Végre egy régi vágású mozi, ami felidézi az amerikai filmművészet nagy korszakát, amikor olyan alkotások készültek, mint a Ben Hur. A tenger szívében a Moby Dick történetre épülő filmeposz, olyan, mint egy németalföldi olajfestmény, lírai képekkel operál, mégis nagyszabású, ugyanakkor mindvégig emberi léptékű vízió.

PZL – 061.hu

A tenger szívében olyan mese, amiben Istennek is szerepe van, a szereplők kérdezik folyton: hogy mivel bántották meg Istent, hogy az lett a sorsuk, ami. De nekünk Morten Harket is eszünkbe juthat Chris Hemsworth-ról, a film bizonyos beállításai olyanok, mint egy soha le nem forgatott A-ha videóklip.

50071-A-tenger-sziveben-In-The-Heart-Of-The-Sea-Ron-Howard-filmje

A kétszeres Oscar-díjas Ron Howard rendezett néhány jó filmet (Apollo-13, Egy csodálatos elme) és néhány bűn rossz iparosmunkát is (Da Vinci-kód, Angyalok és démonok), szóval, kétesélyes volt a film, pont olyan, mint egy bálnavadászat. Aztán az alkotók mégis sikerrel csáklyázták meg a témát, és ki is tudták vinni a partra, remekül idézték meg az 1820-ban lezajlott eseményeket, illetve Mellvile regényét, és az író alakját.

A moziban minden együtt van, ami sikeressé tette Ron Howard expedícióját, volt egy izgalmas történet, harc a természet egyik legnagyobb testű lényével, a hatalmas ámbrás cettel, elevenek és jól megrajzoltak a főszereplők, végig feszültséggel teli az első tiszt, Owen Chase (Chris Hemsworth) és a hajóskapitány, Georg Pollard (Benjamin Walker) közötti a viszony, frappánsak a dialógusok, még a mellékszereplők is hús-vér figurák.

maxresdefault

Mindezen túl A tenger szívében nincs túlszínezve, mégis poétikus, kiválóan tapogatja le az ember és a természet küzdelmét, maga az Essex hajó megépítése is kiváló díszlettervezői munkáról árulkodik, és talán sosem volt még filmben ennyire ihletetten ábrázolva a tengerfenéken landoló vasmacska sem. Anthony Dod Mantle operatőr elegánsan mutatja meg a pusztulás költészetét, majd eljutunk a nagy titokig is, amiről évtizedekig nem beszélt a narrátor, az öreg Thomas Nickerson (Brendan Greeson).

A mozi nemcsak az ember természettel vívott emberfeletti küzdelmét mutatja meg, de egyben tökéletesen követi a kalandregények fordulatait, a hajótörést a Csendes-óceánon, vizitet a lakatlan szigeten, de megmutatja az ambíció és karriervágy erejét is. Aki ezután azt mondja, hogy a klasszikus irodalmat száműzni kell a közoktatásból, azt a Moby Dick meséjének lakatlan szigetére kéne küldeni.

A tenger szívében (Heart of the Sea)
amerikai kalandfilm
Rendezte: Ron Howard
Szereplők: Chris Hemsworth, Cillian Murphy, Tom Holland, Ben Whishaw, Michelle Fairley, Charlotte Riley
Bemutató: 2015 december 10.