Kultúrát otthonról, házi karanténból is lehet fogyasztani, ebben segítenek nekünk a nagyobb múzeumok Londontól São Paolo-ig azzal, hogy virtuális sétákat tesznek lehetővé a kiállítótereikben. Íme 10+1 múzeum, amelyet most otthonról is bebarangolhatsz.

061.hu

A világ legnagyobb múzeumai már bezártak a koronavírus-járvány miatt, de ne csüggedjünk, mert otthon, a kanapéról is betekinthetünk a párizsi Musée d ‘Orsay, a firenzei Uffizi Képtár, vagy akár a londoni British Museum gyűjteményébe. Ebben segít a Google Arts & Culture oldala és applikációja is, amelynek segítségével rengeteg múzeumi anyaghoz juthatunk hozzá, különféle keresési szempontok segítenek abban, hogy megtaláljuk azokat a tárlatokat, gyűjteményeket, amelyek a legjobban érdekelnek minket. Jöjjön most 10 múzeum, amelyben virtuális sétát tehetünk:

1. British Museum, London

Az ikonikus múzeumban – amelynek évente hatmillió látogatója van – megnézhetjük közelről az 1802-ben megszerzett rosetti-követ, az egyiptomi múmiákat, a világ legrégibb üvegét Egyiptomból (i. e. 1460), valamint a világ legnagyobb ékírásos gyűjteményét is ITT.

2. Musée d’Orsay

A párizsi Musée d’Orsay-ban 1848 és 1914 között alkotó francia mesterek műveit láthatjuk úgy, mint Cézanne, Gauguin, Renoir, Van Gogh, vagy Monet. Kattints IDE!

3. Uffizi Képtár, Firenze

Az Uffizi a Google térkép alkalmazáshoz hasonló megoldással 2018-ban tette bejárhatóvá termeit. A firenzei képtár rendelkezik a világ legátfogóbb gyűjteményével az olasz reneszánsz mesterek műveiből. Itt látható többek között Botticelli Vénusz születése, Caravaggio Bacchusa és Michelangelo A Szent család című tondója is. Kattints IDE!

4. Pergamon Múzeum, Berlin

Berlin és egyben Európa egyik leghíresebb múzeuma a Pergamon Múzeum, amely a berlini Museumsinselen (Múzeum-szigeten) található. Ma az antik gyűjteménynek, az előázsiai és az iszlám művészetek múzeumának ad otthont. A múzeum nevét a fő látványosságáról, a Pergamoni Zeusz-oltárról kapta. Fedezd fel ITT!

5. Guggenheim Múzeum, New York

Az Upper East Side-on található múzeum gyűjteménye legnagyobbrészt az absztrakt művészeteket fogja át, de tartalmaz impresszionista, posztimpresszionista, expresszionista és szürrealista műtárgyakat is. Ezeket tekintheti meg, aki IDE kattint.

6. National Gallery of Art, Washington, D.C.

A népszerű múzeum két online kiállítását is ajánlja: az egyik az amerikai divat történetét bemutató tárlat 1740 és 1895 között. A másik pedig a holland barokk festő, Johannes Vermeer munkásságát bemutató kiállítás. Nézd meg ITT!

7. Rijksmuseum, Amszterdam

A holland aranykor művészetével, többek között Vermeer és Rembrandt munkásságáról tudhatsz meg többet, ha online sétát teszel az amszterdami Rijksmuseumban. Nézd csak!

8. Van Gogh Múzeum, Amszterdam

Amszterdamban található a legnagyobb gyűjtemény Vincent Van Gogh műveiből: mintegy 200 festmény, 500 rajz és 750 levele látható/olvasható a művészeti intézményben. ITT megnézheti.

9. MASP, São Paulo

A MASP São Paulo művészeti múzeuma, egyben Brazília egyben legismertebb múzeuma. A múzeumot egy 1947-ben létrehozott magánjellegű non-profit szervezet alapította. Modern épületét 1968-ban nyitották meg. IDE is benézhetsz!

10. National Museum of Anthropology, Mexikóváros

A Mexikói Nemzeti Embertani Múzeum Mexikóvárosban a Mexikói Nemzeti Embertani és Történeti Intézethez tartozik. A kiállítás tárgyát az ország prekolumbián történelmi illetve még létező indián kultúráinak tárgyi emlékei képezik. A beépített terület több mint 44 ezer m², amelyhez további 35 ezer m² szabadtéri kiállítóterület kapcsolódik. Kattints IDE!

+1. Ludwig Múzeum

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum március 31-ig zárva tart a koronavírus miatt, azonban a The Dead Web című kiállításuk felfedezhető online. Az intézmény történetében először az egész kiállítás anyaga képekkel és műleírásokkal együtt elérhető a múzeum honlapján. A tárlat azt a témát dolgozza fel a kortárs művészet eszközeivel, hogy mi történne abban az esetben, ha hirtelen összeomlana a világháló. Kattints IDE!

Forrás: southernliving.com