Csütörtökön 12 órakor véget ért Andy Vajna gyászszertartása. A filmügyi kormánybiztos földi maradványait katonai tiszteletadás mellett helyezték örök nyugalomra. A koszorúzást követően felhangzott a himnusz – írja a Blikk.

A temetésen Orbán Viktor felkérésére Arnold Schwarzenegger mondott beszédet. A lap helyszíni beszámolójából megtudhattuk, hogy a világsztár elsőként megköszönte a felkérést, majd kifejezte tiszteletét a díszőrséget adó katonák felé, akik már egy órája mozdulatlanul álltak a szertartás helyszínén. Schwarzenegger Vajna karrierjét egy „nagyon szép bevándorlótörténetnek” nevezte, majd a producer méltatása után egy régi, közös történetüket is megosztotta a jelenlévőkkel.

A Vörös zsaru készítésekor nem volt engedélyük az oroszországi forgatáshoz, ezért Vajna elhatározta, hogy titokban veszik fel a jelenetet a Vörös téren. Schwarzenegger cipelte a jelmezeket, a producer a kamerákat. A Vörös téren forgattunk, orosz rendőr egyenruhában mászkáltam, Andy mondta, hogy beszéljek az orosz rendőrökkel, akik ott voltak a téren. Aggódtam, mi van, ha letartóztatnak. Andy azt mondta, nem tartóztatnak le, de ha nem csinálod meg, én küldelek börtönbe – mesélte a sztorit a világsztár, s ennél a pontnál a szertartás résztvevőiből kitört a nevetés.

Nem vesztettük el Andyt. Olyan ez mint egy hajó. A hajó kifutott a kikötőből, nem látjuk már, de nem tűnt el. Szívünkben és lelkünkben örökké él Andy – zárta  beszédét Arnold Schwarzenegger.

A résztvevők között volt volt Szabó István Oscar-díjas filmrendező, Cooky rádiós műsorvezető, Dirk Gerkens, a TV2 vezetője, Geszti Péter, Hidvéghi Balázs és Kocsis Máté fideszes politikusok, Ómolnár Miklós, Edvin Marton, Mága Zoltán, Schmidt Mária, Fodor Gábor, Rubint Réka, Schobert Norbert, Árpa Attila, Herendi Gábor filmrendező. Dobó Kata, Vajna korábbi élettársa, Rogán Antal, Németh Szilárd és Kásler Miklós is jelen volt a szertartáson. Vajna Tímea, Andy Vajna özvegye egy elsötétített üvegű, fekete Mercedesben érkezett a temetőbe. 

Vajna életének 75. évében, hosszú betegség után budapesti otthonában halt meg két hete vasárnap. Filmjeiről itt, a filmalapnál betöltött szerepéről ebben a cikkben, médiavállalkozásairól pedig itt írtunk hosszabban.

MTI Fotó: Balogh Zoltán