Szeptember közepéig kell elkészülnie Budavári Palota F. épülete nemzeti könyvtári funkciójának megújítását megalapozó tervezési programnak, amely együttesen tartalmazza az épület műszaki állapotához, a nemzeti könyvtár hatékony működtetéséhez, valamint az épület műemléki védettségéhez kapcsolódó elemeket – olvasható a legutóbbi Magyar Közlönyben.

MTI

A kormány határozata szerint az Országos Széchényi Könyvtár korszerű működési feltételeinek biztosítása érdekében a nemzeti fejlesztési miniszternek az emberi erőforrások minisztere, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a nemzetgazdasági miniszter bevonásával szeptember 15-ig kell elkészítenie a tervezési programot.

A határozat szerint a kormány egyetért azzal, “hogy a Budavári Palota F. épület belső tereinek műemléki rekonstrukciója keretében, a könyvtárszakmai funkciók alapján, az eredeti tervek felhasználásával sor kerül a díszlépcsőház helyreállítására, a Mátyás-terem rekonstrukciójára, a nyugati oldal teljes teremsorának megújítására, a keleti oldalon a díszteremnek és a hozzá kapcsolódó terasz historizáló állapot szerinti megújítására és a toronyraktárak visszabontására”. Az épület rekonstrukciójával kapcsolatos tervpályázat kiírásának határideje szintén szeptember 15.

A határozatban az is szerepel, hogy a nemzeti fejlesztési miniszternek az emberi erőforrások minisztere és a Miniszterelnökséget vezető miniszter bevonásával előterjesztést kell készítenie a kormány számára az Országos Széchényi Könyvtár archivális és átmeneti raktárának megvalósítására irányuló tervekről és a költségtervről.

Korábban felmerült, hogy az Országos Széchényi Könyvtár a Magyar Rádió korábbi épületeiben, a Nemzeti Múzeum mögött kapott volna helyet, erről azonban nem született döntés.