2013. szeptember 30-án zárt be a Vidámpark, és három év kellett ahhoz, hogy a modernista bejárati kapuját is eldózerolják. Ez az építészeti jelnek sem utolsó, a gyerekek számára a Meseország kapuját idéző mementó sincs már meg.

P.Z.L. – 061.hu

Nem volt más, mint egy bejárat, tehát a kerítés része, a helyén is nyilvánvalóan kerítés lesz, szóval barbárság volt elpusztítani, hiszen egy afféle tanúhely tűnt most el, ami része a magyar művelődéstörténetnek. Először leszedték az emblematikus neonfeliratot, ami városképileg is pont annyira volt értelmezhető, mint annak idején a hipnotizáló antikváriumi baglyok, vagy az oktogoni Telitalálat-neon. Aztán rájött a Persányi-féle csapat, hogy bizony valami hiányzik a kapuzat tetejéről, mert a kompozíció a Vidámpark-felirattal volt elgondolva. Gagyi, fröccsöntött elefántokat raktak a felirat helyére, amikkel annak idején a város közterein találkoztunk.

Vidámpark volt bejáratának helye 206.06.10. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

Aztán a mesemotívumokat tartalmazó fémelemeket szedték le a falról. Persze, ezután is hiányérzetük támadt az állatkert fura urainak, így az elefántoknál is gagyibb bohócbábokat lógattak be, és ettől olyan lett az egész, mint egy Stehpeh King horrorból készült musical díszlete. Később ráunván az egészre eltakarították magát a kaput is.

Biztos kijjebb lehet tolni majd a lámák vagy az impalák karámját, vagy ezek után áshatunk a Holnemvolt parkba egy kacsaúsztatót… Aki ezt elbontotta a bejáratot, talán tisztában van azzal, hogy milyen hosszú kifutóra van szüksége a zsiráfnak, de hogy semmi köze az épített örökségünkhöz, az is biztos.