Elhunyt szombaton, 88 éves korában a világ egyik leghíresebb karmestere, Kurt Masur.

MTI

A hírt a New York-i Filharmonikusok elnöke, Matthew VanBesien jelentette be: Kurt Masur 1991 és 2002 között a zenekar zeneigazgatója volt. Halálának okát egyelőre nem közölték, de 2012-ben maga Masur jelentette be, hogy Parkinson-kórban szenved. Kurt Masur 1927-ben született az alsó-sziléziai Briegben (ma Brzeg, Lengyelország).
A világ legnagyobb zenekaraival – így a New York-i Filharmonikusok mellett például a Francia Nemzeti Zenekarral, a Londoni Filharmonikus Zenekarral – dolgozott együtt. Különösen közel állt hozzá Bach, Mendelssohn, Brahms és Beethoven munkássága.

Már gyermekkorában énekelt és zongorázott, szavai szerint a zene élete magányos és szomorú pillanataiban segítette, különleges pillanataiban boldogsággal és örömmel töltötte el. Zenei tanulmányait a volt NDK-ban, Lipcsében zongora, zeneszerzés és karmester szakon végezte, ezután a volt NDK-ban egyre komolyabb zenei feladatokat kapott, így volt a drezdai filharmonikusok vezetője és zenei főigazgatója is. 1970 augusztusában kezdődött együttműködése a lipcsei Gewandhaus Zenekarral, az ott eltöltött negyedszázad alatt Masur művészként és politikai jelképként is világhírre tett szert. A zenekart több mint ezer alkalommal dirigálta a “Posztócsarnokban” és 900-szor turnén. Az Egyesült Államokban először 1974-ben szerepelt a clevelandi filharmonikusok élén.

A német újraegyesítés idején, 1989 őszén a Lipcséből kiindult ellenzéki megmozdulások és tüntetések egyik szószólója volt, “harmadik útról” álmodozott Kelet-Németország számára, s kiáltványt bocsátott ki a “Németországi Demokratikus Köztársaságról”. Ő vezényelte Berlinben az 1990. októberi újraegyesítés előestéjén rendezett ünnepi koncerten Beethoven IX. szimfóniáját, s egy ideig az egyesített Németország lehetséges elnökeként is emlegették.

1991 szeptemberében vette át Zubin Mehtától a New York-i Filharmonikusok irányítását, de “zenei hazájához” sem lett hűtlen, 1996-ig felváltva dolgozott a tengerentúlon és Németországban. A Gewandhaus 1995/96-os évadját teljesen Masur negyedszázados jubileumának szentelték. Lipcsei karmesteri állásától 1996-ban vált meg, részben mert családja ekkor már New Yorkban élt, de a város vezetésével is vitába keveredett a kulturális költségvetés lefaragása miatt. A következő években zenei igazgatóként teljes energiáját a NewYork-i Filharmonikusokra áldozta, az együttestől napra pontosan 75. születésnapján búcsúzott.
 
2000-ben a londoni filharmonikusok vezető karnagya lett, s 2002 áprilisában a párizsi Orchestre National de France vezetését is átvette. Magyarországon is jó néhány alkalommal fellépett. Kurt Masur több zeneakadémia és egyetem tiszteletbeli doktora volt, számos kitüntetést kapott, többek között a francia becsületrend parancsnoka, szülővárosa díszpolgára, az Izraeli Filharmonikus Zenekar örökös tiszteletbeli vendégkarnagya volt.

Fotó: MTI/EPA/Hendrik Schmidt