Nemrég jelent meg Antonio Caprarica Diana utolsó nyara című könyve, ami a hercegnő számos titkáról lebbenti fel a fátylat. Az Európa gondozásában megjelent kötet azonban nem egyszerű bulvár kísérlet arra, hogy a paparazzókon kívül még egy újabb újságíró is meggazdagodjon a gyönyörű hercegnő történetből. A munka intelligens, választékos, Diana média szerepléseit ügyesen rakja fel az internet előtti nagy bulvárkorszak pop-kulturális mátrixába. Viszont mi nem elemezzük az elemzést, inkább csokorba szedtünk tíz érdekességet a hercegné fényűző, mégis szomorú életéből.

061.hu

 1. Mindig kizárólag egyrészes fürdőruhát viselt… Ha úgy fotózták le, amint bevásárol, a fotósorozat 2000 fontot ért, de a fürdőruhás képekért 10.000 fontot adtak.
 1. A paparazzók olyanokat kiáltottak utána hogy „Diana, nagyszerű pina vagy!”- Ezek az afférok annyira kiborították, hogy depressziós lett.
 1. Károly szenvedett attól, hogy Diana sokkal népszerűbb volt nála. 1983-ban, házasságkötésük után ár két évvel Milánóban így mutatkozott be egy sajtótájékoztatón: „Én vagyok a walesi hercegné kísérője.„
 1. 1981. február 24-én, az eljegyzése napján azt mondta neki Mary Clarke, az első dadája: „Boldog vagyok. Ahhoz az emberhez mész hozzá az országban, akitől nem fogsz tudni elválni.” Nos ez 15 évvel később, 1996 nyarán megtörtént.
 1. 1996. július 15-én a Somset House-ban a bíróság egy sivár kis szobában három perc alatt felbontotta azt, amit 15 évvel korábban az évszázad esküvőjének tituláltak. A házasfelek egyike sem volt jelen. Diana ezen a napon azt mondta a sógorának: “Én mindig is szerettem a férjem, és ez sosem fog megváltozni.”

 1. Diana sokszor beszélt csúnyán és káromkodott is dühében. Egyszer Károly vadászi indult, amikor a többi vadász füle hallatára utána üvöltött: “Önző fattyú, a kurva anyádat!” 
 2. Amikor Diana megtudta, hogy Károly rendszeresen csalja Kamillával, összejött Barry Mannakee-vel, a Scotland Yard biztonsági szolgálatának tagjával, aki később elhunyt, ami után a hercegnőnek üldözési mániája lett. Úgy jöttek össze, hogy egy horgászaton Károly lazachorga véletlenül Diana szemhéjába akadt. Miközben a testőr kórházba szállította, kialakult közöttük valami. Mannakee egy tragikus balesetben hunyt el 1987-ben, a motorja – amit nem ő vezetett – beleszaladt egy hirtelen fékező, 17 éves fiatal autójába. A kocsi sofőrje egy héttel a baleset előtt szerezte mega jogosítványát.
 1. Diana halála előtt írt egy levelet, ami Burrel főkomornyik 2004-ben tett közzé. Ebben a levében Diana azt állítja, hogy a férje baleset tervez az autójával, elrontja a fékeket, így akarja megölni. Ez a mai napig táplálja azok hitét, akik szerint Károly gyilkoltatta meg őt.
 1. 1997 nyarán, amikor Mohamed Al-Fayed, a Harrods tulajdonosa – akit sokan csak a londoni Ali Babának hívtak – csak azért vásárolt egy 17 milliárd líráért egy luxus jachtot, hogy azzal hajózzon Diana és a két fia a saint –tropezi öbölbe tervezett nyaraláson. Erre a nyaralásra Mohamed elhívta elsőszülött fiát, Dodit, aki pár nappal azelőtt még Párizsban hetyegett Kelly Fischer amerikai modellel.
 1. Dodi semmit nem ért el önmaga, mindent az apjától kapott, és mindenre pénzt kellett kérnie. Így is volt néhány Aston Martonja, Ferrarija, és Land Rovere. 15 éves volt, amikor kapott egy Roll-Royce-ot, sofőrrel. Alapvetően magányos volt, hollywoodi sztárokkal fotóztatta magát, és bőséges appanázsán túlnem költhetett semmire az apja hozzájárulása nélkül.
 1. Az apja filmproducernek szánta a playboy fiát, és sikerrel el is indította, amikor a Tűzszekerek című moziba kétmillió dollárt fektetett. De a fiút a szakmánál jobban érdekelték a kor celebjeivel eltöltött kokainos esték. Aztán Dodinak is volt egy nagy alakítása, amikor elcsábította Diana hercegnőt…

Vezető kép: CNN 

Antonio Caprarica
Diana utolsó nyara
Európa
195 oldal 3999 Ft