Magyar László Afrika-kutató születésének 200. évfordulója alkalmából rendez emlékkonferenciát kedden a Magyar Földrajzi Múzeum, amely az eseményen az intézmény alapításának 35. évfordulójáról is megemlékezik. A magyar tudományos Afrika-kutatás kimagasló személyisége előtt kívánnak tisztelegni a szervezők a konferenciával. 

MTI

Magyar László munkássága távoli országokat, népeket és kultúrákat kötött össze Magyarországgal. Az eltelt évtizedek során számos kutató eredményesen foglalkozott a Magyar László életmű egy-egy részletével. A geográfia, a térképészet, a néprajz, az antropológia, a nyelvészet, az afrikanisztika és a történettudomány szakembereinek egyaránt van időszerű mondanivalója a Magyar László életműről. A Magyar Földrajzi Múzeum nem először foglalkozik a témával, a jeles felfedező már 1983-ban helyet kapott a Balázs Dénes által létrehozott Magyar utazók, földrajzi felfedezők című állandó kiállításon, ezenkívül 2012-ben Buttinger Dániel, Lendvai Timár Edit és Puskás Katalin rendezésében “Közel Afrikához. Sikeres felfedező vagy furfangos kalandor? Magyar László expedíciói és eredményei Afrikában a XIX. században” címmel időszaki kiállítást is rendeztek és katalógust jelentettek meg róla.

A 200. évforduló alkalmából történő megemlékezés célja a felfedező munkásságának, utazásainak, kutatásainak, térképészeti tevékenységének, és emlékét őrző városok, intézmények hagyományápolásának méltó bemutatása a témában járatos szakemberek előadásainak segítségével.

A konferencia végén Kubassek János múzeumigazgató a Magyar Földrajzi Múzeum alapításának 35. évfordulójáról is megemlékezik. A múzeum Magyar Földrajzi Gyűjtemény néven Balázs Dénes és Becsei József professzor munkája eredményeként nyílt meg 1983. október 7-én, majd négy évvel később elnyerte a múzeumi rangot. Az intézmény fontos küldetése azóta is, hogy a földrajz tudománytörténeti relikviáinak összegyűjtésével és méltó bemutatásával minél szélesebb körben szerezzen megbecsülést a geográfia nagyjainak és Érd értékeinek egyaránt.