Apor Vilmos, Bartók Béla, valamint Kodály Zoltán szelleme, a népzene, a humanizmus, a tisztaság, az önfeláldozás az egyik oldalon, a másik póluson a hatalom és bosszúvágy, a kegyetlenség – újabb 16 színházi előadás kapott helyet a Déryné Programban, avagy gasztronómiai hasonlattal élve az Országjárás alprogram menüjére 16 új tétel került fel. A jelenlegi előadásválasztási időszakban október 31-ig választhatnak a vidéki kulturális intézmények, művelődési házak a minden eddiginél gazdagabb, immáron 111 színvonalas kulturális csemegét felvonultató étlapról.

061.hu

A klasszikus prózától, a táncszínházi és zenés produkciókon át a meseoperáig terjed a műfaji kínálat. Az újonnan bekerült előadások között szerepel a Győri Nemzeti Színház: Mindenkinek mindene – Apor Vilmos című drámája, amely a színház, a film és a kortárs zene egyedülálló ötvözete Dér András szakrális szövegével és Selmeczi György komponálta zenével. A tragikusan lélekemelő történet a szeretet mindenek fölöttiségére kívánja ráébreszteni a nézőt.

Mindenkinek mindene

A Gyulai Várszínház a De mi lett a nővel? című Csehov darabbal, míg a Beregszászi Megyei Magyar Drámai Színház Petőfi klasszikusával, A helység kalapácsa című előadásával gazdagítja a repertoárt. A Kaláka együttes Kányádi Sándor verseit zenésítette meg, Vannak vidékek címmel, míg A Boldog herceg című meseopera Oscar Wilde nagysikerű, mára klasszikussá vált novelláját dolgozza fel. A Múzsák Társulat: Kincskereső kisködmön című előadása az egész családnak tartalmas szórakozást ígér.

A Nemzeti Emlékezet Bizottság Magyar Hősök című előadása a XX. század nagy drámáinak közepébe kalauzol. A szereplők azonban nem valamelyik sorozatgyilkos, vagy fantasy hős szerepébe bújnak, hanem olyan hétköznapi emberek bőrébe, akik emberiességük, együttérzésük, hazaszeretetük vagy hitük szerint hőssé váltak akár a saját életük feláldozásával. A darab hat olyan „hétköznapi hős” – Brusznyai Árpádné Honti Ilona, Gérecz Attila, Kiss Sándor, Olofsson Placid, Richter Gedeon és Salkaházi Sára – sorsát mutatja be, akik a 20. századi totális diktatúrák idején, különleges elhatározásokat igénylő pillanatokban bátor döntéseket hoztak, kockára téve akár saját életüket. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága támogatásával, a Magyar Hősök című könyv alapján született színdarab producerével, Serfőző Krisztinával beszélgettünk korábban, a teljes interjút ITT olvashatja!

Arról, hogy miért épp ez a hat hős került a fókuszba az előadáson a producer elmondta:A 20. század nagy drámáinak két csomópontja van: 1944 és 1956. E két dátum köré csoportosul az a hatvan életút, amelyet ez a kötet is bemutat. Amikor elkezdtünk közösen gondolkodni Seres Tamás rendezővel, először húsz, majd a Nemzeti Emlékezet Bizottsága történészeivel tízre névre redukáltuk, végül Szabó Borbálával, a színdarab írójával hat izgalmas történetre, életútra szűkítettük a listát. A cél az volt, hogy aki megnézi ezt a darabot, az egy picit differenciáltabban, legalább hatféle módon kapjon rálátást a ’44-es, illetve az ’56-os történelmi helyzetre.”

A hat karakterből jó pár név ismerős lehet, például Placid atyáé, aki néhány éve ment el közülünk, vagy Richter Gedeon neve, aki nemzetközi, Indiáig nyúló leányvállalatokkal rendelkező vállalkozó volt a negyvenes években, és tragikusan ért véget az élete, vagy akár Salkaházi Sáráé, aki Slachta Margittal közel száz magyarországi zsidót mentett meg a nyilas rémuralom idején. Vannak kevésbé ismert szereplők is a darabban, például Kiss Sándor, aki “a bibliás politikus” néven vált ismertté, vagy Gérecz Attila, akit az 1956-os forradalom Petőfi Sándorának is nevezhetnénk.

Magyar Hősök

„Csupa halál a világ és csupa élet.” – Szép Ernő: Május című írása, a Soltis Lajos Színház produkciója, valamint Újhelyi Kinga: Anyaöl című előadása szintén a drámák sorát folytatja. Az Elem című darabban Mucsi Zoltán és Kerekes Éva szereplésével egy idős házaspár hétköznapjaiba nyerünk bepillantást.

A táncszínház szerelmesei is könnyen találnak a kedvükre valót, hiszen a listában ott találjuk a Győri Balett: Romance – Kodály Zoltán műveire című előadást, valamint a Feledi Project: ESSZENCIA című produkcióját. A Seregi- és Harangozó-díjas, Érdemes Művész Velekei László a nagysikerű KODÁLY című darabot újragondolva alkotta meg a világhírű zeneszerző munkásságának minden szegletéből hasító Romance című koreográfiáját, tisztelegve ezzel a magyar zenetudós, zeneoktató és népzenekutató előtt.

Feledi Project

Hasonlóan a Győri Baletthez, a Feledi Project produkciója tisztelgés a 20. század egy másik meghatározó zenei nagysága, Bartók Béla előtt. A Bartók 15 parasztdal zenéjének készített adaptációjára megálmodott koreográfia az érzetek és érzelmek kivételes találkozását mutatja be, a belső lelki szépség védelmére és megbecsülésére fókuszál.

Az aktuális előadásválasztási időszak már elstartolt, egészen október 31-ig tart. A befogadóhelyek 2023 első harmadévére tudnak színházi előadást választani az immáron 111 produkciót tartalmazó repertoárból. Ebben az évben, szeptember 30-ig 411 előadás valósult meg, 234 településen, 55 578 nézőt részesítve értékes színházi élményben az Országjárás alprogramnak köszönhetően. A Déryné Program továbbra is elkötelezett, hogy magas színvonalú kulturális programokat juttasson el szerte az országban, különös tekintettel a kőszínházi struktúrán kívül eső területekre, kistelepülésekre, falvakba, községekbe.