A Magyar Banda lemezének címe: 12 Betyár, amely a Fonó gondozásában jelent meg. A betyárok olyan legények, akik lelkük megtörhetetlen szabadságával védik világhoz való jussukat. A lemez címe is erre a szabadságra utal, a Magyar Banda sajátos arculatát éppen az önismétlést elkerülő egyedi meg oldások adják, amelyek természetesen a különböző tájegységek díszítményeiben, szerkesztéstechnikájában gyökereznek. A vezérmotívumként fel-felbukkanó „betyár” szó tizenkét alkalommal hangzik el a dalokban. „Nem a régmúlt pillanatképeinek megidézése a célunk, hanem önmagunk korlátokon felülemelkedő kifejezése azon a zenei anyanyelven, melyet idős mestereinktől örököltünk” – vallják az alkotók.

061.hu

„Lemezünk tematikája a népzenében bőségesen jelenlévő, de eddig talán kevés figyelmet kapott szabad variálókészségen alapul. A rögtönzés különböző formái nem csak a pásztorhagyományban, hanem általában a hangszeres parasztzenében és énekkultúrában is megfigyelhetők” – írja a Magyar Banda.

Magyar Banda:
Ifj. Szerényi Béla (ének, furulya, tárogató, tekerő, esz-klarinét), Solymosi Máté: (hegedű), Szilágyi Márton (hegedű), Zimber Ferenc (cimbalom), Fekete Márton (brácsa, kontra), Tóth Máté (nagybőgő, kisbőgő)