Július 11- 16 között startol el idén a Gombaszögi Nyári Tábor, amely fesztivál, szabadegyetem, egy életre szóló élmény, egy szelet Felvidék. A legjobb hírt pedig január 3-án jelentették be a szervezők, miszerint március 31-ig ingyen válthat hetijegyet az, aki 1990-ben vagy azelőtt született. 

061.HU

A szervezők egy Facebook kommentben azt írják ezzel kapcsoltban, hogy, “az idősebb korosztály gyakran hiszi, hogy a fesztiválozás már nem nekik való, ezért szeretnénk motiválni őket. A 2018-as kedvezményrendszer vált be eddig legjobban, erre kaptuk a legtöbb pozitív visszajelzést, ezért a szervezői csapat úgy döntött, hogy ismét meghirdeti az akciót. A hét közben az idősebbek, családosak nagy valószínűséggel úgyis dolgoznak, a sátrazás mindig is a fiatalság kiváltsága lesz úgyis. Mivel idén 95. jubileumát ünnepli a tábor, ezért nagyon jó lesz, ha az esti koncertek során minél többen együtt tudunk lenni. Gombaszög nem lenne, ha a szüleink, meg a nagyszüleink nem csinálták volna 95 éven át. Úgy véljük, megérdemlik a köszönetnyilvánítást.”

A tábort jelenlegi formájában 2008 óta rendezik meg. Évente több ezer táborozója és látogatója van. A szervezők – elsősorban a Diákhálózat, a Sine Metu Polgári Társulás és több szlovákiai magyar civil szervezet – egyértelműen egy pártpolitikailag független, az önkéntességen és az együttműködésen alapuló tábor – fesztivál – szabadegyetem jellegű rendezvényért tevékenykednek, amelynek legfontosabb célja a generációkon átívelő szlovákiai magyar közösségépítés. A tábor idén egy különleges újdonsággal is várja az érkezőket, ugyanis lesz egy 500 méteres kötélpálya a PajtaSzínháztól egészen a pálos monostorig, így bárki megnézheti a tábort felülről, és gyönyörködhet a csodás tájban. 

A tavalyi Gombaszög előtt Orosz Örs, főszervezővel is készítettünk interjút, amelyet ITT olvashatsz el.