Guinness-rekordkísérletre készül a Zrínyi-emlékév keretében a szigetvári zeneiskola, amelynek mintegy ötven jelenlegi és egykori növendéke és oktatója fog augusztus 26-án és 27-én 1566 percen keresztül a Zrínyi-hagyományhoz kötődő darabokat játszani és hajózni a Balatonon.

MTI

Az ötlet Deichler Andrástól, a baranyai város zeneiskolájának igazgatójától származik. A szigetváriak 2001-ben egyszer már megkísérelték a rekordfelállítást, akkor azonban hitelesítési problémák merültek fel. A zenészek hajója augusztus 26-án, pénteken 18 óra 20 perckor fut ki a balatonföldvári kikötőből. Az 1566 perc másnap 20 óra 6 perckor telik le, amikor a zenészek a siófoki kikötőben partra szállnak. Közben 21 helyen – többek között Tihanyban, Badacsonyban, Szigligeten, Keszthelyen és Balatonfüreden – kötnek ki és köszöntik zenével a kikötőkben tartózkodókat. A zenekar mintegy 50 olyan felnőttből és fiatalból áll, akik egykor a zeneiskola diákjai voltak.

A Zrínyiek gazdag zenei hagyományához tartozik, hogy Lavotta János Zrínyi-verbunkot, Goldmark Károly szimfonikus költeményt, Kodály Zoltán 1954-ben Zrínyi-szózatot, 1966-ban pedig Farkas Ferenc zeneművet írt a hadvezérről. Kiváló Zrínyi-feldolgozásai vannak a szigetvári Gersy Károlynak, és a 2016-os emlékévben Vajda János írt Zrínyi-oratóriumot, amelynek bemutatóját – a tervek szerint – október 11-én tartják a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. A kikötőkben többször is előadják majd Kraul Antal Zrínyi-indulóját a zenészek, a darabban a horvát Ivan Zajc Zrínyi-operájának egyes melódiái is felcsendülnek.

Az emlékév szeptember 5. és 11. közötti szigetvári központi ünnepségének részletes programja már összeállt. A mintegy egyhetes Zrínyi-napok fő rendezvényeit szeptember 7-én, Zrínyi Miklós és katonatársai hősi halálának napján tartják. Ezen a napon a magyar katonai hagyományokról nemzeti kegyeleti emlékülésen emlékeznek meg, valamint felavatják Szabó Tamás új Zrínyi-emlékművét is. Az ország hagyományőrzői szeptember 10-11-én mutatják be a kitörést eddig nem látott formában. A Zrínyi-napok tartalmi-kegyeleti lezárásaként Bábel Balázs kalocsai érsek a turbéki kegytemplomnál szentmisét mutat majd be.

Kép: Zrínyi kirohanása (Hollósy Simon, 1896)