Az év egyik legfontosabb kulturális híre volt, hogy a patinás Jelenkor Kiadó bekerült a Libri portfóliójába, és ezzel együtt a kortárs világirodalom egyik legtekintélyesebb írója, a Nobel-díjra is esélyes Nádas Péter életműve mögött ott áll a Libri kereskedelmi és kreatív potenciálja. Sárközy Bencével, a Nádas Péter életművét is gondozó Jelenkor igazgatójával beszélgettünk. 

PZL – 061.hu

Míg a nemzetközi piacon megjelent Nádas-borítókon jórészt van valamilyen motívum, régi és az új magyar életműkiadásokon sincs. Mi ennek az oka? 
Ha arra gondolsz, hogy borítóink miért nem fotó- vagy rajzalapúak, és miért egy név-tipográfia egységesíti az új sorozatot, illetve arra vagy kíváncsi, hogy kinek az akaratát tükrözi a dizájn, akkor minderre inkább úgy válaszolnék, hogy különböző akaratok mentén bizonyos belátásokra jutott a szerző, a tervező és én is a tervezési folyamat közben, és végül ezt a tervet gondoltuk mindhármunk számára a legszerethetőbbnek és a legmegfelelőbbnek a sorozat szempontjából. Czeizel Balázs borítótervező, aki korábban is tervezte Nádas Péter borítóit, szerzői instrukciók és a kiadó által megadott paraméterek alapján látott neki a munkának. Rengeteg változat készült, és végül ezt a változatot fogadtuk el. Amikor pedig kézbe vettük, a terv életre kelt a finom svéd papíron, amit választottunk hozzá. De lesznek később kép-alapú borítók is: az új címeknél, illetőleg a fotóalbumok esetében.

sarkozy_bence

Nádas Péter könyveit folyamatosan lehetett kapni az elmúlt években, ráadásul a Digitális Irodalmi Akadémia jóvoltából a teljes életmű elérhető az interneten. Milyen stratégiát kellett kidolgoznia ennek tükrében a Jelenkornak?
Az életmű hiányosan volt elérhető az elmúlt években. Az, hogy „lehet kapni” valamit, nem feltétlenül jelenti, hogy országos terjesztésben elérhető. Aki akarta, ha utánament, be tudott szerezni Nádas-köteteket, ha nem is mindent, például az Írók Boltjában. Én azt szeretném, még pontosabban azon dolgozunk, hogy az egyik – világirodalmi összevetésben is – legjelentősebb magyar írónk ott legyen minden könyvesboltban, minden online áruházban, minthogy evidensen helye kell legyen minden olvasó és a kultúrája értékeire büszke magyar család könyvespolcán. A digitális változatok egyelőre nem versenyképes konkurensei a printnek a magyar piacon. Lehet, hogy ez máshogy lesz egyszer, majd meglátjuk. (A Digitális Irodalmi Akadémia működésének abszurditására – hogy ingyenesen érhetőek el élő szerzők művei – inkább nem térek ki.)

NadasP_CsaladregenyVege_3D_02Nádas Péter már hosszú évek óta Nobel-esélyes. Milyen képviseleti attitűdöt és stratégiát követ majd a Jelenkor?
Hivatalos jelöltlista nincs a Nobel-díj esetén, ha van is, nem publikus – de erről alaposan tájékoztat minden érdeklődőt az irodalmi Nobel-díj honlapja. 70 évre titkosított a komolyan felmerülő nevek listája (most váltak csak publikussá az 1940-es jelöltek). Szóbeszéd van, meg a fogadóirodák tippjei (mellesleg az idén ez bejött, de korábban inkább csak félrevitt az esélylatolgatás, és nagy „meglepetések” érték a magabiztos tippelőket). Szóval ezzel kapcsolatosan nincs stratégiánk, nem is kell, hogy legyen. Nádas Péter Nobellel és Nobel-díj nélkül is a mai világirodalom egyik legrangosabb szerzője. Rengeteg nyelven olvasható, rengetegen – köztük véleményformáló kritikusok – írtak róla, a globális kultúrdiskurzus tárgya. Az én stratégiám, vagyis a Jelenkor stratégiája az, hogy belátható időn belül minden Nádas-mű kapható legyen, az is, ami eddig nem volt (pl. a fotográfiák). Ehhez a Libri Kiadói csoport, mint háttér megfelelő erőt és fedezetet biztosít számunkra.

 

A Csordás-féle Jelenkorral ellentétben a Libri-Jelenkor másfajta aktivitást vár egy szerzőtől, és más PR- és marketingstratégiát követ. Hogy viszonyul ehhez a relációhoz a szerző?
Legelőször is, olyan, hogy Libri-Jelenkor nem létezik. Jelenkor Kiadó létezett, létezik és létezni is fog… reményeim szerint abban a formában és újból felruházva azzal az életerővel, amely a 90-es években méltán tette a kortárs magyar irodalom legfontosabb műhelyévé. Egyebekben Csordás Gábor maradt és maradni is fog a Jelenkornál. Bevallom, nélküle idegenül is érezném magam abban a székben, amit magának teremtett és alakított. Nem érzem, hogy szemléletben különböznénk, viszont az tény, hogy az apparátusunk nagyobb, az eszköztárunk szélesebb, és a piaci magatartásunk is kilépett a közép-európai komfortzónából, ahol inkább az összekacsintás és összetelefonálás, mintsem a szabályozott, nyílt, tudás-alapú piaci verseny volt korábban jellemző.

Másodsorban, nem várunk olyat, amit a szerző ne akarna. Ha nagyon húzódozik, és mi mégis valamit nagyon fontosnak tartanánk, megpróbáljuk meggyőzni, de ha nem sikerül, elengedjük a dolgot, és más utakat választunk. A legeslegfontosabb, hogy a kiadó és a szerző egyet tudjon érteni a célokban és az eszközökben. De mivel nagyon máshonnan közelítenek ugyanahhoz a dologhoz, lényeges átbeszélni mindent, részletekbe menően.

NadasP_EmlekiratokKönyve_kozos_3DPolcz, Mészöly és Nádas mellett milyen műveket jelentet meg az egykori Jelenkor portfóliójából? Ott van például a nemzetközi szekció, pl. Bruno Schulz Fahajas boltok című könyve, ami a világirodalom egyik fő műve…
És lesz még bőven világirodalom. A napokban egyeztünk meg David Foster Wallace Infinite Jest című művének magyar kiadásáról. És ha már Amerika, Lauren Groff Fates And Furies című idén ősszel debütáló és hatalmas sikert arató (az Amazonon az Év Könyve lett) szépirodalmi remeke jövőre már meg is jelenik nálunk. A katalán Jaume Cabré életműve, akit a Libri Kiadóban kezdtünk el kiadni, a Jelenkornál folytatódik jövőre. Egy fedél alá hozzuk Tolnai Ottó életművét. Bővített kiadásban jelentetjük meg Nemes Nagy Ágnes összegyűjtött verseit, de ez a kiadó lesz Varró Dániel felnőtt versesköteteinek új otthona is, és sorolhatnám.

Milyen ritmusban jelennek meg a Nádas-könyvek? 
Az életmű korábbi darabjai a terveim szerint négy éven belül kaphatóak lesznek. A Párhuzamos történetek új kiadása már márciusban érkezik, áprilisban pedig egészen biztosan lesz új könyv, Az élet sója. Minden régebbi könyvet újratördelünk, szerkesztünk, korrektúrázunk – a szerzővel egyeztetve. Ahogy a papírt, a formát, a kiadások ütemezését és minden egyebet együtt döntöttünk el. A sorozatot ugyanúgy Csordás Gábor gondozza, ahogy az elmúlt évtizedekben is ő gondozta Nádas műveit.

Tudunk-e már valamit arról, hogy mikor készül el Nádas az életrajzi regényével, és mikor várható a megjelenése?
Erre hadd ne válaszoljak addig, amíg nem fejeződött be az alkotási folyamat. Egyelőre a tavaszi új könyvre koncentrálunk. Meg arra, hogy essen a hó, legyen bejgli meg béke, és szurkolunk, hogy az a temérdek ember, aki könyvet ad és kap karácsonyra, feltöltődjön, és akarjon olvasni az újévben is.

Címlap fotó: Jelenkor kiadó/Pörneczi Bálint