A kulturális és gazdasági élet jeles személyiségei vesznek részt a Csángó Fesztivál keretében szervezett Kárpát-Haza Magyar Konferencián, amelyet augusztus 7-én és 8-án tartanak Jászberényben – tájékoztatta a fesztivál alapítója és a konferencia rendezője az MTI-t.

MTI

Papp Imre elmondta: a rendezvény célja az elszakadt nemzetrészek anyanyelvének és nemzeti kultúrájának megmentése. Ebben az évben nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy konkrét segítséget nyújtsanak a szülőföldön maradáshoz és a helyi gazdasági élet kibontakoztatásához, valamint a kisebbségi létben élők boldogulásához.

Hozzáfűzte: ezen célok megvalósításához ad konkrét segítséget a II. Magyar Üzletember Fórum, amelyet a Csángó Fesztivál társult rendezvényeként szervez a Csángó Fesztivál Alapítvány és a Jászsági Menedzser Klub Egyesület. A konferencia első napján, pénteken egyebek közt hagyományőrzésről, a nemzeti és kisebbségi kulturális értékek védelméről, a hungarikumokról szóló előadások hangzanak el. Előadást tart Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, valamint a Kossuth-díjjal és Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kallós Zoltán néprajzkutató és Novák Ferenc koreográfus.

Szombaton a konferencia és az üzleti fórum együttes programjában az iskolarendszerű oktatás hagyományőrzésben és a vállalkozások oktatásban betöltött szerepéről, a gazdaság és kultúra egymásra hatásának új dimenzióiról is szó lesz.