Ősszel indulhat a mobilgát építése a Római-parton. A végső tereprendezési látványterveket a nyári hónapokban a fővárosi önkormányzat munkatársai kifüggesztik a római-parti sétány több pontján. Ezután lakossági fórumot is tartanak.

Nem marad semmi abból, ami jelenleg a leendő mobilgát helyén van. Mindezt Tarlós István, Budapest főpolgármestere szögezte le a napokban a Népszabadságnak, ami azt is jelenti, hogy körülbelül 1500 fát kell kivágni a nyomvonalon. Gyakorlatilag az összeset-írja a lap. A partra merőleges utcák – köztük a közkedvelt Rozgonyi Piroska utca platánjai – megmenekülnek. Cserébe megvédhetnek 70 hektárt, beleértve 53 ezer ember vagyonvédelmét – hangsúlyozta a főpolgármester, aki viszont azt nem tudja, hogy kártalanítja-e valaki a parton lévő vendéglátó-ipari egységek tulajdonosait.

A kivitelezői tendert augusztusban írják ki, és novemberben már meg is kezdenék a munkát. Az ütemterv szerint jövő augusztusra végeznek a munka negyedével, egy év múlva a 75 százalékával. A teljes műszaki átadás tervezett időpontja 2019 januárja. A Római-part lezárása a kivitelezőtől függ majd, de a partot várhatóan szakaszosan zárják csak le.

A kiemelt állami beruházás 10 milliárdos tételként szerepel az uniós projektlistán. Tarlós István bízik abban, hogy ez az összeg elég is lesz. Ha mégsem, akkor a 90 milliárdos EIB-hitelkeretből, illetve a Főgáz-részvények eladásából maradt 30 milliárdból egészítenék ki. A 10 milliárdba a partfal védelme mellett új közterek kialakítása, kerékpárút, nyilvános illemhelyek és a parkosítás fér bele.

Forrás: hvg.hu