Már elérte a célját, minimum 15 millió euró összegyűjtését az “örökségvédelmi lottó”, amelyet szeptember elején indítottak el a rossz állapotában lévő történelmi épületek és műemlékek helyreállítási költségeinek fedezésére – jelentette be szerdán a francia nemzeti lottótársaság (FDJ).

MTI

Az “örökségvédelmi lottó” bevételeinek jelentős részét olyan vallási, ipari vagy építészeti szempontból fontos történelmi épületek helyreállítására fordítják, amelyek megóvását a települések nem tudják maguk finanszírozni.

A kezdeményezés révén csaknem 270 helyszín fog anyagi támogatást kapni és közülük 18-at teljesen felújítanak. A szűkített listán szerepel egy 18. századi erődítmény egy apró bretagne-i szigeten, Aimé Césaire, a néhai francia költő Martinique szigetén lévő otthona, egy 12. századi burgundiai kastély, valamint egy római kori csatornahíd.

A speciális lottó szeptember eleji elindítása óta több mint hétmillió szelvényt adtak el Franciaország szerte.

A speciális lottóhúzást a szeptemberi kulturális örökség napja előtt, szeptember 14-én tartották. A lottószelvények ára 15 euró (5 ezer forint), az “örökségvédelmi lottóval” párhuzamosan egy új kaparós sorsjegyet is kibocsátottak három euró értékben, amelynek bevételeit ugyancsak a helyreállítási projektek támogatására fordítják. A lottó főnyereménye 13 millió euró, míg a kaparós sorsjegyen maximálisan nyerhető 1,5 millió euró rekordot jelent a sorsjegyeknél.

Franciaország éves örökségvédelmi büdzséje 326 millió euró. A francia kulturális miniszter, Francoise Nyssen szerint a speciális lottóból befolyó összeg segíteni fogja a történelmi épületek megóvására irányuló erőfeszítéseket.