Közel negyven éve, 1979. szeptember 23-án lépett fel a Piramis a Budai Ifjúsági Parkban, és még abban az évben megjelent a koncert anyaga vinylen A nagy buli címmel, amit sokan minden idők legjobb hangulatú magyar koncertlemezének tartanak. Ezt a koncertet idézi meg július 12-én a Piramis a Barba Negra Track szabadtéri színpadán. A zenekar legendás dobosával, Köves Miklós Pinyóval beszélgettünk.

PZL – 061.hu

„El kell mondanunk egy titkot, hogy ez a dob vadonatúj…” – hangzott el a zenekari bemutatáskor A nagy bulin. Miért tartotta ezt fontosnak elmondani Révész?”
Azt a dobfelszerelést a koncert napján, a beállás előtt csomagoltam ki egy papírdobozból, tényleg vadonatúj volt…

Nem volt kockázatos egy addig nem használt dobbal élő lemezfelvételt csinálni?
Nem, mert tudtam mit választottam, ismertem a márkát. És ott volt a régi is a biztonság kedvéért. És ezt Kölyök poénnak szánta, szeretett mindig bemondani valami váratlant…

Oszlassunk el egy félreértést! Sokan vitáznak azon, hogy A nagy Bulin az Edda volt az előzenekarotok, akik ott vették fel az első – szintén élő – kislemezüket
Ezen a bulin nem lépett fel az Edda. Nagyon nehézkes volt abban az időben a technika, nem vállaltuk volna be egy másik zenekar szintén élő felvételét.

Fotó: Kurcz Orsee

A lemezen van négy új dal (Szerelem ördöge, Hív a sötét, Nincs kegyelem, Csak néhány jó szó), logikusabb lett volna nem ellőni az új dalokat, hanem önálló lemezzel előállni 1980-ban, hiszen akkor csak az angol nyelvű albumotok jelent meg.
1979-ben ugyebár még nem volt Fekete bárányok, de nem is figyeltünk mi másokra, a saját törvényeink szerint játszottunk… Som Lajos úgy gondolta, hogy ha már csinálunk egy élő albumot, akkor azon legyenek mézesmadzag gyanánt új dalok is, így ez egy félig új dalokat tartalmazó Piramis-album lett. Volt rizikója annak idején egy koncertlemeznek, mert az akkori magyar kitelepülős stúdiótechnika nem állt a helyzet magaslatán, többször át kellett írni négysávosról háromra, majd vissza…. Ja, és javítani akkor nem lehetett, ami elhangzott, az jelent meg.

Meglepő, hogy sem filmfelvétel, sem plusz fotók nem kerültek elő erről a bizonyos legendás koncertről…. Miért?
Igen, azokat a fotókat ismerjük, amelyek a borítón láthatók, azok viszont tényleg ott készültek. Nem volt még mobiltelefon, a menedzsmentek sem bíztak meg több fotóst, hogy minden koncertet fotózzanak végig…. De ma már a közönség soraiból készült képek sokszor vannak olyan izgalmasak, mint amit a profi fotósok készítenek. De 1979-ben még nem volt telefon a gyerekek kezében, maximum magnó, amivel felvették a bulit.

Fotó:Kurcz Orsee

Kiderült már ennyi év távlatából, hogy miért nem engedte Erdős, hogy dupla lemez legyen A nagy buli?
Ezt a Lajos tárgyalta le, mi örültünk, hogy lehetett egy élő lemezünk, ami visszaadta a bulik fantasztikus hangulatát, és ugyebár abban az évben ez a második lemezünk volt, szóval, a szimpla kiadás is nagyszerű dolog volt. És ami füllel hallgatva is élvezhető a lemezen, remekül átjött a buli hangulata, pedig tényleg gyerekcipőben járt az akkori technika.

1980 nyarán a Kisstadionban volt egy nagy Piramis-buli, talán ez volt a zenekar utolsó önfeledt hangulatú nagy koncertje tízezres tömeg előtt, aztán felléptetek még 1980. december 31-én is a Corvin moziban, az Eddával. Lehet, hogy ez volt az eredeti felállás utolsó pesti koncertje?
Valószínű, hogy ez volt az utolsó pesti bulink, nem emlékszem pontosan, de valószínű, mert nem is sokat léptünk fel Pesten, hiszen nem is nagyon voltak nagy koncerthelyek…. 1981 nyarán, az NDK-s turné közben jelentette be Révész, hogy elhagyja a zenekart, utána ő jobbra, mi balra mentünk… Utána vágtunk bele a Plusz című lemezbe…

Téged is váratlanul ért 1981-ben Kölyök kiválása?
Persze, de azért abban az időben érezhető volt, hogy neki egyszer csak elege lett a turnézásból, nem akart az NDK-ban fellépni, teljesen kiborult a szovjet turnétól is…

Az új felállás változó repertoárral játszik, vagy végül a kipróbált nagy slágereket toljátok?
Néha előveszünk egy-egy ritkábban játszott dalt, alapvetően a slágereket követeli a közönség. Most például elővettük az Égni kellt. Régebben leporoltuk a Mondj egy mesét című dalt is, de a közönség, úgy reagált rá, mintha új dalt hallanának, miközben az első lemez felvétele. A közönségben a nagy slágerek dolgoznak, alapvetően azt szeretnék újrahallani. Ha az eredeti felállással játszanánk, akkor talán másképp állnának a kevésbé ismert dalokhoz, de alapvetően van tíz dal, amelyekhez ragaszkodnak.

Mely dalokra fogékonyak most, 2019-ben?
Alapvetően a lírai dalokra rezonál jól a közönség. Ha két életem volna, Ajándék, Őszintén akarok élni…, és amikor Som Lajos meghalt, elővettük A dal című lassú dalt is. De a Kóbor angyal, a Becsület és a Szerelem ördöge nélkül nincs buli….

Fotó:Kurcz Orsee

Ott van a Vágyakozás is, azt még az eredeti felállás is ritkán játszotta…
Nem is nagyon emlékszem, hogy azt játszottuk egyáltalán… Vannak felvételek, amelyek lemezen jól szólnak, de valamiért élőben nem működnek.

A két felállás menedzserei szoktak egyeztetni, hogy ne legyen átfedés  a koncertdátumokkal?
Próbálunk egyeztetni, de nem mindig sikerül… Ugye Sanyika nemrég lépett fel a Szabadságkoncerten, mi pedig július 12-én leszünk a Barba Negra Trackben… De azért alapvetően egyeztet a két menedzsment, tartják is ebből a szempontból a kapcsolatot, nincsenek indulatok, korrekt a viszony. Ha mindkét zenekarnak egyszerre lenne koncertje – ami azért ritkán fordul elő – akkor Závodi Janónak van nálunk helyettese.

Óvatosan kérdezem: új dalokkal is előáll valamikor a zenekar?
Én vagyok ezzel a kérdéssel a legóvatosabb, hiszen nem nagyon látok olyat, hogy régi zenekar sikerre visz új dalokat. Ha megnézed, minden régi nagy zenekar a jól bevált repertoárt játssza. Arról nem beszélve, hogy az új dalokat nem is mutatnák be a kereskedelmi rádiók.

A Piramis-rajongók reggelig tartó vitákat tudnak folytatni arról, hogy melyik a legjobb Piramis-lemez. Sokaknak A nagy buli a csúcs, másoknak az 1978-as, második lemez… Hozzád melyik áll a legközelebb?
Az 1977-es első lemezt különösen szeretem, mert azzal nagyon sokat foglalkoztunk, nem időre, megrendelésre készült… Akkor kezdtük el írni a dalait, amikor még szó sem volt arról, hogy valaha is lesz lemezünk, így aztán mire stúdióba mentünk már minden dal készen volt, nem kellett rögtönöznünk semmit. Valóban, ezen a lemezen kevesebb a kemény rock jellegű szám, mert a dalokat akkor kezdtük írni, amikor még nem volt a zenekar tagja Révész Sanyi, és több dal Gallai Peti lírai alkatára íródott.

Mire számíthatunk a Narba Negra-féle nagy koncerten? Lesznek meglepetések?
Nem vagyok híve a meglepetésnek, azt vallom hogy korrekt módon kell eljátszani azt, amit a közönség vár. De mivel megidézzük az 1979-es A nagy bulit, arról a lemezről valószínűleg eljátsszuk a Csak néhány jó szót, ami újdonság lesz, hiszen nem tartjuk a repertoáron, illetve felcsendül A nagy buli örök slágere, A szerelem ördöge, amit viszont mindig játszani szoktunk.