December 5-én és 6-án dupla lemezbemutató koncertje lesz az Akvárium Klubban a Kelemen Kabátban formációnak. Az újabban komolyabb témákat is megfogalmazó, korábban inkább a zenés gegjeiről elhíresült csapat most jelentette meg Szívdöglesztő című hatszámos albumát, amire majd az új showjuk épül. A zenekar énekesével, Szerecsenkirállyal, azaz Horváth Boldizsárral beszélgettünk. 

PZ- 061.hu

KK sajtofotó 3A Kelemen Kabátban már a “track korszak” zenekara, szóval, miért ragaszkodtatok az album formátumhoz?
A track korszak elsősorban a dalok promóciójára vonatkozik, ettől még lemezeket megjelentetni nem teljes ostobaság. Az album formátumot azért tartjuk fontosnak, mert egyrészt a rajongóknak jól esik, ha van választásuk a dalok közül, illetve nem egy zenei ötletünk volt, hanem több.

Mi a Szívdöglesztő című dal története? Ez egy szerelmes szám, még Szikora Robinak is becsületére vált volna 1985-ben, szóval, honnan ez az érzelmesség egy kimondottan vicces zenekartól?
A “kimondottan vicces” zenekart gondolom a 2013-as Dallamok Télen – Nyáron lemezünk alapján mondod. Azóta sokat változott a zenénk és a szövegvilágunk, de már az is egy komplex korszak volt. Amúgy szerintem lehet valaki egyszerre érzelmes is és vicces is.

Sokan gondolják, hogy ti vagytok a Petőfi Rádióban a “hivatalos irány”. Volt, hogy visszaadtak dalotokat?
Általában több dalt is küldünk nekik, eddig mindig találtak olyat, ami befért a arculatukba, és volt olyan is, ami nem. A Petőfin nyitott és sokszínű a zenei szerkesztés, ez sokat segít a rotációban egy ilyen összetett és sokféle zenét író zenekarnak, mint amilyenek mi vagyunk.

Ha a Kelemen Kabátban a 80-s években alakult volna, akkor ti lettek volna az Első Emelet, ha a 90-esben, akkor az FLM, vagy azért a Kelemen Kabátbannak van némi “underground húzása”?
Azt hiszem, hogy az underground kifejezés az utóbbi években elvesztette a jelentését, úgyhogy nem tudom mire gondolsz pontosan. Ha arra, hogy a szövegeink amellett, hogy egyszerű népszerű témákról szólnak, mégis jóval túlmutatnak a hazai popzene borzalmas szövegírói hagyományain, akkor egyetértek.

Mi különbözteti meg a zenéteket és a képi világotokat mondjuk a Bulibáró-féle szintén thrash-realitytől… Szóval, hogy ez egy ironikus megközelítés, távolságot is tartotok tőle, és nem teljesen “önazonos”…
Az új lemezen nem ironikus a megközelítés, nem tartunk távolságot és önazonosak vagyunk. A karakteres, olyakor humoros, szövegvilág nem jelent egyből iróniát.

6381Nem vállaltok diszkóhaknit, de akkor hová pozícionáljátok a zenekart? A magyar piac nem feltétlen bír el sok élő fellépést, ha élő koncertet akar nézni a magyar, akkor Ákosra vagy Demjénre spórol… Vannak az országban még Akvárium szintű fellépő helyek?
Ilyen szintű hely sajnos kevés van, de azért üzemelnek jó klubok, szerencsére. Magyarországon több mint 2000 fesztivál van egy évben, rengeteg egyetemi rendezvényt tartanak, vállalati és egyéb bulik is vannak, stb… Ha valaki képes olyan emberek számára is szórakoztató műsort adni, akik nem ismerik, akkor olyat tud, amire nagy igény van. Szerencsére mi ebben viszonylag jók vagyunk, általában visszahívnak, ha valahol voltunk, a koncertszám nő, és a fellépti díjunk is egyre magasabb.

Van valamiféle versenyszellem azokkal a bandákkal szemben (Wellhello, Punnany), akik bevisznek 3-4 ezer embert a Budapest Parkba? 
Természetesen nézzük a számokat, fontosnak is tartjuk őket, de nem ez az elsődleges szempont. Egy hosszabb távú, érték alapú, és elég pontosan meghatározott zenekari stratégiát követünk, aminek még nagyon az elején járunk. Sokat kell fejlődnünk sok mindenben. A példaként felhozott zenekarok közül sokkal inkább a Punnany pályája követendő példa számunkra, és ők is sok év alatt érték el azt, amit. A Kelemen mostani felállása alig egy éves, de az élőzenés irány is 2013-ban kezdődött. Hosszú még az út. Már annak is nagyon örülünk, hogy ilyen rövid idő alatt ezres nagyságrendben meg tudunk mozgatni embereket.

Jó mérőszámok a youtube-letöltések és a FB-like-ok, de ezek félre is vihetnek, amikor koncerteket szervez egy-egy zenekar?
Ezek a számok önmagukban semmit nem érnek. Ezek kizárólag az online jelenlétet mérik, egy szűk – interneten aktív – réteg körében. Jócskán félrevihetnek. Nem szabad lebecsülni a klasszikus médiumokat és hirdetési felületek.

Fainul a buli című mulatós thrasht az Isten is arra teremtette, hogy felrobbantsa a youtube-ot, és mégsem ez a dal lett a nagy durranás. Volt olyan, hogy valamiben nem hittetek annyira, és nagyon bejött, és fordítva?
Így van, szándékosan nem kapott klipet, pont ezt a robbanást szerettük volna elkerülni. Azzal ugyanis ismét a gyagyás viccprodukció kategóriába kerültünk volna vissza a zenekart nem igazán ismerők körében. Kb. be tudjuk lőni, hogy miből mekkora durranás lesz, amit nem tudnunk kiszámítani az a rádiós rotáció, és az bizony sokat tud hozzáadni.

Mire számíthat a közönség a december 5-én és 6-án az Akváriumban? Készültök valami speciális show-ra?
Itt lesznek hallhatóak az új lemez dalai elsőként, és itt debütál a jövő évi színpadi ruhakollekciónk, amit Már Róbert tervezett. Lesznek vendégeink is Prieger Fanni és Eckü személyében. Az előzenekarokat (SEX, Patikadomb) még külön kiemelném, kiváló fiatal produkció mindkettő.