Édesem: a magyar szótárban kevésbé találhatnánk ennél gyönyörűbb becézést. Ám amikor a Tizedes utca – Kis Rókus utca sarokra tévedünk, és egy cégéren ezt a szót olvassunk, inkább gondoljunk egy mennyei sós karamellás brownie-ra, matcha teás vagy levendulás kekszre és őzikékre.

SZABÓ FRUZSINA ANNA- Nullahategy

A Millenáris park közelében, az utcán sétálva csupán néhány lépcsőfok vezet lefelé a házi készítésű finomságokig, és ez nem afféle szóvirág, hamis bélyeg, hogy házi készítésű ez, vagy házi készítésű az. Itt tényleg minden helyben készül. Láttam élő egyenesben, ahogy Márk Szonja tulajdonos a boltba szánt édességeket egy gyors kérdez felelek közben saját kezűleg szaggatta, sütötte.

DSC_0141-copy (1)

Klasszikus sikersztori Szonjáé: jól menő foglalkozását adta fel egy teljesen új szakmáért. Kitanulta a cukrász mesterséget, és 2009-ben elindította az Édesem gasztroblogot, ahol temérdek recept közül válogathatunk. És igen, itt a kulcs: a blog egy cukrászdává nőtte ki magát. Hát ez nem a megtestesült budapesti álom?

DSC_0137-copy (1)

Az Édesembe belépve egy elképesztően pontosan megálmodott miliő fogad minket, semmi tolakodó design, semmi harsány színvilág. A kellem uralkodik, na meg az őzek. “Miért pont az őzek? Hát bennem él egy kép gyermekkoromból, hogy a torták nagy többségén őz marcipánfigurák álldogáltak. Így kapott helyet az őz a cég logójában, és persze a konyha ablakában, szép kis “giccs csorda” jött már össze”– magyarázta Szonja pogácsaszaggatóval a kezében.

unnamed (2)

Az üzlet- a Bambikon kívül- a kék és fehér színharmóniájával, egyszerűségével, a nyomtatott egyedi csomagolópapírjával és a receptekkel kitapétázott fallal szinte egyből levett a lábamról, bár gondoltam “nyugtával dicsérd a napot” és mint a browniek nagy szakértője és kíméletlen kritikusa alávetettem a sós karamellás Édesem változatot egy mindent eldöntő próbának. Akár egy Claude Lelouch filmben az üzlet elé a napsütésebe kiállva az “Úgy szeretlek, majd megeszlek” feliratú tányéron csücsülő süteménnyel jelentem kozmikus találkozásom volt. Lágy volt, omlós volt és nagyon brownie volt. A sütikómából felocsúdva visszatántorogtam a konyhába, ahol megtudtam, a nyárra kézműves házi fagylalttal, azaz jég poppal csábítják az Édesembe a házias ízek kedvelőit.

DSC_0140-copy

Fotók: Horpáczi Dávid