkórusban, de nemsokára már egy New York-i klubban lépett fel az édesanyjával.

Első szólólemeze 1985-ben jelent meg, a nevét viselő lemez minden idők legsikeresebb debütáló női lemeze lett, a Rolling Stone Magazin 1986 legjobb albumának nevezte meg, és a lap minden idők ötszáz legjobb lemezét felsoroló listáján a 254. helyet kapta meg.

Houston filmekben is szerepelt, leghíresebb dalai közé tartozik az énekesnő főszereplésével 1992-ben forgatott Több mint testőr című film betétdala, az I Will Always Love You is. A film zenéje 1994-ben az év albuma lett a Grammy-átadón, a betétdal kislemeze pedig minden idők legtöbb példányban elkelt női dala lett az évek alatt.

A Több mint testőr sikere után Whitney Houston több filmszerepet is kapott, és általában ő énekelte a filmek betétdalait is. 1995-ben az Igazira várva, 96-ban pedig a Kinek a papné című filmben szerepelt és énekelt. Ez utóbbi film zenéje egyébként minden idők legnagyobb példányszámban értékesített gospelalbuma is.

Nyolc év után, 1998-ban adott ki újból saját szólóalbumot a My Love is Your Love-ot, amely először Greatist Hits-lemeznek indult egyetlen új dallal, de végül csak új számok kerültek fel rá.

Whitney Houston a kilencvenes évek közepéig volt a csúcson, ő volt a tökéletes amerikai énekesnő, akit a kertvárosi anyukák példaképnek állítottak lányaik elé. 1992-ben összeházasodott Bobby Brown rapperrel, és egyre több olyan kép jelent meg róla a bulvársajtóban, amelyen részeg, vagy szemmel láthatóan kábítószer hatása alatt áll. 

Whitney házassága alatt kórosan lefogyott, rászokott a kokainra, egyre többször mondott le koncerteket, vagy tévés fellépéseket, de olyan is előfordult, hogy a kísérő zenekar legnagyobb megdöbbenésére egy teljesen más dalt kezdett el énekelni, mint amit azok játszottak. A rappertől végül 14 év házasság után, 2006-ban vált el, ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy az énekesnőt többször is megverte házasságuk alatt a férje.

Houston 2000-ben nyerte hatodik Grammyjét, a következő években azonban kábítószer-függősége miatt rehabilitációra vonult. Houston hét év után 2009-ben jelentkezett új albummal, az I Look To You-val, amely elnyerte a kritikusok elismerését.

Houston egy évre rá indult világkörüli turnéra, miután úgy érezte, túljutott házassági gondjain és kábítószer-függőségén. A világkörüli turné első állomásán, Ausztráliában azonban botrányok kísérték a koncertjeit. Sydney-ben a nézők szerint az énekesnő többször a dalok felénél pihent egy kicsit, vagy a refrének helyett köhécselt. Brisbane-ben pedig állítólag két szám bemutatása után hosszabb szünetre kényszerült, és az egész fellépés alatt háttérénekeseire hagyatkozott.

Párizsban azonban már kórházba kellett szállítani az énekesnőt, akinek állítólag krónikus gégegyulladása és fertőzése volt, ezért lemondta a koncertjét.  2011-ben újból rehabilitációs kezelésen vett részt alkohol- és drogproblémái miatt. Tavaly jelentették be, hogy Houston főszereplésével forgatják le az 1976-os The Sparkle című film remake-jét, amelynek munkálataiban az énekesnő producerként is részt vett. A film forgatása már véget ért, Houston utolsó filmszerepének bemutatóját augusztusra tervezték az Egyesült Államokban.

A Guiness Rekordok könyve szerint Whitney Houston a valaha legtöbbet díjazott női előadóművész. Díjai közt szerepel 2 Emmy, 6 Grammy, 38 Billboard Music Awards, 22 American Music Awards, pályafutása alatt összesen 415 díjat és kitüntetést vehetett át. Albumjaiból több mint 170 millió fogyott világszerte.