A Marvel Kapitány című mozi akkora trash, hogy az űrszemetet szállító hajó sem tudná egy fuvarral elvinni. Az űrruhák is zavarba ejtően retrók, mintha csak a szovjet érában képzelték volna el a Star Trek-féle göncöket, a film kb. kétharmada zselészerű effektekből áll, afféle planetáriumos lézerszínház Jean-Michel Jarre-ra, és az egészet a gyerekek foreszkáló slime gyurmáival ragasztották össze. Van valami szerethető a filmben, vagy csak Carol Danvers (Brie Larson) feszülő Nine Inch Nails pólója a tuti?

PZL – 061.hu

A Marvel Kapitányban nagyot alakít egy cica, aki végigcukiskodja a filmet, mígnem aztán kiderül, hogy egy polip-féle lény mászik ki a szájából, és leszed néhány felfegyverzett űrlényt. A cicó biztos, hogy anim gifek tucatjait ihleti majd, de nemcsak ezért atom trash a film, hanem a gagyi animációk miatt is, amik olyanok, mintha csak egy 1990-es Kontrax vagy ITT Nokia reklámfilm effektjeit látnánk. Goose cicus (akit az eredeti képregényekben Chewie-nak hívnak) cukisága csak álca, hiszen ő flerken, azaz egy földönkívüli fajhoz tartozó izé. Az biztos, hogy Goose lesz a film totemállata, és már önálló filmplakátot is kapott. De nemcsak a cicus csinálja a jófejfesztivált, Carol Danvers simán lenyom egy idős nénit, akiről kiderül persze, hogy alakváltó űrlény, és az is milyen vicces már, hogy a hetven pluszos néni fejbe rúgja a hősünket, aki aztán péppé veri gagyi mamit a metrón.

A történet „földhözragadt” szála 1995-ben játszódik, amikor is, és mint a Terminator-filmekben a jövőből, a Földre érkezik Carol Danvers (a későbbi Marvel Kapitány), az amerikai légierő egykori pilótája. Egyenesen egy videótéka födémét átütve landol. Ekkor kapunk egy erős retrofröccsöt, aztán még egy sor tárgyi rekvizítumot a korszakból, a betárcsázós nettől az Music Television top hits dalain át a dress code-ig minden rendesen le van véve, ezért is sajnálhatjuk, hogy a film nagy része alapvetően űrhajókon, bolygókon és a csillagközi tér energiamezőin játszódik. Carol látszólag egy átlagos földi teremtmény Perfecto dzsekiben, és olyan hajjal, amit utoljára az Aerosmith Crazy klipjében viselt Alicia Silversone, de nemcsak csábosan mosolyog, cicásan riszálja a fenekét, de olyan extrákat is bevállal, mint a gép nélküli repülés, illetve a játék kozmikus sugárnyalábokkal. Tehát univerzális szuperhős, ugyanakkor mégis olyan, mint egy kölyöktigris farmerben.

Kár, hogy alapvetően vérciki űrdresszben röpdös a csillagközi térben, miközben a pólója és a bárpult sokkal jobban áll neki, mint a funky diszkós űrhacukája. A film egyfelől eredettörténet, hiszen fel kell rakni Carolt és a világát a Marvel mátrixba, ugyanakkor fel kell építeni a karakterét is, és az sem árt, ha a komolytalan háttértörténetet feloldjuk humorban, a trash zsáner önreflexív hangsúlyozásával. Ahogy az emlékfoltokból Carol, a büszke Kree harcos lassan megismeri a múltját, úgy rajzolódik ki előttünk is remek pilótaprofilja, aki addig volt hétköznapi lány, amíg be nem adták neki a Kree-k DNS-fröccsét. Ki is maradhatna a két idegen civilizáció (Kree, Skrull) nagy háborújából, de ő már nem tud a csinos fenekén ülni. Persze, ha valaki golyóálló lett, és ötven tonnát is képes megmozgatni, és gyorsabban repül a fénynél, ráadásul képes jármű nélkül keresztül repülni a galaxison, az meg akarja mutatni magát. Jobb, ha nem HTB lesz otthon, aki a férjét várja az aranybarnára sült pulykával és egy behűtött Csiki sörrel, hanem megpróbálja jobb belátásra bírni univerzum vesztére törő szupergonosz Thanost.

Marvel Kapitány
amerikai sci-fi film
szereplők: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Jude Law, Annette Bening
rendezte: Ryan Fleck, Anna Boden
bemutató dátuma: 2019. március 7.