Megegyezés született a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal és a Vásárhelyi Forgatag szervezői között arról, hogy a magyar kulturális napok egyes szabadtéri programjai a belvárosban lesznek – jelentették be kedden a szervezők.

MTI

Korábban a szervezők erre vonatkozó kérését a román vezetésű polgármesteri hivatal elutasította, így a Forgatag a város szélén levő Maros-parton zajlott. Az idén is ott lesz a fő helyszín, de a szervezők a marosvásárhelyi Kultúrpalota melletti utcát is használhatják bizonyos programokra. A szervezők ezt a lépést a normalitás jeleként értékelik és úgy vélik, ezáltal az önkormányzat elismeri a rendezvény értékét, valamint azt, hogy a Kolozsvári Magyar Napokhoz hasonlóan a Vásárhelyi Forgatag is teret nyújthat a valós magyar-román párbeszédnek.

A Forgatagot szervező Marosvásárhelyért Egyesület vezetői remélik, hogy a mostani lépésnek a jövőben is lesz eredménye és a polgármesteri hivatal még hathatósabban támogatja majd a magyar kulturális napokat. A 3. Vásárhelyi Forgatag augusztus 26. és 30. között zajlik az erdélyi városban. A kedden tartott sajtótájékoztatón Gáspár Botond, a gasztronómiai programfelelős elmondta, hogy a Forgatag díszvendége Baja város lesz, amelynek képviselői megismertetik a bajai halászlevet és a gyufatésztát. Ezen kívül lesz ízes és illatos könyvbemutató, virslievő-verseny, ökörsütés, vadhús ízelítő és csapatos főzőverseny.

Az idei Forgatagon először a szervezők kerekasztal-beszélgetéseket is terveznek a Maros-parti Borudvarban. Jakab Orsolya programfelelős elmondta, hogy egyebek mellett két marosvásárhelyi témájú beszélgetés lesz, az egyiken a helyi román-magyar kapcsolatok, a másikon a város gazdasági potenciálja kerül terítékre. Az etnikumok közötti viszonyt boncolgató beszélgetésen többek között Lucian Mandruta közismert román televíziós szakember is részt vesz.

Lesznek különböző témakörű városnéző séták, az idei Forgatagon először úgynevezett Bernády-sétát is szerveznek, amely a  város egykori, 20. század eleji polgármesterének, Bernády Györgynek az életét követi nyomon. A Forgatagon egyebek mellett koncertek lesznek, megszervezik a marosvásárhelyiek világtalálkozóját, valamint az erdélyi legényes és verbunkversenyt.