2000. szeptember elsején nem csak az ősz köszöntött be, hanem egy olyan mobil is, amire sokan még mindig párálló szemekkel gondolnak vissza. Boldog szülinapot, Nokia 3310!

A Nokia 3310 a világ egyik legsikeresebb mobilja volt, 126 millió darab fogyott belőle világszerte. De mi lehet a siker oka? Egyrészt sikerült valahogy úgy összerakni, hogy extrém módon strapabíró volt. Bár az úszást ez se szerette, de a dobálást, földön fetrengést, port és a táskában összerázást példamutatóan viselte. Ráadásul középkategóriás árszintje ellenére olyan sok mindent tudott, ami az ezredfordulón kifejezetten funkciógazdagnak számított.

A 133 grammos modell már kifejezetten kicsinek számított a versenytársakhoz képest (és akkoriban még a minél kisebb, annál menőbb elv érvényesült), de például a 84×48 képpontos monokróm kijelzőn már apró animációkat is megjelenített, például bekapcsoláskor a Nokia akkori, két összefonódó kezes logóját. Az SMS-ek írásához nagyon jól kézre álltak a még vakon is felismerhető, kidudorodó gombok, és ötletes volt a fel-le navigáló és vissza gombok íves elhelyezése a kis képernyő, valamint a nagyméretű fő nyomógomb alatt.

Akkoriban még a kanyarban sem voltak az okostelefonok, a 3310-en mégis egy tonna apróság kapott helyet (amit akkor még senki sem hívott appnak vagy alkalmazásnak). Számológép, stopper, emlékeztető, és persze a játékok, Space Impact, Bantumi, Pairs II és mindenek előtt a legsikeresebb, a Snake II. Apropó, SMS: ezen a telefonon a korábbi modellekhez képest háromszor akkora üzeneteket lehetett írni, akár 459 karakterben.

A divatozók is szerették, mert könnyen lehetett előlapot cserélni, beépített 35 csengőhangja mellett pedig 7 szabad helyet biztosított arra, hogy saját pittyegő dallamokat alkossunk egy beépített szerkesztővel. A csengéseket már profilokba rendezhettük, tehát volt csendes vagy rezgő üzemmód is. Ezen kívül az apró kijelzőre háttérképeket is ügyeskedhettünk. 

A 3310-es még akkor is népszerű maradt, amikor a Nokia kijött néhány újabb variánssal. A 3315 szoftveresen javított apróságokat, a 3330 és 3350 pedig a mobilos, butított internetes szolgáltatást, a WAP-ot is ismerte. Ennek ellenére az alapmodellt még jóval az okostelefonok első hullámának betörése után is gyakran lehetett látni emberek kezébe vagy fülére ragadva, mert nem csak a strapát, de az idő kiképzését is nagyon jól bírták.

Forrás: 24.hu