November 23-a van, a karácsonyi bevásárlási szezon emblematikus feketenapja, amikor a varázslatos árakcióktól szélütést kapott fogyasztók halomra tapossák egymást az üzletekben. A jeles esemény minket is megmozgatott, a hét napjait bemutató popszámokkal készültünk. Itt van nekünk a Manic Monday, a Ruby Tuesday, vagy a Sunday Bloody Sunday. Popcalendar, avagy minden napra egy jó nóta című rovatunk következik.

MM – 061.hu

Manic Monday (Bangles)

A Manic Monday a Bangles második, Different Light című albumának egyik legerősebb dala a Walk Like An Egyptian mellett. A szám szerzője Prince, aki jónéhány slágert elszórt más zenészeknek is: kevesen tudják, hogy Sinéad O’Connor 1990-ben világslágerré vált, Nothing Compares 2 U című dala is egy feldolgozás, a popikon 1984-ben írta.

Ruby Tuesday (Rolling Stones)

A Rolling Stones Ruby Tuesday-je 1967 januárjában jelent meg. Keith Richards azt mondta, a dalt egy Los Angeles-i hotelszobában írta egy groupieról, Linda Keithről. Az angol modell 1966-ban Richards barátnője volt, de aztán eltávolodtak egymástól, mert a lány drogfüggő lett, a zenész csak később szokott rá. Linda túlélte drogfüggőségét, ma New Orleans-ben él.

Wednesday Morning 3 A.M. (Simon & Garfunkel)

A Simon & Garfunkel 1964-ben adta ki első lemezét. Ez volt a Wednesday Morning 3 A.M. A dalok nagy része az amerikai népzenére épült, ötöt közülük a magyar származású Paul Simon írt. Köztük volt a híres Sound of Silence is.

Thursday’s Child (David Bowie)

A Thursday’s Child című dalt David Bowie és Reeves Gabrels szerezte, az Hours című albumon szerepel, amit 1999-ben adtak ki. Ahogy az album legtöbb dala, ez is az Omikron: The Nomad Soul számítógépes játékhoz íródott. A számot Eartha Kitt 1956-ban publikált azonos című könyve ihlette. Bowienak ez volt a kedvenc könyve 14 éves korában.

Friday I’m In Love (The Cure)

A Friday I’m in Love a The Cure egyik legnagyobb slágere, a ’92-es Wish című albumon szerepel. A dal bezsebelte az MTV Europe Nemzetközi Közönségdíját 1992-ben. Robert Smith szerint ez egy “tedd fel a kezed és legyél boldog”-típusú lemez “naiv” kis popdala.

Saturday Night Fever (Bee Gees)

Ki ne emlékezne John Travolta hátranyalt sérójára és fehér diszkóöltönyére a Szombat esti lázból? A Saturday Night Fever a Bee Gees diszkográfiájának huszonötödik nagylemeze. Az együttes pályafutása és producersége alatt az egyik legsikeresebb lemeze. Zenei anyaga megegyezik az azonos című film zenéjével.

Sunday Bloody Sunday (U2)

Az Észak-Írországban élő katolikusok 1967-ben alapították meg az Észak-Írországi Polgárjogi Szövetséget, amely céljai között szerepelt a katolikusokkal szembeni diszkrimináció felszámolása és a jogegyenlőség megteremtése. 1968 augusztusától szerveztek tüntetéseket. 1972. január 30-án, a “véres vasárnap”-on a brit ejtőernyős ezred tüzet nyitott a Londonderryben felvonulókra, 13 fegyvertelen civilt megölve és 14 főt megsebesítve. Válaszul három nappal később ír szélsőségesek felgyújtották a dublini brit követséget. A U2 1983-ban megjelent Sunday Bloody Sunday című száma a mészárlás mellett a megosztottságra, a konfliktus miatt szétszakadt családokra is utal.