Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A divatvilág nagyjai, köztük Donatella Versace és Anna Wintour, valamint volt topmodellek és politikusok is megemlékeztek a kedden meghalt világhírű divattervezőről, Karl Lagerfeldről.

MTI

Anna Wintour, az amerikai Vogue magazin neves főszerkesztője lélegzetelállító tehetséggel megáldott művésznek nevezte Lagerfeldet, akinek barátságára “kivételes ajándékként tekintett”. “Karl több volt, mint korunk legnagyobb és legtermékenyebb tervezője. Briliáns elme volt, humoros, vicces, mérhetetlenül nagylelkű és rendkívül kedves” – tette hozzá Wintour, akit a divatszakma többi jeles képviselőjével együtt a Londoni Divathéten ért utol a Chanel divatház 85 éves művészeti igazgatójának halálhíre.

Donatella Versace, az olasz Versace divatház vezető tervezője az Instagramon idézte fel, hogy a hamburgi származású divatcézár mekkora hatással volt annak idején az ő és néhai testvére, Gianni Versace munkásságára. “Sohasem fogjuk elfelejteni, hogy mekkora tehetség és kifogyhatatlan inspirációforrás voltál. Mindig tanultunk tőled” – írta Versace, aki egy fekete-fehér közös képükkel búcsúzott a tervezőtől.

Lagerfeld egykori múzsája, Claudia Schiffer a divatvilág Andy Warholjának nevezte a tervezőt. “Amit Warhol jelentett a művészet számára, az volt ő a divatvilágnak. Lagerfeld pótolhatatlan. Ő az egyetlen ember, aki képes volt színessé tenni a fekete-fehéret. Örökké hálás leszek neki” – írta az egykori topmodell az Instagramon, felidézve, hogy a tervező miként csinált annak idején belőle, “egy félénk német lányból szupermodellt”.

Carla Bruni volt topmodell ugyancsak az Instagramon búcsúzott Lagerfeldtől, akinek köszönetet mondott, amiért “szikrát, szépséget és fényt hozott ebbe a nehéz világba”. Bruni, aki jelenleg Nicolas Sarkozy volt francia elnök felesége, azután is szoros kapcsolatot ápolt a tervezővel, hogy a manökeni pályáját maga mögött hagyva énekesi karrierbe kezdett. “Karl egy zseni volt, aki magánemberként és szakmailag is mindig kedves és nagylelkű volt hozzám. Nyugodjon békében” – írta Victoria Beckham divattervező az Instagramon.

Peter Altmaier német gazdasági miniszter, aki kedden francia kollégájával, Bruno Le Maire-rel találkozott Berlinben, elmondta, hogy “szomorúan vették tudomásul Karl Lagerfeld halálának hírét” és emlékeztetett, hogy a divattervező mindkét országban hatalmas népszerűségnek örvendett. “Lagerfeld hihetetlen hatással volt a divatiparra az elmúlt több mint hat évtizedben, és halálával kétség kívül a divat történetének egyik legnagyszerűbb tervezőjét és egyszersmind tanárát vesztette el a világ” – mondta Edward Enninful, a brit Vogue magazin főszerkesztője.

Anne Hidalgo párizsi polgármester szerint Lagerfeld “nem csupán megtestesítette a francia fővárost, hanem ő maga volt Párizs”. Hozzátette: “bámulatos művész és szokatlan érzékenységgel megáldott barát volt, aki egész életében támogatta a nőket a szabadságukban és az önmegvalósításban”. Bernard Arnault, a világ egyik legnagyobb luxusipari társasága, az LVMH elnök-vezérigazgatója közleményében “kreatív zseninek” nevezte Lagerfeldet. Mint fogalmazott: “a legkivételesebb ízlésű és tehetségű ember volt, akit valaha ismertem”. Az LVMH szárnyai alá tartozik egyebek között az olasz Fendi divatház, amelynek ugyancsak Lagerfeld volt az egyik kreatív igazgatója.

Karl Lagerfeld macskája milliókat örökölhet az elhunyt divattervezőtől

Karl Lagerfeld házi kedvence, Choupette válhat a földkerekség leggazdagabb macskájává – írja az AFP francia hírügynökség, felidézve, hogy a kedden, 85 évesen elhunyt divattervező korábban azt mondta: gondoskodott arról, hogy macskája folytathassa azt a fényűző életmódot, amelyhez hozzászokott. Choupette-nek egy testőre és két komornája is van.

“Choupette egy gazdag lány” – mondta egyszer a divattervező a francia televíziónak, az AFP szerint ezzel utalva arra, hogy beleírta végrendeletébe a fehér, bolyhos burmai macskát. “Ő (Choupette) a saját szerencséjének kovácsa” – tette hozzá Lagerfeld, feltehetőleg arra a körülbelül hárommillió euróra célozva, amelyet macskája keresett azzal, hogy szerepelt egy német autógyár és egy japán kozmetikai márka reklámjában.

 “Ha bármi történik velem, a személy, aki majd gondoskodik róla (Choupette-ről), nem fog nyomorogni” – mondta korábban Lagerfeld. Choupette – akit a divatvilágban “Császárnak” becézett divattervező Greta Garbo híres színésznőhöz hasonlított – egyfajta kultuszfigurának számít a divatvilágban, a közösségi médiában található oldalait több mint 170 ezren követik. 

A macskáról ezenkívül könyv is jelent meg Choupette, la vie enchantée d’un chat fashion (Choupette: egy divatmacska varázslatos élete) címmel, benne olyan fényképekkel, amelyeken Linda Evangelista szupermodellel vagy Laetitia Casta modellből lett színésznővel együtt látható. Velük ellentétben azonban Choupette-nek soha nem kell figyelnie arra, hogy mit eszik.

A könyv tartalmazza Choupette kedvenc ételeinek receptjeit, egyes fogásokat a legjobb párizsi éttermek álmodtak meg. Ilyen fogásnak számít például egy királyrákból, füstölt lazacból és kaviárból álló étel. Choupette ráadásul olyan ínyenc, aki a hétköznapi macskákkal szemben az asztalnál étkezik. “Olyan ő, mint egy emberi lény, csak egy extra tulajdonsággal, ami a hallgatás. Ő áll az én világom középpontjában” – mondta róla egyszer Lagerfeld.

Choupette 2011-ben került Lagerfeldhez, amikor egy fiatal barátja és múzsája, Baptiste Giabiconi férfimodell két hétre rábízta az állatot az excentrikus művész egy háztartási alkalmazottjára, a nyaralásból visszatérve azonban nem ment érte.

 

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •