Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Amerikai Szamoán is beköszöntött az új év közép-európai idő szerint kedd délben, így a térségében ünnepelték utolsóként 2019 beköszöntét a bolygón, mindenhol látványos tűzijátékok várták az ünneplőket.

MTI

A csendes-óceáni Szamoa és Kiribati lakói köszöntötték legkorábban 2019-et, majd Új-Zélandon és Ausztráliában, így Sydneyben is átléptek az új esztendőbe. Az ausztrál nagyvárosban egymillióan gyönyörködtek az idén augusztusban elhunyt Aretha Franklin egyik dalára komponált, arany, bíbor és ezüst színű ünnepi tűzijátékban, amelyhez 8,5 tonna alapanyagot és több mint 100 ezer pirotechnikai effektust használtak fel. Az ENSZ 2019-et az őshonos nyelvek nemzetközi évének nyilvánította, ennek jegyében az őshonos kultúrákat is ünnepelték a sydney-i öbölben. A tűzijáték szervezői azonban elkövettek egy kis szépséghibát, a kikötői híd egyik pillérére a tűzijáték közbena “Boldog új évet 2018” feliratot vetítették ki a közösségi médiában közzétett felvételek szerint.

Az új-zélandi Aucklandban tízezrek gyűltek össze a Sky Towernél, hogy megcsodálják a 328 méter magas tévétorony tetejéről indított tűzijátékot.

Kínában Hszi Csin-ping kínai elnök újévi üzenetében azt ígérte, hogy folytatják a reformokat és az ország megnyitását a világ előtt. Hszi szerint 2019 “új lehetőségeket és kihívásokat” hoz. “Bárhogyan változik is a nemzetközi helyzet, Kína bizalma és eltökéltsége nemzeti szuverenitásának és biztonságának megvédése iránt változatlan marad. Kína őszintesége és jó szándéka a világbéke fenntartása és a közös fejlődés elősegítése iránt változatlan” – mondta.

Berlinben százezrek vettek részt a városközpontban rendezett zenés szilveszteri-újévi partin, ahol az ünneplők éjfélkor hatalmas tűzijátékban gyönyörködhettek. A rendezvény kora este kezdődött a Brandenburgi kaputól a Győzelmi oszlopig terjedő két kilométeres sugárúton, ahol mások mellett olyan énekes popzenészek léptek fel, mint DJ Bobo, Bonnie Tyler és Eagle Eye Cherry. A helyszín ellenőrzött bejáratait a rendőrségnek este fél 11 tájban le kellett zárnia az összesereglett hatalmas tömeg miatt. A rendőrök petárdát nem engedtek bevinni, a mulatságot közlésük szerint hajnalig semmilyen nagyobb incidens nem zavarta meg.

Párizsban is tűzijátékkal, valamint a Diadalívre vetített látványos fényshow-val dobták fel a szilveszteri mulatságot, miközben szigorú biztonsági intézkedésekkel vigyáztak az ünneplőkre a francia főváros évek óta fennálló terrorfenyegetettsége miatt. A hatóságok szerint a párizsi rendezvények nyugalmára 12 ezer rendőr vigyázott, és további 6 ezer tűzoltó és mentős volt készenlétben. A beeresztő pontokon ellenőrizték az érkezők zsebeinek tartalmát, le kellett oldaniuk az övüket, és sem üvegpalackot, sem tűzijátékot vagy petárdát nem vihettek magukkal.

Minden bizonnyal felejthetetlenné vált az újesztendő köszöntése nyolc embernek a franciaországi Rennes-ben: ötven méter magasban voltak kénytelenek ünnepelni szilveszterkor, mivel elromlott a város ünnepi vásárának óriáskereke. A nyolc embert, köztük öt kamaszt csak nyolc órás várakozás után sikerült lehozni.

Londonban a becslések szerint 250 ezren nézték a Temze partján és más helyszínekről a tizenkét perces, igen látványos tűzijátékot, amely a parlament világhírű toronyórája, a Big Ben éjfélt jelző harangjátékára kezdődött. A tízezer tűzijáték-rakétát hagyományos módon a parlamenttel szemközti 135 méter magas óriáskerékről, a London Eye-ról és a Temzén horgonyzó uszályokról lőtték fel. A Temze partján kijelölt és biztonsági kerítésekkel elkerített szakaszokra – immár ötödik éve – csak előzetesen megváltott jegyekkel lehetett bemenni. Ezekből százezret adtak el, és a tűzijátékra érkezőket a beléptető kapuknál biztonsági ellenőrzésnek is alávetették.

A skót fővárosban, Edinburghban becslések szerint 60 ezren vettek részt a világhírű újévköszöntő utcabálon, a Hogmanay-n.

Az Egyesült Államokban utcabálokkal és a legtöbb helyen zuhogó esőben köszöntötték az új esztendőt.

A nagyvárosokban az immár szokásos megerősített biztonsági intézkedéseket léptették életbe, New Yorkban azonban minden korábbinál erőteljesebbek voltak az óvintézkedések. A metropoliszban hétezer egyenruhás rendőr és körülbelül ugyanennyi civil ruhás rendőr vigyázta a biztonságot. A Times Square-en a zuhogó eső ellenére is rengetegen voltak, bár az első jelentések szerint nem kétmilliónyian, hanem csak mintegy 700-800 ezren gyűltek össze a téren és a környező utcákban. A hagyományos óriási kristálygömb narancssárgás-lilás ködben való leengedését – amellyel az új esztendőt köszöntötték – valamennyi amerikai tévécsatorna élőben közvetítette.

António Guterres ENSZ-főtitkár New Yorkban kiadott újévi üzenetében létező fenyegetésnek nevezte az általános éghajlatváltozást. Utalt a növekvő intoleranciára, a geopolitikai megosztottságra és egyenlőtlenségekre, amelyek miatt az emberek megkérdőjeleznek egy olyan világot, amelyben maroknyi embernek ugyanannyi vagyona van, mint az emberiség felének.

Százezrek ünnepelték tűzijátékkal, zenével és tánccal az új év beköszöntét Rio de Janeiróban. Helyiek és turisták együtt gyönyörködtek a brazil nagyváros híres Copacabana strandján a 14 perces előadásban, amelyhez több tonnányi tűzijátékot használtak fel. A tűzijáték előtt együttesek és lemezlovasok szórakoztatták az újévet köszöntőket, közöttük volt Gilberto Gil ismert gitáros és volt kulturális miniszter, és Ludmilla népszerű funk énekes. A város jelképének számító Megváltó Krisztus szobrát úgy világították meg, mintha kezét összekulcsolva, fejét lehajtva imádkozna.

fotó: MTI/Mohai Balázs


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •