Kiállítással tiszteleg a száz éve született Reigl Judit előtt a budapesti Kálmán Makláry Fine Arts Galéria, melynek A “Négy Apostol” Rómában 1947-48 – Reigl és barátai címmel keddtől látható tárlata a Párizsban világhírűvé lett képzőművész és alkotótársai korai műveit mutatja be.

MTI

A kiállításon több mint 70 éve lappangó, eddig a magyar közönség előtt ismeretlen alkotások, Reigl Judit, Bíró Antal, Böhm Lipót Poldi és Zugor Sándor vagyis a “Négy Apostol” korai művei szerepelnek – tájékoztatott a Kálmán Makláry Galéria. Közleményük szerint a most bemutatott munkák 1947-48-ban készültek, amikor a Szőnyi István tanítványaiként indult művészek ösztöndíjasként éltek Olaszországban.

Reigl Judit: Robbanás (Forrás: Kieselbach Galéria)

A rövid ideig tartó időszak először adott alkalmat a fiatal alkotók számára a nyugat-európai mellett a reneszánsz és a bizánci művészet tanulmányozására, amely mélyen megérintette őket és megtermékenyítette gondolkodásukat. A több mint 40 bemutatott alkotáson keresztül érezhető szoros barátságuk és hatásuk egymásra, ahogy fiatalon a saját festői nyelvezetüket és útjaikat keresték pályájuk legelején – emlékeztetnek a szervezők.

Mint a közlemény kiemeli, a “Négy Apostol” történetével a magyar művészettörténet eddig nem foglalkozott. Az aczéli kultúrpolitika idején a hazájában maradt Böhm Lipót Poldi a “tűrt kategóriába” került, míg három társa a tiltott kategóriába tartozott. Reigl Judit és Bíró Antal ugyanis Franciaországba emigrált, Zugor Sándor pedig 1956 után az Egyesült Államokban találta meg azt a szabadságot, amely művészete kiteljesedését biztosította.

Reigl Judit: Egy test többesszámban

Reigl Judit 1923. május 1-jén született Kapuváron. 1950-ben hagyta el Magyarországot, és Párizst választotta otthonául. Alkotásai mára több mint 30 múzeum – mások mellett a New York-i MoMA, Metropolitan és Guggenheim Múzeum, a párizsi Centre Pompidou a londoni Tate Modern vagy a Magyar Nemzeti Galéria – gyűjteményeit gazdagítják világszerte.

Magyarországon eddig a Műcsarnok (2005), a Modem (2010) és a Ludwig Múzeum (2014) életműtárlatai mutatták be Reigl Judit munkásságát. A centenáriumi kiállítás május 26-ig ingyenesen látogatható a Falk Miksa utcai Kálmán Makláry Fine Arts Galériában.