Ingyenesen látogatható kiállítás nyílt a Pesti Vigadó Fogadóterében, ugyanis a fővárosi társasági élet egykori központja, a Redoute 185 esztendős lenne.

061.HU

A pesti klasszicista építészet egyik csúcsteljesítményét jelentő és a városképet alapvetően meghatározó Redoute 1833. január 13-án nyílt meg. A Pollack Mihály tervei alapján megszülető épület rövid idő alatt a város kedvelt társasági és kulturális helyszíne volt, a Játékszín (később Gizella, ma Vörösmarty) téren már akkor működő Német Színház mögött épült.

A képviselőház ülésterme 1848-ban | Forrás:Budapest története IV., Akadémiai 1978. | Fotó:Walzel Ágost Frigyes litográfiája

Hangversenytermében fellépett többek között idősebb és ifjabb Johann Strauss, Joseph Lanner és Liszt Ferenc. 1840-ben itt került megrendezésre a Pesti Műegylet szervezésében az első magyarországi kortárs képzőművészeti kiállítás, majd 1848-49-ben itt ülésezett az első népképviseleti országgyűlés, ahol Kossuth Lajos a fegyveres felkelésre buzdító híres beszédét tartotta. Az épület az 1848-49-es forradalom és szabadságharc során Buda ostromakor megsemmisült, 1849-ben Hentzi osztrák generális lövette szét Budáról az épületet.

Rombadöntve az ágyúzástól – 1849/ Forrás: Budapest krónikája

A Redoute 185. kiállítás – amely szorosan kapcsolódik a hatodik emeleten található Pesti Vigadó Idővonal című állandó épülettörténeti kiállításhoz – ingyenesen tekinthető meg, s 2018. február 4-éig várja a Pesti Vigadó elődje iránt érdeklődő látogatókat.