A múzeumi világnapot 1978 óta ünnepeljük május 18-án: a nap célja a figyelem az emberiség múltja és az azokat megőrző intezmények irányába való fordítása, amelyet világszerte több tízezer múzeum ünnepel különféle rendezvényekkel. Ennek apropóján összeválogattuk Európa legkülönlegesebb múzeumait, amik tartalmukban, építészetükben, helyszínükben vagy akár mondanivalójukban eltérnek a nagy átlagtól.

061.HU

I. Akropolisz Múzeum- Athén

2009-es megnyitása óta a Bernard Tschumi francia-svájci építész tervezte 14 ezer négyzetméter területű Akropolisz Múzeumot, a görög főváros egyik fő turisztikai látványosságát mintegy 14,5 millió látogató kereste fel. Tschumi sikeresen kihasználta a természetes fény adta lehetőségeket, s igyekezett “beépíteni” az épületbe a görög főváros csodálatos panorámáját: szinte minden teremből gyönyörködhetnek a látogatók az athéni nevezetességek látványában. Az épületnek három fő- és két közbülső szintje van. Üvegfelülete 1200 négyzetméter.

A múzeum, amely arra hívatott, hogy emlékeztesse a látogatókat az Akropoliszra, legfelső szintjén annak legfőbb templomát, a Parthenont kelti életre. Itt sorakoznak fel

a Parthenon 2500 éves szobrai, s fel vannak tüntetve a hiányzó műalkotások, összesen mintegy 4000 műtárgy.

A Londonban lévő márványok helyét istenek, hősök és állatok gipszöntvényei töltik ki. Némely alkotás azonban mindörökre elveszett, háborúk és természeti csapások áldozatává vált.


A felsőbb szintekre széles lépcsősor vezet, amely a látogatót a Propülaiára, az athéni Akropolisz Mnésziklész által tervezett kapuépületére emlékezteti. A múzeum bemutatja az Akropolisz összes korszakát, beleértve a preklasszikus kor művészetét. Az épület érdekességei közé tartozik a földszinti üvegpadló, amelyen keresztül a látogatók figyelemmel kísérhetik a lent folyó régészeti feltárásokat.

2019-ben az athéni múzeum fennállásának 10. évfordulója alkalmából megnyitotta az épület föld alatt elhelyezkedő szintjét, összesen mintegy négyezer négyzetméternyi területet az Akropolisz hegy lábánál, amely az egykor virágzó negyed maradványait tárja a közönség elé: ókori fürdőket, házakat, kutakat, műhelyeket, vízvezetékeket, latrinákat. A területeken, amelyeket ezidáig csak egy üvegpadlón keresztül csodálhattak csak meg, most szabadon bolyonghatnak a látogatók. 

II. Orvosi-egészségügyi múzeum- London (Old Operating Theatre Museum and Herb Garret )

Ez a londoni orvosi-egészségügyi múzeum egy templomtoronyban, Southwark-i St Thomas’s Church tetőterében található található, egy szűk csigalépcső vezet a műtőbe. 1956-ban fedezték fel a szinte érintetlen műtőt, amelyet

a 19. században még gyógynövények tárolására is használtak

– az épen maradt műtő 1822-ből származik. Hogy mit kerestek a gyógynövények a műtőben? Erre egyszerű a válasz: akkoriban még érzéstelenítés nélkül műtöttek, a gyógynövények voltak a gyógyszerek. A hátborzongató múzeum a Guy’s and St. Thomas Kórház közelében található, a St. Thomas Str-en.

III. Vasa Múzeum- Stockholm

A Vasa Múzeum Skandinávia leglátogatottabb múzeuma, amely egy tengerészeti múzeum. Itt található az egyetlen szinte teljesen ép 17. századi hajó, a 64 ágyús Vasa hadihajó, ami első útján 1628-ban süllyedt el. A Vasa 1628. augusztus 10-én indult el Stockholm kikötőjéből, azonban nem sokkal később, mindössze két kilométernyi út megtétele után az időjárási viszonyok miatt egy erős széllökéstől oldalára fordult és az ágyúnyílásokon beömlő víz miatt elsüllyedt.

A múzeumot kifejezetten ennek a hajóroncsnak, a történetének bemutatására hozták létre.

A hajó teljes nagyságában megcsodálható, kiállítás mutatja be az építésének és megtalálásának, kiállításának történetét, illetve megnézhetünk erről egy kis moziteremben egy teljes dokumentumfilmet is. 

Az elsüllyedt roncsot egy megrögzött kutató, akit gyerekkora óta vonzott az elsüllyedt világ, Anders Franzén fedezte fel 1956-ban. Több éves előkészület után végül 1961. április 24. lett a neves dátum, mikor újra megpillanthatták a felszínen a Vasa‑t. A kiemelést követően rögtön elkezdték konzerválását, a feltárás és az állagmegőrzés a mai napig folyamatosan zajlik. A hajótesttel együtt több, mint 14.000 fatárgy is a felszínre került, 7.000 a hajót díszítő szobrokból, és természetesen a hajó személyzetének emberi maradványait is megtalálták. A tárgyakat a konzerválásukat követően visszahelyezték az eredeti helyükre, így ma szinte eredeti pompájában tekinthető meg a hajó a köré épült múzeumban. A kiemelés helyén hozták létre 1990-ben a Stockholm legnépszerűbb látnivalóját. 

IV. Hans Christian Andersen Múzeum- Odense

2021-ben nyílt múzeum Hans Christian Andersen tiszteletére szülővárosában, Odensében, amelyet Kengo Kuma japán építészeti stúdió tervezett. Andersen (1805–1875) világhírű művei

a mesevilág klasszikusaivá váltak, a leghíresebbek A kis hableány, a Borsószem hercegkisasszony és A rút kiskacsa.

Az új múzeum Andersen szülőházához kapcsolódik.

A labirintusszerű, hullámzó formákból kialakított komplexum kívül a letisztult skandináv dizájn jellegzetességeit viseli, a belső térben azonban már látványos és izgalmas mesevilág elevenedik meg. Az interaktív, multimédiás installációkat tizenkét nemzetközi művész hozta létre úgy, hogy Andersen meséinek szereplőire és helyszíneire reflektáljanak velük. A belső tereket elválasztó áttetsző „membránfalak” is ezt az átmenetet, a valóság és a tündérmesék birodalma közötti átjárást érzékeltetik. Az intézmény megalkotói szerint modern, építészetileg is értékes, interaktív Andersen-univerzum jött így létre. A 390 millió koronából (18,4 milliárd forint) felépített komplexum azonban nincs teljesen készen. Míg a túlnyomórészt föld alatti kiállítótérben bemutatott tárlat készen várja a látogatókat, a múzeumkertben még folynak a munkálatok.

V. Bécsi Természettudományi  Múzeum

A legkiemelkedőbb kincs az 1908-ban az alsó-ausztriai Wachau régióban megtalált, 29.500 éves, és csak tizenegy centiméter magas Willendorfi Vénusz. Az őskőkorszaki szobrászatnak eme műremeke a világ leghíresebb régészeti leletei közé tartozik, és rangjához illően az úgynevezett Venuskabinettben van kiállítva, a 36.000 éves, Stratzing mellett felfedezett (“Fanny”) szobrocskával együtt. 

VII. Magyar Zene Háza- Budapest

2021 végén nyitotta meg kapuit Budapesten a Liget Budapest Projekt  mérföldköveként za Magyar Zene Háza a Városligetben. Sou Fujimoto sztárépítész egy modern, extravagáns házat álmodott meg a zenének, az épület tervezésekor a természetből és a zenéből egyaránt gyűjtött inspirációt. „Legyen a zene mindenkié!” – Kodály Zoltán mottóját követve az intézmény célja, hogy minél több család, gyerek és fiatal felnőtt életében meghatározó szerepet kapjon a zene. Sokszínű programkínálattal a zene számtalan élményét tárják fel a látogatók előtt, legyen az egy kiállítás, koncert, közös zenélés, éneklés, táncolás vagy izgalmas zenepedagógiai foglalkozás. A kiállításokban a megismerhetjük a magyar zeneiséget, találkozhatunk a magyar popzene történetével, a Kreatív Hangtérben pedig zenei előképzettségtől függetlenül felfedezhetjük a hangok végtelenül gazdag világát.

VIII. Musée des Égouts- Párizs

Merülj el (szó szerint) Párizs csatornázásának történetében a francia főváros szívében! Elsőre bizonyára bizarrnak tűnik az ötlet, ám a tárlat tényleg nagyon érdekes: Párizs föld alatti csatornaalagút-hálózatában a Musée des Égouts-ban egy szennyvízelvezető munkás nyomdokaiba léphetünk, aki mindent megtud az ipari szennyvízelvezetésről, a környezetről és az ökológiáról. Egy ilyen látogatás után egészen biztosan mást fogunk gondolni a (fölösleges) vízszennyezésről és hogy mennyire fontos része a nagyvárosi létnek a jó szennyvízelvezetés.

XI. A véget ért kapcsolatok múzeuma – Zágráb (Museum of Broken Relationships)

2010. októberében nyílt Zágrábban egy különös, új típusú muzeális intézmény, a Museum of Broken Relationships, avagy a “végeszakadtkapcsolatok” múzeuma, amelynek gyűjteményes anyaga nem másra épül, mint a régi szerelmekből hátramaradt relikviákra – azokra a különleges tárgyi emlékekre, amelyek képesek magukba sűríteni egy románc lényegét, az együtt töltött idő meghatározó pillanatait. A múzeum emellett egyfajta terápiás eszközként is működik: egyedülálló lehetőséget nyújt az arra vállalkozók számára, hogy kreatívan, pozitív módon zárhassák le életük egy fejezetét. Az adományozók megszabadulhatnak, elbúcsúzhatnak a múltat jelképező ereklyéiktől és mégis biztonságban tudhatják a másikkal töltött pillanatokat, az elveszett kapcsolat emlékét hordozó szimbólumokat: szerelmük egykori “tárgyát”.

X. Néprajzi Múzeum- Budapest

A 150 éves Néprajzi Múzeum a magyar nép hagyományos kultúráját mutatja be. A gyűjtemény eredetileg a Nemzeti Múzeum részét képezte, de a lelkes néprajztudósoknak köszönhetően önálló intézménnyé nőtte ki magát. Az évek során többször is átköltöztették, de 2022-ben végre elnyerte méltó helyét a városligeti épületben, melyet Ferencz Marcel tervezett kifejezetten a múzeum számára. A csipkére emlékeztető fémhálós homlokzat és a hatalmas megmászható tetőkert már kívülről is izgalmas látványt nyújt, belül pedig 7000 négyzetméternyi kiállítóteret és a 250 ezer darabból álló gyűjteményt rejtik a falak.

+1 Nemo Természettudományi Múzeum- Amszterdam

A NEMO tudomány és technológia centrum egy meghökkentő, 17-dik századbeli hajóra hasonlító épületben kap helyet Amszterdam törtenelmi kikötőjével szemben. Az épületet az olasz Renzo Piano építesz tervezte. A legtöbb múzeummal ellentétben itt igenis kötelező megfogni és saját bőrőn tapasztalni a kiállítási anyagot. A múzeum interaktiv kiállításokat, demonstrációkat és előadásokat rendez, ami egyedi módon fedi fel a tudomány, a techonólogia és a művészet ötvöződését. A múzeum tetőterasza hozzáférhető a múzeum-látogatóknak és a nem múzeum-látogatóknak egyaránt, ahonnan Amszterdam város lélegzetelállító láványa tárul eléjük.