Egyebek mellett lakberendezési tárgyakon vagy viseleti darabokon keresztül mutatja be a Néprajzi Múzeum új kiállítása, hogyan készülhetnek olyan modern alkotások, amelyek magukon viselik azt a fajta hiteles hagyományt, amelyből származnak – fejtette ki Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza kurátora.

MTI

Az Élő népművészet című tárlat első terme múltidézéssel indul, a további terekben pedig mintegy 1700 alkotás, egyebek mellett viselet, hímzés, ékszer és játék mutatja be modern formában a hagyományőrzést.

Hering Orsolya, a Néprajzi Múzeum sajtómunkatársa elmondta: a tárlat különlegessége abban áll, hogy egy térben és egy intézményben jelenik meg a magyar nép hagyományos kultúrája és az ebből a hagyományból táplálkozó, kortárs kézműves alkotók jelenkori társadalmi igényekre reflektáló munkája.

“A magyar népi kultúra egy nagyon színes világ és ennek is meglehetnének a maga csatornái, ha az emberek ismernék azt. Ezért a tematikusan berendezett termek bemutatják a gyermekvilágtól kezdve a jeles napokon keresztül a szakralitáson át a falusi turizmusig azokat a példákat, amelyek ötletet adnak arra, hogyan tudnánk tereinket szebbé varázsolni ezekkel a tárgyakkal” – emelte ki Beszprémy Katalin.

A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közösen hirdettek pályázatot a XVI. Országos Népművészeti Kiállításon való részvételre a tárgyalkotó népművészet, népi kismesterségek különböző ágaiban. A zsűritagok javaslatára hímzés, viselet, csipke, ékszer, hímes tojás, szőttes, nemez, bőr, fa, szaru-csont, hangszer, fazekasság, vas-fém, szalma, csuhé, gyékény, vessző, játék és mézeskalács kategóriában mintegy 450 kézműves alkotó és alkotó közösség csaknem 1700 művét válogatták be a 2016. március 27-ig látogatható kiállításra.