Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Szerződést kötött a Városliget Zrt. a „Városliget Parkrehabilitációs Tervpályázat„ nyertesével, a Garten Studio Kft.-vel, hogy a Liget Budapest Projekt keretében megvalósítsák a Városliget átfogó zöldterületi fejlesztését.  A győztes tájépítészeti terv megvalósítására, a Városliget parki funkcióinak megújítására, a meglévő zöldfelület és növényállomány védelmére, területének és biológiai aktivitásának növelésére 15 milliárd forintot költ a Városliget Zrt. az évtized végéig. Magyarországon közpark kialakítására vagy megújítására soha még ekkora összeget nem fordítottak.

061.hu

A mintegy 200 éves Városliget az elmúlt évtizedekben egyre jobban lepusztult, növényállománya gondozatlanná vált, elöregedett, a közösségi, pihenési és sportolási lehetőségek beszűkültek, a hosszú ideje használaton kívüli, romos épületek, valamint a parkoló gépkocsik látványa pedig megszokottá vált a valaha Pest egyik legnépszerűbb közösségi helyszíneként működő parkban. A zöldfelület ma csupán a Városliget területének 60 százalékát teszi ki, míg az itt található épületek négy és fél százalékot foglalnak el a parkból, a fennmaradó 35 százalék pedig lebetonozott, parkolók és utak által elfoglalt terület a Ligetben.

A tájépítészeti pályázatnak köszönhetően sokkal kevesebb lesz a lekövezett terület, utóbbiak rovására ugyan minimálisan nő az épületek összterülete, de ennek többszörösével növekszik a teljes értékű zöldfelület, és az állandó vízborítottságú vízfelület. A Széchenyi-sziget mellett ismét testet ölt a Páva-sziget (más néven Nádor-sziget), a tó medrében pedig az év minden hónapjában lenne víz (kivéve a Műjégpályát a korcsolyaszezon idején). A Városligeten átvezető burkolt sétányok sok helyen eltúlzott szélességét is csökkentik, ami további zöldfelület növekményt jelent. Az új nagyjátszótér, sportpályák és az újonnan létesítendő, rekortán burkolatú, kivilágított futókör pedig a Városliget családi programkínálatát és a rekreációs és sportolási lehetőségeit gazdagítja majd. 

Mindezek mellett a Liget Budapest Projekt egyik kiemelt célja, hogy a nyertes tájépítészeti pályázat megvalósításával biztosítsa a park hosszú távú fenntarthatóságát is. A park megújuló növényállományának folyamatos és tervszerű ápolása elsődleges prioritás. A végleges kert- és tájépítészeti terv a múlt héten életre hívott Liget Park Fórum-sorozat lezárultát követően állhat össze, amelynek célja, hogy a megújuló Városliget valamennyi parkhasználó igényét is kielégítse. A munkálatok várhatóan 2017-ben indulnak el.

Fotó: Liget Projekt


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •