Ma, szeptember 12-én ünnepli 60. születésnapját Balogh Erika Jászai Mari-díjas színművész. Számtalan színházi darabban , filmben és televíziós produkcióban szerepelt. Legjobb szinkronszínészeink egyike, ő kölcsönözte a hangját a Dallas-sorozatban Lucy Ewingnak, azaz Charlene Tiltonnak, de a Született feleségek konzervatív szereplője, Bree, vagyis Marcia Cross magyar hangjaként is ismert. Roman Polanski Keserű méz című filmjének szinkronizálásáért nívódíjat kapott, kedves munkái közé sorolja a Zabriskie Pointot és Woody Allen Manhattanjét is.

061.hu

Balogh Erika Kiskunfélegyházán született 1958. szeptember 12-én. Már gyerekkorában színésznőnek készült, szeretett szerepelni. Kisiskolás kora óta szavalóversenyeken vett részt és Kazinczy-díjat is nyert. Tizennégy évesen jelentkezett a televízió országos szintű Petőfi szavalóversenyére , ahol különdíjat kapott. Később indult a  Ki mit tud?-ban egy József Attila verssel. A gimnáziumot Cegléden végezte , majd jelentkezett a Színművészeti Főiskolára , ahová elsőre felvették. Osztálytársai közt volt Kulka János , Lang Györgyi , Bubik István és Kubik Anna is. 1981-ben diplomázott és a Thália Színház tagja lett. 1993-tól öt éven keresztül szabadúszó volt. Ezalatt színpadra lépett a fehérvári Vörösmarty Színházban , a Szegedi Nemzetiben , a Várszínházban , az Újpest Színházban és a Karinthy Színházban.  1998-tól két évig a kecskeméti Katona József Színház tagja lett.

1995-ben óraadó tanár lett a Színművészetin: lovasstúdiumokat tartott a Tattersalban. Még ebben az évben kipróbálhatta magát műsorvezetőként is. Az éppen szülési szabadságon levő Geszler Dorottyát helyettesítette a Játék határok nélkül című vetélkedő magyarországi döntőjében. 1999-ben ő volt a házigazdája a Margitszigeten megrendezett Öttusa Világbajnokságnak. Ráadásul a megnyitó lovasbemutatóján is részt vett. 2005-ben a kecskeméti színház dolgozóinak titkos szavazása során az Évad Színésznőjének választották. Ebben az évben az Adrienne című darabban Bouillon hercegnő megformálásáért az 5. POSZT-on a Legjobb női epizódszereplőnek választották. Ezért a szerepért megkapta a Színikritikusok Díját is.

2006-ban Jászai Mari-díjat és Súgó Csiga Díjat kapott. 2008-ban megbízták az Aranytíz vezetésével. 2011-ben a Magyar Kultúra Napja alkalmából Belváros-Lipótváros önkormányzata Kölcsey-díjjal tüntette ki , egy évvel később az Aranytíz Kultúrház kapta meg a kitüntetést. 2012. augusztus 20-a alkalmából megkapta a Magyar Arany Érdemkeresztet. Pályája során rengeteg televíziós és filmes műfajban kipróbálhatta magát. Játszott sorozatban ( Szomszédok ) , sci-fiben ( Gyémántpiramis ) , kosztümös filmben ( A hídember ). A színészi munkák mellett dublőrként is feltűnt külföldi és hazai alkotásokban. A Gerard Depardieu – Erika kedvenc színésze – főszereplésével készült  , hazánkban forgatott Cyranóban spanyol lovastisztet alakított, férfiruhában.

Jellegzetes hangját már több világsztárnak kölcsönözte. Egyik legismertebb szinkronszerepe Lucy Ewing azaz Charlene Tilton volt a Dallasban. De az ő hangján szólalt meg magyarul Pamela Anderson is a Baywatchban. A legtöbbször eddig Marcia Cross-t szinkronizálta. Ő volt a magyar hangja a Melrose Place-ben , az Everwoodban és a Született feleségekben is. Férjével , a legendás kaszkadörrel Pintér Tamás ‘Oroszlánnal’ még a Főiskolán ismerkedett meg. Ő volt Erika tanára. Férje 70 évesen , súlyos betegségben hunyt el 2012-ben.

Forrás: Starity.hu
Fotó: Médiaklikk