Június 11-én a Magyarországon először koncertező Three Days Grace vendégeként a Halestormot láthatjuk a Budapest Park színpadán. A frisslemezes amerikai zenekar élén Lzzy Hale énekesnővel 2015-ben már járt Budapesten, akkor a Sziget Fesztiválon adtak emlékezetes koncertet. A hard rock kategóriában Grammy-díjas Halestorm gitárosa, Joe Hottinger adott interjút a 061.hu-nak.

MÉNES MÁRTA – 061.hu

Egyszer már felléptetek Budapesten, 2015-ben a Szigeten. Vissza tudsz emlékezni, jó buli volt?
Igen, ez volt az első buli az európai turnénkon. Emlékszem, Németországban szálltunk le a repülőről, aztán jó hosszú volt az út Budapestig. A Sziget egy tök jó fesztivál, bejártuk az egészet, mindenki nagyon kedves volt velünk. Ittunk valami helyi likőrszerűséget, ami brutálisan erős, de azért finom volt.

A pálinka lehetett az.
Ez az, pálinka!

Joe Hottinger (Fotó: alisontoon.com)

A legutóbbi albumotok, a Vicious múlt nyáron jött ki. A hard rock gyökerekhez nyúltok vissza, ez egy súlyos és vad album. Mesélnél róla?
Nem úgy mentünk neki, hogy most egy kemény lemezt szeretnénk csinálni, nem így kell elképzelni a dalírást. Ha valami jól hangzik, jól működik, abba belekapaszkodunk, gyűrjük-gyúrjuk a számokat, míg el nem érik a végleges formájukat. Nick, a producerünk (Nick Raskulinecz dolgozott már az Alice In Chains-szel, a Mastodonnal, a Deftones-zal, a Stone Sourral és a Ghost-tal – a szerk.) vezetett minket, sokat segített nekünk abban, hogy koncentráltan tudjunk dolgozni, hogy minél több energiát tudjunk fektetni a dalokba. Minket a rock and roll és Lzzy zseniális hangja hoz lázba. Imádjuk, élvezzük, amit csinálunk.

Tavaly olyan zenekarokkal turnéztatok, amelyeknek női énekesük van – In This Moment, New Years Day –, ezt miért tartottátok fontosnak? Többet kell bizonyítania egy női frontemberrel működő zenekarnak a hard rock/rock ‘n roll szcénában?
Ezekkel az előítéletekkel sosem foglalkoztunk… Mindig lesz majd valaki, aki azt mondja, jaj, itt egy nő az énekes, akkor biztos, nem is olyan jó. De ez nincs a radarunkon, mi csak csináljuk, amit tudunk, és amit szeretünk. Aki nem szereti a női énekessel működő rockbandákat, azzal nem tudunk mit kezdeni. Sokszor azt hiszik, hogy Lzzy valamelyikünk barátnője, aztán felmegy a színpadra, és mindenki dob egy hátast. Ezek után nem hiszem, hogy bárkit bármiről meg kellene győznie. Felmegy a színpadra, és a tehetsége magáért beszél. Százévente születik ilyen hang!

A Halestorm a non-stop turnézásáról is ismert, van, hogy 250 bulit is lenyomtok egy évben. Hogy bírjátok?
Jól, köszi (nevet)! Persze, fárasztó, de tényleg erre tettünk fel mindent. Az igazi vakáció az, amikor hazamegyünk pár napra Nashville-be, de aztán mindig hamar elkezdünk próbálni a következő koncertre. Alig várjuk, hogy körbeutazzuk a nyugati partot, Kanadát, aztán a Sonic Temple Fesztiválon a Ghost-tal és a System of a Down-nal játszunk, pár nap pihenés, és indulunk Európába, hozzátok.

Alice Cooperrel is turnéztok a nyáron. Ez óriási dolog, annál is inkább, mert Lzzynek egyik nagy kedvence kislány kora óta.
Igen, mennyire király már! Alice Cooper jó arc, egy igazi rock and roll legenda, hatalmas kisugárzással. Alig várom a közös koncerteket, nagyon szerencsésnek érezzük magunkat, hogy vele koncertezhetünk.

Hol szeretnéd látni magad és a Halestormot tíz év múlva?
Mindegy, hogy hol, csak zenéljünk. Csak játsszunk, amíg le nem fordulunk a színpadról. Azt is remélem, hogy sikerül szintet lépni a zenekarral.

Mit üzensz a magyar rajongóknak?
Alig várom, hogy újra Budapesten játszhassunk, mit is fogunk ott inni?

Pálinkát!
Igen, szóval remélem, pálinkázunk majd a magyar rajongókkal, és összehozunk egy nagy bulit!

Vezető kép: hammerworld.hu