Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A múlt hét két dínós szenzációt is tartogatott az őshüllők szerelmeseinek: Dél Korában egy apró, körülbelül házimacska méretű, különleges tollas dinoszaurusz maradványait fedezték fel, miközben a Bath-i Egyetem kutatója, a brit Dr. Nick Longrich a híres Triceratops „kisebbik unokatestvérét”, a bölény méretű Pentaceratops aquilonius –t azonosította az ottawai Természettudományi Múzeumban 75 éve őrzött fossziliák alapján. A legnagyobbtól a legkisebbig: izgalmas dínókörkép a Nullahateggyel!

_74905252_e4460505-argentinosaurus_dinosaur-spl

SZILÁGYI ANDRÁS – NULLAHATEGY

Az idei év egyéb iránt a nagy -sőt gigantikus- felfedezéseké volt: az eddig ismert legnagyobb dínót, a Gigantosaurust májusban tárta fel Patagóniában a Dr Jose Luis Carballido és Dr Diego Pol paleontológusok vezette kutatócsoport. A Titanosaurus rokonának számító Gigantosaurus egy 40 méter hosszú és 20 méter marmagasságú, a növényevő Brontosaurusok rokonságához tartozó állat volt. A jószág többszörös rekorder, hisz a valaha élt leghatalmasabb szárazföldi állat is volt. 77 tonnás volt, ami megfelel 14 afrikai elefántbika együttes tömegének. A lelet azonban több egyéb tekintetben különleges. Patagonia a Föld legnagyobb „dinoszaurusz-temetője”, a paleontológusok Mekkája”, de még ezen a területen is ritka, hogy több mint 150 csontot találjanak egy ekkora példányból, szinte kivételes épségben.

_74905247_9l0a5919

Az eddig ismert legnagyobb dinoszaurusz, az Argentinosaurus is Patagoniából származik, ahol 90-100 millió éve, a dús erdőknek, és a Pampát adó hatalmas síkságoknak köszönhetően a világ legnagyobb állatai éltek. Azonban nem csupán a dinoszauruszok haltak ki 65 millió éve, de az ehhez hasonló éghajlat, a rá jellemző növényzettel együtt szintén eltűnt a Bolygóról, így – még ha klónoznák is – már nem lenne lehetőség egy ekkora állatnak megfelelő élelmet találnia, pláne nem szaporodnia.

_74905253_9l0a5935

 

Új dinók nem csak a föld alatt, de raktárakban is lapulhatnak

Dr. Diego Pol története, karaktere szinte kalandfilmbe illő. Dr. Nick Longrich azonban karakterében is egy másik fajta tudóst képvisel. Ő az a kutató, aki képes a múzeumok poros és sötét raktáraiban kutakodni és elmerülni az apró részletekben. Így is képes ugyanakkor olyan szenzációval szolgálni, mint amit november 26-án adott hírül a BBC. Dr. Longrich az ottawai Természettudományi Múzeumban 75 éve tárolt fossziliák megtisztítása és vizsgálata során nem is egy, hanem két új dinoszaurusz faj nyomait találta meg. Egyenlőre csupán a Pentaceratops Aquilius azonosítható teljes bizonyossággal, amely a Jurassic Park filmekből is ismert Triceratops körül belül bivaly méretű rokona volt 75 millió éve, a Kréta kor delén.

26_11_2014_pentaceratops.jpg__800x600_q85_crop

Nick Longrich egy új, 15 szarvú egyed maradványait is felfedezte: a 15 szarvat úgy kell elképzelni, hogy az állat fejéből összesen 15 különböző agyar, szarv, tüske állt ki. Ez a Triceratopsok esetében elsősorban védekező funkciót látott el, mivel növényevő csordákat alkottak, s ezért fel kellett venni – elsősorban a bikáknak – a versenyt a ragadozókkal, legyen az magányos, mint a T-Rex, vagy csoportos, mint a raptorok.  A Nick Longrich által most felfedezett Kosmoteratops, a 3 szarvú (és egyben legelterjedtebb) Triceratops 15 szarvú rokonának tudományos elkülönítéséhez és kategorizálásához azonban több, lehetőleg egymástól független fossziliára is szükség lesz.

pentaceratops_aquilonius_77897c46288295d0a290c5f4dd653dd5.nbcnews-ux-720-480

Csirkeszaurusz vagy madár-raptor? A tollas dínók mozgását nehezebb modellezni, mint testüket.

A november 29-én publikált, szintén a héten megtalált dél koreai dinoszaurusz megkövesedett maradványai mintegy 11 cm nagyságúak, de a tudósok azt nyilatkozták a „Korea JoongAng” napilapnak, hogy egy fejlett egyed valószínűleg körülbelül 20 centiméter hosszú lehetett, amikor még élt.
o-MICRORAPTOR-570

„Az eredmények alapján azt feltételezzük, hogy a most megtalált dinoszaurusz egy újfajta Microraptor, az ismert raptor nemzettség tagja.” Dr. Lim Jong-deock, a dél koreai „Nemzeti Kulturális Örökség Kutató Intézetének” vezető kurátora a következőket nyilatkozta a koreai hírügynökségnek: „A kutatás jelenlegi fázisában még bizonytalan, hogy pontosan mely típusú dinoszaurusz volt a most megtalált egyed. Van esély arra , hogy ez egy olyan új típusú dinoszaurusz, ami még nem ismert a tudomány számára.”

microraptor-skeleton

Amit tudunk, hogy az apró dino egy theropoda volt. Ez a dinoszaurusz-család a ragadozó dinoszauruszok közé tartozott, mint amilyen a Tyrannosaurus rex is volt. Ez azt jelenti, hogy éles fogakkal és karmokkal rendelkezett, csak épp sokkal kisebb volt, mint nagyméretű rokonai, mint amilyen a sokak által a legintelligensebb dinoszaurusznak tartott Velociraptor. A Microraptoroknak, akik kisebb állatokkal, rovatokkal táplálkoztak, volt egy olyan képességük, ami nagytestű rokonaiknak nem: négy apró szárnnyal rendelkeztek, amivel képesek voltak ugrásról ugrásra siklórepülő mozgásokat, rövid szárnycsapásokat végezni. Ennek a jelenleg ismeretlen mozgásformának a modellezése a paleontológusok egyik legizgalmasabb feladata.

Ez a picike, fürge és okos mini-dinoszaurusz abban a kréta időszakban élt, amikor Nick Longrich sokszarvúja. Végül körülbelül 66 millió évvel ezelőtt, a tudósok által ma „kréta-tercier kihalási eseménynek” nevezett titokzatos esemény (a népszerű elmélet szerint meteor-becsapódás) hatására tűnt el a Földről ő is, akárcsak gigantikus méretű rokonai. „Az a mód, ahogyan ez a dinoszaurusz megkövesedett egyedülállóan ritka a tekintetben, hogy a csigolyák szerencsés módon porcaikkal csatlakoznak a példány bordáihoz.”- nyilatkozta Dr. Lim Jong-deock a Korea Times magazinnak.

A kicsiknek nehezebb: több a hatalmas fosszilia

Az intézetvezető azt is elmondta a lapnak, hogy lehet, hogy még egy másik picike dinoszaurusz maradványai is ott rejlenek a kőben, amiben a Mikroraptort fellelték. Ez még titok, de bármi legyen is, a lelet mindenképp szenzációs, hisz ez az első teljes dinoszaurusz csontváz, amit Dél-Koreában találtak, valamint az egyik legkisebb teljes dinoszaurusz fosszília, amit valaha a Világon felleltek.
Gut-zoom

“Egy kis dinoszaurusz számára a fosszilizálódás, épp testének gyors lebomlása miatt sokkal nehezebb, mint egy gigantikus egyednek, amelynek csontjai akár éveken át hevernek érintetlenül. Épp ezért a kicsike fossziliák sokkal ritkábbak a világon. További kutatásokat kell végezni a tekintetben is, hogy a fosszilis maradványok kapcsolódnak-e a Minisauripus-ként azonosított fajhoz, akinek lábnyomait szintén Koreában fedezték fel a  Gyeongsangnam-do vidék déli területein.”

Forrás: BBC.com, HuffingtonPost.com, NBCNews.com


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •