Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Ma este hetvennegyedik alkalommal adják át Los Angelesben a Golden Globe-díjakat. Azt mondják, ez a gála az Oscar „előszobája”, akik itt győznek, jó eséllyel pályáznak Hollywood legrangosabb kitüntetésének elnyerésére  is. De vajon tényleg megállja a helyét ez a teória? Az elmúlt évtizedek eredményeit végignézve nem szabad elbíznia magukat az Arany Glóbusz nyerteseinek. Összegyűjtöttük tíz példát, amikor a fő kategóriák (a legjobb film, a legjobb színész, a legjobb rendező) Golden Globe nyertesei ugyanezekben a kategóriákban nem tudtak győzni az Oscar-gálán.

LEIRER TÍMEA – 061.hu

1.Marylin Monroe

Monroe korának ünnepelt sztárja, leginkább körülrajongott színésznője volt, a mai napig ő az egyik legnagyobb amerikai  legenda. Imádták a filmesek, imádta a közönség, 1960-ban meg is kapta a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-ot a Valaki Forrón szereti című filmben nyújtott alakításáért. Nem sokkal később, 1962-ben Marylin úgy halt meg, hogy egyetlen Oscar jelölése sem volt.

2.E.T.

Steven Spielberg mozija a szerethető földönkívülivel a világ egyik legismertebb filmje és egyben legnagyobb kasszasikere. Tíz éven át (a Jurassic Park megjelenéséig) ez a film hozta a legtöbb bevételt a világon. Az 1983-as Golden Globe-on az E.T. megkapta a legjobb filmnek járó szobrot, de ezt a teljesítményt az Oscaron már nem tudta megismételni. Négy kategóriában (legjobb eredeti filmzene, legjobb hang, legjobb vizuális és legjobb hangeffektusok) díjazta az akadémia, de a legjobb filmnek járó Oscar-díjat abban az esztendőben nem az E.T., hanem a Gandhi című film nyerte el.

3.Ryan közlegény megmentése

Az Oscar történetének talán legmeglepőbb fordulatának tartják, amikor 1999-ben Steven Spielberg háborús mozija helyett a Szerelmes Shakespeare kapta a legjobb filmnek járó Oscart. Spielberg ugyan nem távozott üres kézzel, hiszen Ryan közlegény elhozta neki a legjobb rendezőnek járó Oscar szobrocskát, de a korábban a Golden Globe gálán már megszerzett legjobb film címet Shakespeare elhappolta előle.

4.Leonardo Di Caprio – Titanic

Leo kálváriájáról az Oscar-díjjal kapcsolatban már számos cikk és karikatúra született az elmúlt években. Bizony, a színésznek hosszú utat kellett bejárnia és sok (meg nem érdemelt) kudarcot és mellőzöttséget megélnie, míg végre tavaly megkaphatta az Oscart a Visszatérő című filmért. Leonardo Di Capriót összesen hatszor jelölték Oscarra és tizenegyszer Golden Globe-díjra. Előbbiből egyet, utóbbiból hármat kapott meg. Az első igazán nagy csalódást talán a Titanic jelenthette számára. Sem a Golden Globe-on, sem az Oscar-gálán nem került a díjazottak közé, pedig mindkettőre esélyesnek tartották. De mint később kiderült, ez csak a kezdet volt.

5.Tom Cruise

Tom Cruise is azok közé tartozik, akik bár rendkívül népszerűek és óriási bevételt produkálnak filmjeikkel, az Amerikai Filmakadémia kegyeibe valamiért nem sikerült beférkőzniük. Tom Cruise három Golden Globe-díjjal is büszkélkedhet, egyet a Magnóliáért, egyet a Jerry Maguire című filmért, egyet pedig a Született július 4-én című moziban nyújtott alakításáért kapott. A színészt mindhárom esetben jelölték Oscarra is, de mindháromszor üres kézzel távozott.

6.Majdnem híres

E film esetében mondhatjuk, hogy „nomen est omen”, hiszen a film nemcsak majdnem híres lett, de majdnem nyert Oscar-díjat is. A Kate Hudson főszereplésével készült mozit sokan szerették 2000-ben, sőt a szakmai zsűri sem találta rossznak, meg is kapta a legjobb vígjátéknak járó Golden Globe-ot. Néhány hétre rá viszont az Oscaron a szó szoros értelmében legyőzte a Gladiátor, a film „csak” a forgatókönyvért kapott díjat, és Kate Hudson játékát sem jutalmazta szoborral az akadémia.

7.Leonardo Di Caprio – Aviator, Wall Street farkasa

Muszáj még egyszer megemlítenünk Leót ezen a listán, hiszen olyan sok visszautasítást kapott a szakmai zsűritől, mint senki más. Lényegében majdnem minden évben jelölték Golden Globe-ra színészi teljesítménye okán és 2005-ben az Aviator majd 2014-ben a Wall Street farkasa meg is hozta neki a győzelmet. Az Oscar-gálán azonban – hiába szerepelt az esélyesek között már ennél a két filmnél is – csak tavaly 2016-ban tudott győzni a Visszatérő főszerepével. A teljesség kedvéért, 2005-ben Forest Whitaker, 2014-ben pedig Matthew McConaughey nyert Leonardo Di Caprio ellen.

8.Túl a barátságon

Ang Lee filmje tulajdonképpen nem nevezhető vesztesnek. Hollywod első meleg szerelmi története megkapta a legjobb rendezésért, a legjobb adaptált forgatókönyvért és a legjobb filmzenéért járó Oscart is 2006-ban. A korábban a Golden Globe-on már megszerzett „legjobb film” címét azonban az akadémia nem ennek a mozinak, hanem az Ütközéseknek ítélte.

9. A közösségi háló

A Facebook indításáról és Mark Zuckerberg sikeréről szóló film 2011-ben lényegében minden fontos kategóriában győzött a Golden Globe-gálán, így a készítők joggal remélték, hogy a Social Network az Oscaron is hozza majd az elvárt sikert. Csalódniuk kellett. Hiába kapták meg a legjobb filmért, a legjobb rendezésért, a legjobb forgatókönyvért járó glóbuszt, mindezt az Amerikai Filmakadémia díjátadóján elhappolta előlük VI. György király, Colin Firth és a Király beszéde című film.

10.Sráckor

Richard Linklater filmje nem véletlenül készült 12 éven át, az egyik legmeggyőzőbb és legjelentősebb mozija eddig ennek az évtizednek. A Sráckor című filmet nagyra értékelték a kritikusok, de a Birdman című mozi túlságosan erős ellenfélnek bizonyult. A sráckor a Golden Globe-gálán megkapta a legjobb filmnek és a legjobb rendezésért járó díjat is, de az Oscaron már csak Patricia Arquette kaphatta meg a szobrot, mint a legjobb női mellékszereplő.

 Az első Golden Globe-gálát 1944 januárjában tartották, akkor látogattak először filmcsillagok és stúdióvezetők a 20th Century Fox stúdióba, hogy megtekintsék az előző év amerikai filmtermésének a külföldi újságírók által kiválasztott legjavát, és átvegyék a testület által öt kategóriában adományozott elismeréseket. A sikert látva a kritikusok úgy döntöttek, hogy az eseményt minden évben megrendezik, mégpedig függetlenségüket bizonyítandó az Oscar-díjkiosztó előtt. A győzteseknek járó szobrocska 1945-re készült el: a kis talapzaton álló, földgolyót mintázó aranygömböt egy filmszalag öleli körül.  Ma már a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szervezete, a HFPA mintegy 90 tagja 25 kategóriában dönt, ezek közül 14 mozifilmes, 11 tévés produkciókat díjaz.

A Golden Globe történetében a jelölések és a kitüntetések terén is Meryl Streep a csúcstartó, akit 29 alkalommal nomináltak, és ebből nyolcat váltott díjra. Az idén pedig biztosan hazaviheti az életműdíjat, sőt 30. jelölésével – a musical/vígjáték kategóriában – elnyerheti a legjobb színésznő díját is a Florence – A tökéletlen hang című filmjéért. A legfiatalabb kitüntetett 1980-ban az akkor kilencéves Ricky Schroeder (A bajnok), a legidősebb győztes 1990-ben a nyolcvanéves Jessica Tandy (Miss Daisy sofőrje) volt. A filmek közül a Száll a kakukk fészkére az egyetlen, amely valamennyi fő kategóriában (legjobb film, színész, színésznő, rendező, forgatókönyv) győzött. A másik pólust a Nem félünk a farkastól és A Keresztapa harmadik része képviseli: mindkét alkotás hét jelölés után maradt díjazatlan. 2016-ban első magyar alkotásként Nemes Jeles László Saul fia című drámája kapta meg a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat, amelyre korábban Szabó István Redl ezredes (1986) és Hanussen (1989) című filmjeit is jelölték.

képek és forrás: hollywoodreporter.com, dailyexpress.com


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •