A hétvégén rendezik meg a 16. Budavári Könyvünnepet a budai Várban a Szentháromság téren, ahol a könyvbemutatók, dedikálások és író-olvasó találkozók mellett kulturális, zenei és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket péntek délutántól vasárnap estig. A rendezvény a júniusban elhunyt Kányádi Sándor emléke előtt tiszteleg.

MTI, 061.hu

Bauer Eszter szervező az M1 hírcsatorna műsorában felidézte, hogy a 16. Budavári Könyvünnep díszvendége Székelyudvarhely lesz, az idei fesztivál a júniusban elhunyt Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő, író, műfordító emléke előtt tiszteleg. Hozzátette: a színpadi programok között a Kaláka együttes Vannak vidékek címmel ad koncertet a Kossuth-díjas szerzőre, Budavár díszpolgárára emlékezve, míg a Virág Benedek Házban az író személyes tárgyait bemutató emlékkiállítás látható.

Elmondta, hogy a fesztivál ideje alatt délelőttönként gyerekprogramok várják a legkisebbeket, lesz bábszínház, fellép Bognár Szilvia, a Mátyás-templomban pedig Berg Judit vezet sétákat A holló gyűrűje című könyve nyomán.

A Mátyás király-emlékévhez kapcsolódó programok között kiállítás nyílik a Várnegyed Galériában, a Szentháromság téren pedig hagyományőrzők építik fel sátraikat, ahol Mátyás-korabeli zsoldos kompánia fog táborozni. Egy-egy nagy koncerttel zárnak minden estét, így fellép a Jazzical Trió, szombaton Szalonna és bandája, vasárnap pedig Für Anikó látható a színpadon.

A szervező emlékeztetetett arra, hogy a fesztivál keretében szombaton adják át a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat, amelyet idén Tatjána Voronkina orosz műfordító nyert el.

A fesztiválon könyvet vásárlók idén is karszalagot kapnak, amellyel kedvezményesen látogathatják a hat résztvevő budavári kulturális intézmény – a Budapest Történeti Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Hagyományok Háza, a Magyar Nemzeti Levéltár, az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete – programjait, kiállításait. 

A részletes programkínálat a rendezvény internetes oldalán olvasható.

Fotó: hirado.hu